Надходження до бюджетів зростають

Підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за 2015 рік підбито на спільному розширеному засіданні колегії обласної державної адміністрації та ради регіонального розвитку, яке провів голова ОДА Валерій Головко. У роботі зібрання взяв участь заступник голови обласної ради Анатолій Ханко. Початку роботи колегії передувало вручення почесних відзнак фахівцям різних галузей народногосподарського комплексу Полтавщини.
Спад обсягів виробництва у провідних галузях промисловості області сповільнився удвічі, зазначила доповідач, директор департаменту економічного розвитку ОДА Інна Іщенко. Якщо на початок 2015 року спад складав 9–10 відсотків, то на кінець року становив 3–4 відсотки. Успішним прикладом переорієнтації на нові ринки збуту продукції є діяльність ПАТ “КрАЗ”. Стабільний приріст обсягів виробництва забезпечувала торік аграрна галузь. Лідерами за рівнем експорту продукції з України в минулому році стали Полтавський ГЗК та олійно-екстракційний завод у складі групи компаній “Кернер-Трейд”. Загалом торік зросли експортні поставки полтавської продукції до країн Єврозони. Найбільшими торговельними партнерами Полтавщини в азійських країнах є Китай, Туреччина, Корея та Іран – обсяги експорту до них зросли майже втричі. Торік вдалося повністю погасити заборгованість із виплат заробітної плати на 19 економічно активних підприємствах на загальну суму 4,5 мільйона гривень.
– Сума надходжень до бюджетів усіх рівнів у 2015 році складає понад 27,5 мільярда гривень, що на 68 відсотків більше, ніж у 2014 році. До Державного бюджету мобілізовано майже 22,8 мільярда гривень. Тенденція до збільшення податкових надходжень зберігається і в цьому році, – зазначив співдоповідач, директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка. – До місцевих бюджетів надійшло податків і зборів більше 4,8 мільярда гривень, приріст складає 911 мільйонів. План доходів виконано на 124 відсотки. Доходну частину місцевих бюджетів збільшено майже на 900 мільйонів гривень.
Бюджет видатків по області склав 9,2 мільярда гривень, а це 95 відсотків від плану. Субвенції місцевим бюджетам із Держбюджету на соціальні виплати населенню склали понад 2,45 мільярда гривень, тобто 99,7 відсотка до планових показників.
Про виконання в 2016 році інвестиційних програм підприємств житлово-комунального господарства області, їх участь у міжнародних та державних конкурсах щодо залучення інвестицій та вплив цих заходів на тарифоутворення на комунальних підприємствах “Полтававодоканал” та “Полтаватеплоенерго” інформував виконуючий обов’язки директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Едуард Рева. Зазначалося, що протягом 2010–2015 року комунальними підприємствами області направлено звернення до 6 міжнародних фінансових організацій. В області також реалізується 8 проектів реконструкції підприємств ЖКГ за рахунок коштів фонду регіонального розвитку.
На колегії також розглянуто ряд інших питань життєдіяльності народногосподарського комплексу області. Із розглянутих питань прийнято відповідні рішення.

 Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.