Надра Полтавщини – на благо місцевих громад

В  один день у Полтаві пройшли одразу дві сесії обласної ради. Друге пленарне засідання третьої сесії сьомого скликання провів голова обласної ради Олександр Біленький (БПП). У роботі зібрання взяв участь народний депутат України Андрій Река. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять земляків, які у лютому загинули в зоні проведення АТО: Олега Коваленка, Григорія Кошлатого, Олександра Авраменка.
Голова обласної виборчої комісії Людмила Сердюк повідомила про складення мандата депутатом Юлією Вінник. Повноваження депутата набув Геннадій Нежурбіда за списком політичної партії “Опозиційний блок”. Новообраний депутат отримав відповідне посвідчення.
Олександр Біленький зазначив, що у зв’язку з прийнятими Кабінетом Міністрів України змінами до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами виникла необхідність провести пленарне засідання раніше передбаченого терміну. Питання прийняття Регламенту обласної ради в цілому депутати вирішили розглянути на наступній черговій сесії.
Третю сесію головуючий закрив й оголосив про відкриття четвертої позачергової сесії облради. Із суспільно значимих питань у час, відведений для виступів депутатів і представників громадськості, виступили депутати Олег Діденко (“Відродження”), Валерій Прядко (“Партія простих людей Сергія Капліна”), Петро Ворона (БПП), Анатолій Ханко (“Свобода”), представники громадських організацій Володимир Сухаренко, Андрій Любич, Роман Стегній, Олег Підгорний, Олександр Лещенко, Максим Березін, Едуард Гожий, Олексій Шаманенко, Яна Крайняй, Василь Ковальчук.
Депутати розглянули блок питань стосовно звернень Державної служби геології та надр України в отриманні погодження спеціальних дозволів підприємствами на користування надрами на території області. Олександр Біленький наголосив, що питання були попередньо розглянуті на засіданнях профільної комісії та президії обласної ради. Обговорення їх у сесійній залі не було. У погодженні спецдозволів на розробку надр депутати відмовили. Таку позицію пояснили необхідністю термінового врегулювання Кабміном механізму надання спеціальних дозволів на користування надрами, останні зміни до якого суттєво обмежили права обласних рад.
Було прийнято ряд звернень до керівництва країни, зокрема про надання житла учасникам АТО.
У “Різному” голова постійної комісії з питань освіти, науки та культури Людмила Овчаренко (“Відродження”) наголосила на доцільності призначення керівників комунальних підприємств за погодженням з профільними комісіями обласної ради. Депутат Олександр Алексюк (“Опозиційний блок”) порушив проблему зростання тарифів на комунальні послуги, що призводять до зубожіння населення. Олег Діденко (“Відродження”) озвучив актуальні питання користування надрами області. Валерій Прядко (“Партія простих людей Сергія Капліна”) поінформував про діяльність робочої групи, яка розробляє правила проведення конкурсу на заміщення вакантної посади директора обласного комунального підприємства “Полтавафарм” та зміни до Статуту підприємства.
У залі перебували багато людей, які відрекомендувалися представниками комунальних аптек з різних районів області. Вони висловлювали занепокоєння стосовно спроб, за їхніми словами, рейдерського захоплення фармацевтичного підприємства, “нав’язування” керівника і вимагали проведення прозорого конкурсу на керівну посаду. Головний бухгалтер “Полтавафарм” Яна Крайняй зазначила, що трудовий колектив виступає за те, щоб конкурс проводила комісія, що складається в рівній кількості з представників влади і громадськості. Олександр Біленький запропонував разом обговорювати умови конкурсу.
Через спроби блокування трибуни громадськістю головуючий двічі оголошував перерву в сесійній залі. Голова обласної виборчої комісії оголосила звернення про недопущення втручання у роботу сесії ряду громадських активістів, які заважають роботі депутатів.
Олександр Біленький заявив, що присутня у залі громадськість хоче навмисно зірвати засідання. Вніс пропозицію провести закрите засідання. Таку пропозицію не підтримали, і засідання пройшли в звичному режимі.
***
На прес-конференції по завершенні сесійних засідань голова обласної ради зазначив, що Полтавщина є лідером в країні з видобутку газу і газового конденсату. Але надання дозволів на розробку надр краю залишається актуальним і болючим. Торік надходження до Держбюджету за користування надрами становили 15 мільярдів гривень, а місцеві громади з цього мають мізер.
Згідно з постановою уряду від 16 грудня 2015 року обласні ради взагалі втратили можливість впливати на видачу дозволів на розробку надр.
– Ми – проти такого стану справ, тому не погодили жодного дозволу, – сказав Олександр Біленький. – Направили в січні звернення до уряду, голови Верховної Ради і Президента України. Наші вимоги прості – зупинити дію постанови, визначити чіткий порядок і причини відмови у дозволах на розробку надр і законодавчо зобов’язати видобувні підприємства укладати з місцевими громадами соціальні договори на розвиток інфраструктури. Багатства надр Полтавщини мають працювати на благо місцевих громад.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.