- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

” …І ми там були, мед-пиво пили”

Уже кілька років поспіль Бузковий гай у Диканьці розквітає до Дня Перемоги, ніби салютуючи подвигу дідів і прадідів, що відвоювали мир, урятували світ від нацизму. Тож цьогоріч обласне свято “Пісні Бузкового гаю” приурочили до сімдесятих роковин Великої Перемоги.
Того дня, як кажуть, і піші, й кінні прямували, щоб на власні очі побачити цвітіння кочубеївського бузку, насолодитися співом соловейків, помилуватися виробами народних умільців, покататися на човнах Пивоварським ставом… А вже якщо раз пірнеш у цю атмосферу, обов’язково хочеться побувати тут знову і знову. Бо, скажімо, майстер декоративно-прикладного мистецтва Наталія Боровська зі Слов’янська Донецької області до Бузкового гаю приїздить ушосте. Власне у “Містечку майстрів” дива на прибулих чатують на кожному кроці: ось полтавець Андрій Саєнко пропонує вироби з рогозу, опішнянин Віталій Дудник представляє свою кераміку, милують око картини диканця Олександра Братського. А поряд з досвідченими майстрами свої роботи демонструють молоді, та не менш талановиті наші земляки. Важко відірватися від усієї цієї краси, адже на свято прибули понад сім десятків майстрів з різних куточків України, та чарівні мелодії кличуть до центральної сцени.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [1]

Сюди саме завітали голова обласної ради Петро Ворона, голова райдержадміністрації Олександр Ус та голова районної ради Станіслав Муха, щоб привітати земляків і гостей зі святом. Вони підкреслили, що Перемогу, виборену дідами, ми, українці, нікому не віддамо, зичили порядку і справедливості у нашій державі, повернення земляків, які нині боронять Вітчизну на Сході, живими, здоровими і з перемогою.
І знову лине пісня. Місцеві та лохвицькі, гадяцькі й котелевські самодіяльні артисти дарують гостям свята концерт. Аматори сцени пропонують свої виступи не лише на центральній сцені, вони дбають про хороший настрій відпочивальників і на греблі біля Пивоварського ставу, і в “Містечку майстрів”, і на стежинах Бузкового гаю, а біля оглядового майданчика народний фольклорний колектив “Берегиня” Великобудищанського сільського будинку культури запрошує стати учасниками обряду українського весілля. Відбою немає від охочих…
Приїхала до Бузкового гаю і когорта підприємців з різними ласощами та сувенірами. Для більшості з них цей маршрут знайомий, а от, приміром, члени гільдії медоварів Олександр і Наталія Бугарі з Первомайська Харківської області на святі вперше. Узимку до Диканьки приїздили на Масляну, от тоді й зацікавилися володарі Гран-прі конкурсу “Найкраща медівка України-2014” традиціями краю, вирішили неодмінно побачити квітучу візитівку Диканського краю.
Свято тривало до пізнього вечора, людський потік здавався нескінченним, найстійкіші дочекалися і вогняного шоу.
У багатьох того дня промайнула думка: ось так би й над нашою Україною враз розгодинилося, стихли б грози війни на Сході, як зникли дощові хмари у святковий день над Бузковим гаєм.

Світлана ГЛУШКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [2]