Опорні школи – рівний доступ до якісної освіти

У нашому регіоні планують створити 124 опорні школи, зазначила в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського на зібранні керівників освітянських органів краю представник департаменту освіти і науки ОДА Ангеліна Кушпіль. Зараз на Полтавщині 256 малокомплектних шкіл, у 12 з них навчаються менше 10 учнів, у 92 – менше 40, у 152 ЗОШ – менше 100. Утримання малокомплектних шкіл в три-чотири рази дорожче, ніж звичайних, розповіла посадовець.
Міносвіти презентувало створення в країні мережі так званих опорних шкіл (ОШ) для забезпечення рівного доступу до якісної освіти й ефективного використання ресурсів. В ОШ має бути не менше 360 дітей і мінімум три філії. Головна школа забезпечує підвезення учнів і вчителів (маршрут шкільного автобуса не може перевищувати 45 кілометрів), належну матеріально-технічну базу. У процесі створення опорного закладу можливі скорочення ставок працівників. За планом у кожному районі хочуть відкрити від 1 до 16 ОШ. Найбільше – в Полтавському. Першу, пілотну, опорну школу виберуть у результаті конкурсу, який уже оголошений в області.
Також під час зустрічі з керівниками профільних структур міськвиконкомів, РДА і об’єднаних громад, яку провела тимчасово виконуюча обов’язки директора департаменту освіти і науки ОДА Галина Власюк, обговорили завершення навчального року, впровадження інклюзивної освіти, особливості викладання предмета “Захист Вітчизни”. Методичні служби при впровадженні децентралізації теж матимуть нововведення, про це поінформував ректор ПОІППО ім. М.В. Остроградського Віталій Зелюк.
На ЗНО-2016 зареєструвалися понад 9,5 тисячі випускників освітніх закладів області, повідомила методист інституту післядипломної педосвіти Наталія Барболіна. Особливість цьогорічної кампанії – те, що оцінки ЗНО з двох предметів зараховують одночасно як державну підсумкову атестацію. Цікаво й те, що значно скоротилася кількість бажаючих екзаменуватися з математики й фізики і, навпаки, додалося гуманітаріїв, які обрали історію.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.