Каплиця не замикається…

Нещодавно відбувся фестиваль сучасної української новели на батьківщині неперевершеного майстра цього літературного жанру Григорія Косинки на Київщині. Захід проводиться один раз на три роки на початку осені в місцях народження найвідоміших українських новелістів. Біля витоків фестивалю стоїть прозаїк Василь Бондар, який вперше зорганізував такий форум на батьківщині Юрія Яновського. Це справжнє свято красного слова, виступів, зустрічей, вражень, спілкування. У дійстві взяли участь письменники з різних куточків України. Зокрема: Василь Бондар, Валентина Мастєрова, Василь Портяк, Володимир Ткаченко, Михайло Карасьов, Ольга Довгоп’ят, Михайло Горловий, науковець Ангеліна Ганжа, актор Олександр Ігнатуша й автор цих рядків. Організацію фестивалю взяв на себе чудовий новеліст, голова Обухівського літературного братства Василь Трубай, якому допомагала дружина, поетеса Антоніна Филонич.
З першого дня перебування на батьківщині Григорія Косинки в селах Щербанівці, Красному доторкнулися до таланту майстра слова, поспілкувалися з його земляками і стало зрозуміло: люди чекають таких зустрічей. Скульптор і поет Михайло Горловий провів захоплюючу екскурсію стежками відомого новеліста. Біля пам’ятника Григорію Косинці прозвучали старовинні думи та стрілецькі пісні у виконанні молодих бандуристів Юрія Карасьова та Дмитра Кузьмича.
Другого дня відбулися виступи перед учнями Обухівської гімназії, шкіл №5, №3 та №1, до речі, остання носить ім‘я Андрія Малишка, адже там він навчався. Завітали письменники й до кращого в Київській області районного краєзнавчого музею та садиби-музею родини Малишків.
Письменники зустрілися з бібліотекарями, працівниками відділу культури, активними читачами, відвідали музей Трипільської культури в селі Трипілля, а також побували в селі Витачів, де на кручі над Дніпром стоїть Шевченкова каплиця. Вона не замикається, високі вітри у піддашші, які час від часу затихають, здається, слухають молитви вірян.
Учасники фестивалю побували в селищі Козин, де приймає відвідувачів музей Анатолія Солов’яненка. На цвинтарі селища – його могила. Ми вклонилися пам’яті великого співака, переглянули фільм про нього. В Козинській школі відвідали літературний музей, виступили перед школярами. Академічна година минула, як одна мить, – дітвора засипала запитаннями.
Затим новелісти поїхали до Юрія Мушкетика, який живе в передмісті Києва. До речі, Юрій Михайлович був одним з перших, хто прочитав і схвалив мої оповідання. Патріарх літератури поділився спогадами.
Насамкінець відбувся творчий вечір-зустріч із читачами у Національній спілці письменників України, де до нас приєдналися новеліст і кіносценарист Богдан Жолдак та професори Михайло Наєнко й Анатолій Ткаченко, звучали твори в авторському виконанні та роздуми про розвиток новелістичного жанру в Україні.
Від редакції. Любов Пономаренко тривалий час працювала власним кореспондентом “Зорі Полтавщини” по Гребінківському і навколишніх районах. Вона – лауреат багатьох національних і міжнародних літературних премій, автор кількох збірок творів.

Любов ПОНОМАРЕНКО
Член Національної спілки письменників України

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.