“Сичі в гаю перекликались”

Свою, уже сьому, персональну виставку в рідній Полтаві відома не лише в Україні, а й за її межами майстриня Ольга Літус цього разу презентувала у прес-центрі Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка і присвятила її 202-й річниці від дня народження Тараса Шевченка. Більше двадцяти робіт у техніці флористичної мозаїки – об’ємні яскраві тематичні панно – створені із насіння і рослинних кісточок, і неповторний стиль заслужений майстер народної творчості України Ольга Літус запатентувала як справжній винахід у Державному реєстрі патентів України. Тож побачити це творче диво зійшлося багато полтавців, а відкриття виставки стало для всіх урочистим і зворушливим святом, на якому звучала поезія Великого Кобзаря.
Назву новій експозиції дав триптих “Сичі в гаю перекликались”, а ідея створити її народилася в ту мить, коли майстриня якось ввімкнула телевізор і почула у хоровому виконанні пісню “Реве та стогне Дніпр широкий”. З’явилися “сичі” й нові панно-триптихи – “Ще треті півні не співали”, “Зозуля кувала, правдоньку казала”, “Думи мої, квіти” та інші. Кожна із цих назв-цитат прозвучала у творах Тараса Шевченка, які читали учні Полтавської ЗОШ №18, вони також виконали пісні на його слова.
Прийшли привітати майстриню і заступник голови обласної ради Анатолій Ханко та депутат облради Валерій Прядко. Вони пообіцяли майстрині допомогти у розширенні географії її закордонних виставок, адже таке справжнє українське диво повинен бачити світ.
Багато гостей вітали майстриню, висловлювали своє захоплення її творчістю, з насолодою слухали невмируще Кобзареве слово. І подумалося при тому: як оце живе насіння, потрапляючи в землю із рук хлібороба, дає нам цілющу поживу, так само воно проростає і в наших душах плодами духовними, якщо сівач – митець Божою ласкою.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.