ОТГ відчувають гостру потребу в кадрах

В об’єднаних територіальних громадах збільшується потреба в професійних кадрах, що викликано зростанням місцевих бюджетів та економіки.
Протягом року держава профінансувала субвенцію в півтора мільярда гривень на розвиток інфраструктури регіонів України, очікуються нові надходження, поінформував експерт з фінансових питань Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування Тетяна Паутова. Тож в ОТГ плануються нові проекти, в першу чергу у сфері комунальної власності, впроваджуватимуться зміни в освіті, охороні здоров’я, соціальному захисті, наданні комунальних та адміністративних послуг, економічній діяльності. Зокрема шляхом укладання угод між територіальними громадами щодо спільних проектів розвитку. Виникає потреба в кадрах. В об’єднаних громадах часто пропонуються гарні вакансії з хорошою оплатою праці, і треба вивчати ці потреби, щоб, враховуючи кадровий дефіцит, у відповідних центрах готувати фахівців, які відповідали б даним потребам громад, і таким чином забезпечувати ОТГ спеціалістами, зменшуючи водночас рівень безробіття.
Сприяти вирішенню цього завдання покликаний семінар “Актуальні питання організації професійного навчання незайнятого населення в умовах реалізації стратегічних реформ в Україні”, який нещодавно пройшов на базі Полтавського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за участю Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування та обласного Центру зайнятості.
Начальник відділу організації професійного навчання Алла Цілина розповіла, що нині в об’єднаних територіальних громадах найбільша потреба у верстатниках широкого профілю, токарях, фрезерувальниках, слюсарях-ремонтниках, представниках інших професій, пов’язаних з металом, швачках, поштарях. Потрібні фахівці для роботи в органах місцевого самоврядування, зокрема для розробки і обґрунтування цільових проектів територіальних громад. Протягом року спеціальність для роботи в ОТГ здобули майже шість з половиною тисяч осіб, працевлаштувалося понад 97 відсотків. Нині центри професійно-технічної освіти мають можливість навчати за направленням як територіальних громад, так і безпосередньо роботодавців. Полтавський центр професійного навчання, зокрема, навчає не лише жителів міста, а й районів області. Під час навчання вони проживають у гуртожитках і користуються громадським транспортом за кошт фонду зайнятості.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.