Сміх крізь сльози і плач крізь сміх

Два вечори для полтавців тривало свято, яке гукало усіх театралів на прем’єру, а це завжди особливі вечори. Творчий колектив хвилюється, як сприйметься нова робота, а глядачі впродовж чи не усієї першої частини дійства намагаються збагнути, що ж їм відкриє дійство на сцені, в чому його суть, до яких думок і переживань апелюють сьогодні митці.
Хтось так і не дочекався відповіді, уже через кілька хвилин покинувши залу, не дослухавши шістьох жінок, які на сцені наче б просто розважаються, регочуть, теревенять про щось буденне, дають поради одна одній і як заспокійливе наливають і наливають коньячок. Звичайно ж, мова у першу чергу про чоловіків, а що на сцені комедія – то чого б не пожартувати про те, які з них їм подобаються, одній, наприклад, подобається “наш директор, Олексій Миколайович”. А хто дочекався – не пошкодував: мова справді про речі прості, звичні, щоденні, і було б до них байдуже, якби все те не стосувалося життя кожного з нас.
Жіночі долі – то не тільки жіночі долі, то й велике дзеркало, в якому чоловіки можуть роздивитися себе – які вони, хто вони. Може, й відкрити себе – без обману та прикрас. Жіночі долі – то й відповідь на питання, які сім’ї створюються, на чому вони стоять і тримаються. І в якому соціумі існують, як той соціум вибудовують.
Комедія “Жінки” – осучаснена й навіть “українізована” історія доль шістьох подруг. Виставу за мотивами п’єси американського драматурга Ніла Саймона “Дивна пара” (а вона була написана ще у 1965 році) поставила Цицино Кобіашвілі – режисер Тбіліського державного академічного драматичного театру імені К. Марджанішвілі. Це вже друга її робота з акторами Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя. Кілька років тому тут була створена вистава “Ханума”, і цього разу гоголівці дуже раділи новій співпраці. До того ж на прем’єрі побував Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Гела Думбадзе. Творчі зв’язки двох театрів міцнітимуть і ширшатимуть у рамках культурного обміну між нашими країнами, наголосив високий гість.
Глядачі після літньої перерви раділи зустрічі з улюбленими акторами. В комедії чудово представили своїх героїв заслужені артисти України Тетяна Любченко, Маргарита Томм, Катерина Філатова, Олександр Любченко, артисти театру Людмила Тимофєєва, Тетяна Беленька, Олександра Галатченко, Віталій Крапіва.
А ще ця вистава про найголовніше – про дружбу. Мабуть, без випробувань її не існує в світі, зате завдяки випробуванням і можна зрозуміти, як багато вона значить у житті. Тому ці жінки й “сміються крізь сльози та плачуть крізь сміх”.
Вічні, як світ, історії.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.