Хто бажає допомогти, може взяти дитину під патронат

Для попередження дитячої безпритульності, бродяжництва та жебракування працівники поліції, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді періодично проводять профілактичні рейди.
Не всі діти пішли до школи
Протягом нинішнього року фахівці провели 322 таких рейди – “Діти вулиці”, “Вокзал”, “Канікули”. Виявлені 122 дитини, які вешталися без супроводу дорослих і перебували в небезпеці. У 52 випадках дітей вилучили з родин, в 70 – попередили батьків. У результаті рейду “Урок” виявлені 14 дітей шкільного віку, які не приступили до занять у школах і професійно-технічних навчальних закладах. Батькам та особам, які їх замінюють, роз’яснили, що здобуття середньої освіти дітьми обов’язкове, і попередили про наслідки перешкоджання у навчанні.
З початку року на Полтавщині для влаштування дітей у дитсадки і школи до відповідних служб звернувся 1721 переселенець з числа внутрішньо переміщених осіб. До дошкільних закладів пішов 461 малюк із сімей переселенців, учнями загальноосвітніх закладів стали 1296 дітей. Місць вистачає усім.
У складних життєвих обставинах нині в області перебувають понад 560 дітей. Для судів підготовлені більше 60 подань на дорослих осіб про позбавлення батьківських прав чи відібрання дітей без такого позбавлення. Кількість дітей, які потрапили до центрів соціально-психологічної реабілітації, порівняно з минулим роком, збільшилася на 30 відсотків.
Ці та інші проблеми обговорили на Координаційній раді у справах дітей при облдержадміністрації. Начальник відповідної служби ОДА Інна Конончук зауважила, що в деяких районах, зокрема в Диканському, Решетилівському, Хорольському, Шишацькому, Подільському міста Полтави, діти перебувають у складних обставинах по кілька років.
Сироти – у сім’ях, “домашні” – в інтернатах
У сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу на Полтавщині виховуються 2066 дітей. Під опікою родичів – 70 відсотків дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Національне усиновлення в 7 разів перевищує іноземне.
Чимало вихованців інтернатів мають батьків і перебувають там на підставі заяв від мами чи тата. Такі діти відірвані від сімейного виховання. Батьки віддають їх до державних закладів, оскільки не обмежені в правах вільно вибирати місце навчання своєї дитини. Таким чином, відзначила Інна Конончук, виникла ситуація, коли діти-сироти живуть у сім’ях, а їхні “домашні” однолітки – в інтернатах. З-понад трьох тисяч учнів шкіл-інтернатів справжніх сиріт – трохи більше 200.
Протягом 2017 року у Полтавській області до сімейних форм виховання влаштували 192 дитини, створили 2 дитячих будинки сімейного типу (ДБСТ) у Зіньківському та Новосанжарському районах і одну прийомну сім’ю в Кременчуці. Загалом у 40 ДБСТ і 154 прийомних сім’ях виховуються 518 дітей. Юнаки і дівчата залишаються там і після повноліття, на період навчання, до 23 років. В області проживають 10 прийомних сімей, які переїхали з Донецької і Луганської областей.
За 8 місяців поточного року на Полтавщині виявили 174 кримінальних правопорушення, вчинені неповнолітніми або за їхньою участю. Це на 30 відсотків менше показників такого ж періоду минулого року.
Спостерігається значне зменшення числа “дитячих” крадіжок майна та шахрайств. Проте збільшилась кількість розбійних нападів – у 10 разів, грабежів – з 7 до 10 випадків, скоєних неповнолітніми, повідомили на Координаційній раді співробітники поліції.
Працівники центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді отримали й перевірили інформацію про 8 тисяч сімей, які можуть потрапити в складні обставини й потребувати допомоги. Взяті на облік близько 3 тисяч родин, де такі факти підтвердилися. Соціальним супроводом користуються близько 900 сімей області. Крім того, перевірялося, на що батьки витрачають державну допомогу на дітей. Виявили 18 фактів нецільового використання “дитячих” грошей, і вирішується питання про припинення виплат таким батькам. Фахівці попрацювали з 12 жінками, які мали намір відмовитись від новонароджених. У результаті роботи 7 немовлят залишилися з матерями.
Патронатне виховання – нова соціальна послуга
Також на Координаційній раді спеціалістам, які працюють із дітьми і сім’ями, презентована нова соціальна послуга, яка впроваджується в країні, – патронат.
Портал “Сімейний патронат в Україні” (http://www.patronat.in.ua/) інформує: це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання, реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо).Офіційне визначення послуги закріплене в Сімейному кодексі.
Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником з числа членів своєї сім’ї пройшла курси професійної підготовки та отримала відповідну рекомендацію, зі згоди всіх членів своєї сім’ї готова до розміщення під патронат дітей за місцем свого проживання і уклала з відповідним органом опіки та піклування договір про надання послуг патронату. Патронатні вихователі отримують заробітну плату.
Поки що нову справу презентували фахівцям, а вони на місцях нададуть необхідну інформацію громадянам.

Анна ДОРОШЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.