Унікальна модель розвитку громад

Здобутки, проблеми і перспективи розвитку об’єднаних територіальних громад, вдосконалення розвитку агропромислового комплексу та розвиток дорожнього господарства області. Такими були головні питання порядку денного виїзного розширеного засідання колегії облдержадміністрації, яке відбулося у залі засідань Центру органічного землеробства ПП “Агроекологія” села Куйбишеве Шишацького району. Вів роботу зібрання голова ОДА Валерій Головко. У колегії взяли участь голова обласної ради Олександр Біленький, народний депутат України Андрій Река, Герой України, засновник ПП “Агроекологія” Семен Антонець.
Перед початком пленарного засідання колегії її учасники ознайомилися з роботою тваринницької галузі агроформування, побували на органічній молочнотоварній фермі, де утримується 1200 голів корів. Гості також цікавилися методами утримання молодняку ВРХ та роботою сучасного, обладнаного за європейськими технологіями доїльного залу. До слова, загалом у ПП “Агроекологія” утримується 6,5 тисячі голів ВРХ, середній річний надій на фуражну корову становить 7,5 тисячі кілограмів. Господарство має сертифікат про виробництво екологічно чистої продукції, тож це молоко в основному використовується для виробництва дитячих продуктів.
Побували учасники колегії і в дитсадочку “Ромашка”, реконструйованому за кошти ПП “Агроекологія”, та в Куйбишевській ЗОШ першого ступеня. Обом цим закладам господарство допомагає практично в усіх питаннях.
Робота пленарної частини колегії розпочалася із вручення почесних відзнак рятувальникам Комсомольської та Кременчуцької пожежних частин ГУ ДСНС України в Полтавській області Миколі Панасенку, Андрію Троцькому, Олександру Лісному за спасіння дітей під час пожежі в багатоповерхівці 25 лютого.
Бюджети громад зросли
Про здобутки, проблеми і перспективи розвитку об’єднаних територіальних  громад області та зокрема Шишацької територіальної об’єднаної громади доповідала директор департаменту економічного розвитку ОДА Інна Іщенко.
Вона зазначила, що перспективним планом передбачено створити в області 60 об’єднаних територіальних  громад (ОТГ). Нині маємо 12 ОТГ, створених на базі 179 населених пунктів, в яких проживає понад 91 тисяча громадян. До цього переліку 27 березня додадуться Артемівська та Новоаврамівська громади. Стимулювання створення нових громад державою здійснюється фінансуванням щонайменше з двох джерел, у тому числі з Державного фонду регіонального розвитку. З Держбюджету заплановано надати близько

Рятувальники Комсомольської та Кременчуцької пожежних частин ГУ ДСНС України в Полтавській області.

Рятувальники Комсомольської та Кременчуцької пожежних частин ГУ ДСНС України в Полтавській області.

2 мільярдів гривень субвенції місцевим бюджетам на формування структури ОТГ. На Полтавську область субвенція становитиме 57 мільйонів гривень. Кожна об’єднана громада, за словами доповідача, отримає кілька мільйонів. Скажімо, Шишацька ОТГ – 14,4 мільйона, Глобинська – 7,9 мільйона, Омельницька та Білоцерківська – по 4,9 мільйона гривень… Умовою отримання коштів субвенції є наявність у планах розвитку громад проектів соціально-економічного розвитку ОТГ та створення Центрів з надання адміністративних послуг у громадах. Ще одним джерелом фінансування громад є проекти Міжнародної допомоги, яких нині в області реалізується 6, а участь у них беруть лише 2 ОТГ – Омельницька й Шишацька.
Нагальною проблемою є питання розподілу функцій управління. Адже утворення потужних ОТГ позбавляє районні служби реального впливу на всю територію району. Виходом щодо врегулювання цієї проблеми, за словами Інни Іщенко, має стати ухвалення Закону України про засади адміністративно-територіального устрою.
Про непростий період становлення інформував голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка:
– Нині вже затверджено бюджет громади, програму розвитку галузі освіти, культури, програму “Турбота”, оздоровлення дітей. Відпрацьовано єдиний підхід до податкової політики та скориговано єдині ставки податків у громаді. Сформовано 11 старостатів, призначено виконуючих обов’язки старост, сформовано виконавчий комітет селищної ради. Затверджено структуру і штат виконавчих органів, утворено фінансове управління, відділи освіти, культури, соціального захисту, терцентр для надання соціальних послуг. Розпочато процедуру реорганізації сільських рад, затверджено положення про старост, визначено їхні повноваження… Налагоджено співпрацю з парламентським офісом реформ, створено багатофункціональне комунальне підприємство “Технобуд”.
Якщо сумарний бюджет сільських рад торік становив близько 40 мільйонів гривень, то нинішній бюджет ОТГ –  майже 70 мільйонів, наголосив Олександр Тутка. (Бюджет Омельницької ОТГ Кременчуцького району, за словами її голови Олександри Шереметьєвої, зріс у 4 рази).
Серед проблем Шишацької ОТГ – невизначеність на законодавчому рівні повноважень старост, збільшення чиновницького апарату в громадах, фінансування установ освіти, культури, праці з бюджету розвитку, хоча в районі це здійснюється з Держбюджету. Потребують розв’язання й питання реорганізації сільрад та передачі земель, транспортне сполучення між селами й центром громади, налагодження медичного обслуговування, забезпечення людей питною водою, відновлення та ремонт доріг, на що потрібно значні кошти. Адже капремонт кілометра дороги коштує 2 мільйони, а будівництво – 4 мільйони гривень.
– Нині ми знаходимося на початку історичних подій. Адмінреформа, об’єднання громад – це незворотній шлях до кращого майбутнього села. Адже за таких умов громади не тільки мають право, а й несуть відповідальність за прийняття тих чи інших рішень. Це унікальна модель розвитку громад, – наголосив Валерій Головко.
Андрій Река зазначив, що у Верховній Раді готується закон стосовно співпраці громад та розмежування обов’язків і норм між виконкомом, радою і старостами, й висловив переконання, що з часом усі ці проблеми будуть розв’язані, а Полтавщина стане прикладом для України. Комплексний підхід до надання медичних послуг в ОТГ запропонував директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. Розглядалося також питання передачі майна від РДА до ОТГ, модернізації та створення опорних шкіл. Досвідом та невдачами поділилися інші голови ОТГ.
Підсумки і плани
Про завдання щодо вдосконалення розвитку АПК області доповідав директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Він проаналізував систему валового виробництва  сільгосппродукції області та акцентував на необхідності розвитку органічного землеробства, впровадження ефективних технологій вирощування культур, збереження грунтів, дотримання структури посівних площ для забезпечення продовольчої безпеки. Керівник галузі також наголосив на пропаганді технологій вирощування сільськогоспкультур, які застосовуються в “Агроекології”, що дозволяє не лише зберегти, а й примножити головне багатство – землю та отримати пристойні врожаї. Наприклад, якщо загалом на Полтавщині урожайність озимої пшениці у 2015 році склала майже 44 центнери з гектара, то в “Агроекології” без засобів захисту, без мінеральних добрив мали по 50. Нинішня ситуація: в області посіяно озимої пшениці 256 тисяч гектарів, і лише на 66 відсотках площ є сходи. Із них тільки 55 відсотків – у доброму й задовільному стані,  решта – цілком ймовірно, що потребуватиме пересіву. В “Агроекології” посіяно понад 600 гектарів озимини, зійшла вся, посіви в доброму і задовільному стані. Серед пріоритетів аграрної галузі – також розвиток племінної справи,  особистих селянських господарств, галузей бджільництва, садівництва, кооперації, переробки сільгосппродукції. Загалом для розвитку галузі АПК протягом наступних 5 років необхідно 79 мільйонів гривень, з яких 50 – із обласного, 29 – з місцевих бюджетів. Головне ж при цьому – утримати той рівень агровиробництва, якого область уже досягла.
Про обласну Програму розвитку дорожнього господарства Полтавської області на 2016– 2018 роки та про проблеми пільгових пасажирських перевезень на території області доповідав начальник управління інфраструктури й туризму ОДА Олександр Бєліков. Він наголосив на значній зношеності дорожнього покриття і недостатньому фінансуванні дорожньої галузі. Наводилися конкретні приклади й розрахунки щодо вартості ремонту доріг. Скажімо, для виконання поточного ремонту доріг на території Шишацької ОТГ необхідно 9 мільйонів гривень. А для капітального ремонту автодороги від Загрунівки до Воскобійників (майже 3 кілометри) потрібно 15 мільйонів гривень. Відтак слід шукати інвесторів для виконання цих робіт. Якщо загалом в області на 2016 – 2018 роки   віднайдено інвестицій майже 55 мільйонів гривень, на поточний рік – понад 33 мільйони, то по Шишацькому району та об’єднаній територіальній громаді – жодних інвестицій, додав доповідач.
Валерій Головко наголосив на необхідності залучення коштів агрохолдингів та підприємств нафтогазового комплексу для ремонту доріг в області.
Із розглянутих на колегії питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.