Земельні, освітні, соціальні та інші питання на зустрічі з решетилівцями

Голова обласної ради Олександр Біленький побував із робочою поїздкою у Решетилівському районі. Він зустрівся з представниками місцевих громад, відвідав навчальні й соціальні заклади.
На особистий прийом до очільника обласної ради місцеві жителі приходили з найрізноманітнішими питаннями. Обговорили і найгостріші проблеми – реорганізацію шкіл і набуття права власності на землю.
Свої “Артеки” у Решетилівському районі
На місці дитячого табору відпочинку “Світанок” у селі Сухорабівці тепер – пустка. Десятиліття тому колись велелюдна база відпочинку, розрахована на 160 дітей і 70 робочих місць персоналу, відома на всю Україну, стоїть “без вікон, без дверей”. Відновлення комплексу за європейськими стандартами – чи не перше завдання, яке ставить перед собою влада району.
– Щоб табір знову запрацював, потрібен капітальний ремонт – від інженерних систем до нових вікон і дверей. І, за нашими попередніми розрахунками, на цей проект потрібно 25 мільйонів гривень, – розповідає голова Решетилівської райради Іван Писаренко.
Напівзаходами у цьому питанні не обійтись, а для бюджетного фінансування навіть попередня вартість робіт непідйомна, нарікають у районі.
– Передусім потрібно ретельно порахувати всі витрати на відновлення нормальної роботи об’єкта, підготувати проектні документи. Слід залучати до роботи благодійні фонди, адже у таборі будуть відпочивати діти з усієї України, – сказав Олександр Біленький.
І вже на першому огляді знайшлись охочі відновлювати табір, щоб він приймав насамперед дітей, які постраждали від війни на сході України. Засновниця благодійного фонду “Любов до дітей” Маргарита Токар зазначила: на благодійних заходах уже в травні почнуть збирати кошти на відновлення табору.
– Презентація нашого фонду відбудеться 28 травня у Галереї мистецтв у Полтаві. Ми плануємо провести п’ять світських заходів на рік, усі збори від яких будуть задіяні у проекті, – розповіла Маргарита Токар.
Ще один табір відпочинку, в селі Калениках, також потребує ремонту, хоч і не такого масштабного. Необхідно відновити енергопостачання, придбати меблі.
– На заваді – земельне питання, – зазначає Калениківський сільський голова Ніна Радість. – Є інвестори, які й хотіли б допомогти нам із ремонтами, місцеві підприємці готові підставити плече, але ж проекту землеустрою немає, немає можливості навіть підвести електроенергію. Ми подавали документи до обласного управління Держгеокадастру – безрезультатно.
– Питання землі для табору вирішимо спільно з головою облдержадміністрації Валерієм Головком. Зустрінемось із керівником обласного управління Держгеокадастру Наталією Дяченко вже незабаром, – пообіцяв Олександр Біленький.
Лікарю у селі – житло
У Решетилівці одними з перших в області беруться ефективно вирішувати проблему житла для молодих лікарів у селі. Занедбаний корпус колишнього терапевтичного відділення районної лікарні перетворять на житловий будинок.
– За останні п’ять років до нас було направлено на роботу 22 молодих фахівці. Але лікарі не затримуються, бо немає де жити. У нас вакансії кількох лікарів вузької спеціальності. До того ж працюють багато фахівців пенсійного і глибоко пенсійного віку, – говорить головний лікар Решетилівської ЦРЛ Юрій Черкун.
Після ремонту в будинку будуть п’ять квартир для молодих лікарів та їхніх родин.
– І це – хороший аргумент для залучення фахівців, які приїдуть працювати у сільську місцевість, – вважає голова Решетилівської РДА Роман Перепелиця. – 31 березня ми відвідаємо Українську медично-стоматологічну академію, зустрінемось зі студентами і вже матимемо основу для предметної розмови.
– Обласна рада підставить плече місцевим органам влади у вирішенні цього гострого соціального питання. Надзвичайно важливо, що місцева громада не чекає нашої допомоги, діє і вирішує сама. Тим простіше спільно подолати усі проблеми, що виникають, а депутатському корпусу обласної ради – вкладати гроші у реальний розвиток, – зазначив голова обласної ради.
Просто борги чи нерентабельність системи?
Відділ освіти, молоді та спорту Решетилівської РДА має чималу заборгованість за газ. Це загрожує відключенням від газу освітніх закладів (крім дитсадків) у районі. З такою проблемою на прийом до голови обласної ради Олександра Біленького прийшла юрист Решетилівського представництва ПАТ “Полтавагаз” Алла Горячун.
– Лише за цей рік у відділу освіти борг перед газопостачальниками – понад 711 тисяч гривень. І така ситуація виникає не перший рік. За два минулих роки ми були змушені звертатись до суду, щоб стягнути заборгованість, але за цей час наросло ще 1 мільйон 145 тисяч штрафних санкцій, які ніхто і не думає відшкодовувати, – нарікає Алла Горячун.
За словами голови Решетилівської районної ради Івана Писаренка, відшкодування вдасться заплатити лише в травні, коли прийдуть кошти освітньої субвенції з Державного бюджету. Але надовго це проблеми не вирішить.
– У нас боргів по галузі – на 5 мільйонів гривень. Ми сьогодні “крутимось” між платою за комунальні послуги і зарплатою освітянам, поперемінно перекидаючи гроші зі статті в статтю, але все одно не вирішуючи проблему, – додає Іван Писаренко.
Дефіцит коштів – наслідок повної відсутності реорганізації освітньої системи, переконані у відділі освіти, молоді та спорту райдержадміністрації. Начальник відділу Володимир Зінченко зазначає, що в цій галузі назріває катастрофа, адже за п’ять останніх років не зроблено жодних дієвих кроків оптимізації.
– І через це ми втрачаємо значні кошти. У районі є школи, у яких на двох учнів припадає один учитель. Є ЗОШ І–ІІІ ступенів, де всього тридцять сім учнів, а середньорічне забезпечення навчання тут – 27–28 тисяч гривень на дитину. І цей показник щороку зростає. Та головне навіть не фінансування. Про яку якість освіти, соціальної адаптації учнів у таких школах може йти мова? – зазначає Володимир Зінченко.
У цьогорічному проекті реорганізації шкільних закладів району в цьому році – п’ятнадцять об’єктів. Багато з педагогів цих шкіл прийшли на зустріч із головою обласної ради з проханням не закривати їхні освітні установи.
– Особисто я проти будь-якого закриття школи. Та мова про це й не йде, – сказав Олександр Біленький. – Бездіяльність у цій галузі загрожує всій системі освіти, і це – проблема не району і навіть не області. Я теж освітянин, і знаю, які болючі процеси викликає скорочення у цій галузі. Переконаний, що людям потрібно давати кілька варіантів змін. Тому будемо звертатись до народних депутатів України від Полтавщини, до керівництва Верховної Ради з проханням врахувати особливості шкіл у різних районах.
Новий спортзал для аграрного ліцею
Спортивний комплекс Решетилівського професійного аграрного ліцею імені І.Г. Боровенського – приміщення, якому міг би позаздрити і столичний виш. Проте величезна споруда стоїть недобудованою практично з початку 1990-х.
– А спорткомплекс міг би бути окрасою району, бо має змогу приймати змагання всеукраїнського рівня, – говорить Іван Писаренко.
– Є відповідна програма, згідно з якою з обласного бюджету ми виділяємо 6,5 мільйона гривень на відновлення цього спорткомплексу, – підкреслив Олександр Біленький.
Також на зустрічі у ліцеї йшлося про чутки щодо об’єднання закладу з Решетилівським художнім професійним ліцеєм. Голова обласної ради їх спростував.
“Хитра” оренда, або нові оборудки з решетилівською землею
Під час спілкування з активом Решетилівського району до голови обласної ради звернулись селяни з новою земельною проблемою. За словами Шевченківського сільського голови Ніни Підгори, люди не укладають офіційних договорів оренди з агровиробниками, заявляючи, що самі обробляють землю.
– Селянин платить лише вісімдесят гривень за користування землею, здає ділянку в неофіційну оренду, і повз бюджети проходять чималі суми, які агропідприємці не платять, бо немає офіційної угоди оренди, – зазначає Ніна Підгора.
“Весна виявить хитрунів”, – застеріг голова райдержадміністрації Роман Перепелиця. І пояснив: разом із першими сходами нового врожаю до полів, які орендують “хитруни”, вирушить спеціально створена комісія.
– До неї увійдуть і депутати місцевої ради, і правоохоронці. Й тоді ми побачимо по суцільних засівах кукурудзи, які ж селяни так одностайно засівають поля. Не треба гратись і думати, що у нас немає важелів впливу. Закон для всіх один, – сказав Роман Перепелиця.
– Нині земельне питання – чи не найголовніше для селян. І воно спільне для багатьох районів області, – зазначив Олександр Біленький. – Ми спільно з головою облдержадміністрації Валерієм Головком започаткували регулярні прийоми у районах за участю керівництва обласного управління Держгеокадастру. Продовжуватимемо цю практику й надалі, щоб розуміти увесь спектр проблем, на які потрібно звернути особливу увагу. Й одне з питань – забезпечення земельними ділянками учасників АТО.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.