Пріоритети уряду – правопорядок, освіта, медицина

Полтава стала 16-м містом в Україні, де відтепер вулиці патрулюють поліцейські нової служби. 5 березня на площі в центрі міста 245 патрульних поліцейських урочисто склали присягу на вірність українському народові. На урочистості до Полтави прибули Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич. Участь у церемонії взяли голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький, народний депутат України Андрій Река.
У Полтаві на одне місце співробітника патрульної служби претендувало 22 кандидати. Поліцейські, які пройшли відбір та навчання, вишикувались колонами на площі перед адмінбудівлею, що по вулиці Жовтневій, 45. Текст присяги зачитав начальник управління патрульної поліції Полтави Віталій Мельничук,
34-річний киянин, котрий до цього був командиром роти у патрульній поліції столиці.
”Наше суспільство потребує постійних змін, – наголосив Арсеній Яценюк, звертаючись до полтавців. – Нова поліція – це нова культура спілкування з людиною у формі і нова культура відповідальності, як цієї людини перед громадянином, так і навпаки”. Глава Уряду зазначив, що нова поліція має дуже високий кредит довіри: “Вас поважає суспільство. А це дуже багато коштує. Найважливіше в житті – репутація і довіра. Ви її маєте вже зі старту і повинні її не просто втримати – кожний із вас своїми діями, своїм ставленням до людей та закону кожного дня повинен це доводити. І ми очікуємо від вас чесної, відвертої і професійної праці на благо українського народу”.
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков особливу увагу звернув на бійців добровольчого батальйону спеціального призначення “Полтава”, які  влітку 2014 року отримали перше бойове завдання в місті Артемівську. Потім було Дебальцеве, інші гарячі точки Донбасу. “Я сьогодні  починаю саме з цього, бо, коли мене запитують, якою буде нова поліція, я відповідаю: “Такою, як були ці хлопці. Вони піднялися першими і пішли захищати країну”. Сьогодні у нас виклик не менш серйозний. Війна не закінчилася. В країні треба наводити лад. Тому нова поліція і її передовий загін “Нова патрульна поліція” сьогодні настільки важливі – як авангард реформи, як ті, хто мусить взяти обов’язок і показати всім, що “служити” і “захищати” – не прості слова. Робіть перший крок, завойовуйте довіру. Це важливо”.
Арсен Аваков зазначив, що у полтавському загоні нової поліції служитимуть 36 учасників АТО, більшість яких – бійці батальйону “Полтава”. “Я  хочу привітати вас окремо, дорогі ветерани АТО. Ветерани, яким по 25 років. Сподіваюсь, ви передасте своїм товаришам той настрій, ту важливість моменту присяги на вірність українському народу, що відповідає сьогоднішньому часу”, – зазначив Арсен Аваков.
Голова облдержадміністрації Валерій Головко наголосив, що нові патрульні поліцейські – це не просто нові обличчя і нова форма, це вже нова філософія. Полтавці мають бути коректними та виваженими у ставленні до нових патрульних.
Арсеній Яценюк та Арсен Аваков вручили ключі від перших п’яти із 50 квартир, що знаходяться у будинку по вулиці Молодіжній у Комсомольську, які були передані на баланс головного управління Національної поліції в Полтавській області від дочірньої компанії “Газ України” НАК “Нафтогаз України”. Їх отримали бійці батальйону “Полтава”, які кілька днів тому повернулися зі сходу країни.
Високопосадовці оглянули представлену сучасну спеціалізовану техніку від “АвтоКрАЗу” та поспілкувалися із керівником підприємства Романом Черняком. Арсеній Яценюк особливо вподобав поліцейський броньовик “Спартан”, на що Арсен Аваков повідомив, що відомство уже закупило такі автомобілі для Національної поліції, і найближчим часом пройдуть переговори з ПАТ “АвтоКрАЗ” про закупку ще однієї партії такої техніки.
Марина Зінюха раніше працювала вчителем англійської мови, проте пішла в поліцію, бо вважає, що ці професії схожі: “В обох випадках я спілкуюся з людьми і в обох випадках виховую. В школі я виховую дітей,  тут будуть дорослі”.
Лідія Саник – мама двох маленьких дітей. Саме тому жінка зробила такий вибір: “Я хочу, щоб вони жили в мирі, спокої, щоб був порядок у країні. І хочу проконтролювати, щоб реформа справді була чесною”.
Олександра Атахаджаєва у поліцію прийшла з журналістики. Працювала в обласній телерадіокомпанії “Лтава”, а перебуваючи в декретній відпустці, пройшла відбір та навчання.
Загалом у новій патрульній поліції Полтави п’ята частина – це жінки. 80 відсотків поліцейських мають вищу освіту.
24-річний полтавець Руслан Анчаков також ділиться враженнями: “Моя колишня професія – психологія – звичайно у цьому допоможе. Ми не каральний орган, ми допомагатимемо, спілкуватимемося, вирішуватимемо проблеми”.
Уже того ж вечора нові патрульні заступили на своє перше чергування. Вони працюватимуть позмінно, а вулиці Полтави патрулюватимуть цілодобово.
***
Арсеній Яценюк провів робочу нараду з керівництвом області, головами районних державних адміністрацій та міськими головами. Він зазначив, що за останній квартал минулого року Полтавська область піднялася на дві позиції в рейтингу регіонів і займає 16-те місце.
Глава Уряду підкреслив, що в цьому році для Державного фонду регіонального розвитку на капітальні видатки уряд передбачив у бюджеті близько 6 мільярдів гривень. “Зараз уже формуються списки об’єктів капітального будівництва”. Але капітальні видатки у 2016 році не мають вкладатися у проектно-кошторисну документацію, а направлятися винятково на об’єкти, які будуть введені в експлуатацію в поточному році.
Прерогативою роботи влади також має бути ремонт доріг, і частина капітальних видатків повинна спрямовуватися саме на це. Торік, зазначив Арсеній Яценюк, уряд виділив Полтавській області 250 мільйонів гривень на ремонт та будівництво доріг. У цьому році коштів у бюджеті передбачено у 2,5 разу більше – 600 мільйонів гривень. Окрім того, на будівництво відрізка автошляху Київ– Харків планується фінансування Світового банку – 200 мільйонів доларів.
Глава Уряду також наголосив, що Кабінет Міністрів планує розподілити 1 мільярд гривень на 159 об’єднаних територіальних громад, котрі нині створені в Україні, що буде для них додатковим фінансовим ресурсом. “Це мотивація для того, щоб вони об’єднувалися”, – наголосив Арсеній Яценюк.
Прем’єр-міністр визначив поточний рік роком реформування середньої освіти, в рамках якої мають бути реорганізовані малокомплектні навчальні заклади і створені опорні школи. “Ми цього року закуповуємо 1000 шкільних автобусів. Якщо торік було виділено 100, то цього року виділяємо 200 мільйонів гривень для обладнання мультимедійних класів у школах. Ви – ремонтуєте дороги, пускаєте шкільний автобус, створюєте опорну школу у громадах – і нехай люди самі вирішують, яка їм школа потрібна: де один вчитель читає п’ять, а то й десять дисциплін, немає матеріальної бази чи заклад, у якому забезпечують дітей якісною освітою”, – наголосив Арсеній Яценюк.
Впровадження реформи покладає велику відповідальність і на органи місцевого самоврядування. Глава Уряду наполягає – половину фінансування на придбання шкільних автобусів мають забезпечити місцеві бюджети.
***
Глава МВС України Арсен Аваков відвідав Центр управління нарядами поліції, що віднедавна працює в головному управлінні Національної поліції в Полтавській області. Цілодобово тут працюють дев’ять автоматизованих телефонних ліній. Оператори приймають дзвінки від громадян та передають їх диспетчерам, які в свою чергу спрямовують патрульні наряди та слідчо-оперативні групи на виклики. Завдяки впровадженню сучасної централізованої системи в Полтавській області працівники Call-центру щодоби приймають близько тисячі звернень.
Арсен Аваков поспілкувався з керівниками управління та працівниками Call-центру, відзначив умови матеріально-технічного забезпечення й злагодженість роботи персоналу.
***
У ході робочої поїздки Арсеній Яценюк разом з Валерієм Головком відвідали Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак розповів посадовцям та журналістам, що такий Центр є однією з перших в Україні і єдиною оперативною диспетчерською службою швидкої допомоги, що наразі працює в тестовому режимі. За добу служба опрацьовує близько тисячі викликів.
“Зараз у Центрі працюють 176 диспетчерів, але плануємо залишити лише 70. Центр працюватиме за новим алгоритмом. Екстрену допомогу надаватимуть бригади, які постійно на лінії, починаючи від Пирятина, Кременчука, Миргорода. Працюють понад 1200 чоловік, серед них 400 – лікарі. Минулого року на створення Центру виділили з обласного бюджету 15 мільйонів гривень”, – розповів Віктор Лисак.
Він пояснив, що коли швидка допомога приїжджає до пацієнта, фельдшер одразу робить первинні аналізи, електрокардіограму, можуть на місці проводитися оперативні аналізи крові. Передається ця інформація в центральний пункт. Лікар, котрий працює тут цілодобово, приймає рішення про необхідність госпіталізації, дає відповідні рекомендації. Відповідо цю інформацію отримає і лікарня, котра прийматиме пацієнта, щоб швидко довезти пацієнта і зробити операцію. Завдяки такій технології минулого року було передано 15 тисяч кардіограм.
Загалом на лінії працюють 100 карет швидкої, оснащених новітнім обладнанням. Ще 45 автомобілів знаходяться у резерві й готові у будь-який час виїхати до пацієнта. Майже 60 відсотків автопарку оновлені, зокрема 25 автівок придбали за кошти обласного бюджету. Віктор Лисак зазначив, що за нинішніх умов у місті швидка допомога доїжджає на виклик щонайбільше за 10 хвилин, а у сільській місцевості – до 20 хвилин.
Створення центру екстреної медичної допомоги в Полтаві Арсеній Яценюк назвав дуже серйозним кроком, який потребує такого ж підходу в цілому по Україні.
В інтерв’ю журналістам Арсеній Яценюк підкреслив, що зміни в системі охорони здоров’я – одне з пріоритетних завдань уряду на поточний рік. Це, зокрема, ухвалення законодавства, що забезпечує мінімальний гарантований рівень надання медичних послуг безкоштовно: “Наступне – це перехід на страхову медицину. Кожен громадянин країни повинен бути застрахований в державному страховому фонді”.
“Для того, щоб система медицини функціонувала ефективно, треба зокрема створити такі центри, який працює в Полтавській області. Де повна комп’ютеризація, максимальна ефективність”, – підсумував Глава Уряду.

Олена ІГНАТЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.