” …І ми там були, мед-пиво пили”

Уже кілька років поспіль Бузковий гай у Диканьці розквітає до Дня Перемоги, ніби салютуючи подвигу дідів і прадідів, що відвоювали мир, урятували світ від нацизму. Тож цьогоріч обласне свято “Пісні Бузкового гаю” приурочили до сімдесятих роковин Великої Перемоги.
Того дня, як кажуть, і піші, й кінні прямували, щоб на власні очі побачити цвітіння кочубеївського бузку, насолодитися співом соловейків, помилуватися виробами народних умільців, покататися на човнах Пивоварським ставом… А вже якщо раз пірнеш у цю атмосферу, обов’язково хочеться побувати тут знову і знову. Бо, скажімо, майстер декоративно-прикладного мистецтва Наталія Боровська зі Слов’янська Донецької області до Бузкового гаю приїздить ушосте. Власне у “Містечку майстрів” дива на прибулих чатують на кожному кроці: ось полтавець Андрій Саєнко пропонує вироби з рогозу, опішнянин Віталій Дудник представляє свою кераміку, милують око картини диканця Олександра Братського. А поряд з досвідченими майстрами свої роботи демонструють молоді, та не менш талановиті наші земляки. Важко відірватися від усієї цієї краси, адже на свято прибули понад сім десятків майстрів з різних куточків України, та чарівні мелодії кличуть до центральної сцени.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сюди саме завітали голова обласної ради Петро Ворона, голова райдержадміністрації Олександр Ус та голова районної ради Станіслав Муха, щоб привітати земляків і гостей зі святом. Вони підкреслили, що Перемогу, виборену дідами, ми, українці, нікому не віддамо, зичили порядку і справедливості у нашій державі, повернення земляків, які нині боронять Вітчизну на Сході, живими, здоровими і з перемогою.
І знову лине пісня. Місцеві та лохвицькі, гадяцькі й котелевські самодіяльні артисти дарують гостям свята концерт. Аматори сцени пропонують свої виступи не лише на центральній сцені, вони дбають про хороший настрій відпочивальників і на греблі біля Пивоварського ставу, і в “Містечку майстрів”, і на стежинах Бузкового гаю, а біля оглядового майданчика народний фольклорний колектив “Берегиня” Великобудищанського сільського будинку культури запрошує стати учасниками обряду українського весілля. Відбою немає від охочих…
Приїхала до Бузкового гаю і когорта підприємців з різними ласощами та сувенірами. Для більшості з них цей маршрут знайомий, а от, приміром, члени гільдії медоварів Олександр і Наталія Бугарі з Первомайська Харківської області на святі вперше. Узимку до Диканьки приїздили на Масляну, от тоді й зацікавилися володарі Гран-прі конкурсу “Найкраща медівка України-2014” традиціями краю, вирішили неодмінно побачити квітучу візитівку Диканського краю.
Свято тривало до пізнього вечора, людський потік здавався нескінченним, найстійкіші дочекалися і вогняного шоу.
У багатьох того дня промайнула думка: ось так би й над нашою Україною враз розгодинилося, стихли б грози війни на Сході, як зникли дощові хмари у святковий день над Бузковим гаєм.

Світлана ГЛУШКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.