У парку Слави, біля Вічного вогню…

Незабутній вересень 1943-го відлунює героїкою, скорботою, спонукає пам’ятати. Вдячні нащадки вшанували подвиг дідів і прадідів…
Розпочалися дійства урбаністично-культурним фестивалем “Майстерня міста Полтава-2017”, що пройшов у межах проекту “Інтегрований розвиток міст в Україні”. Презентовано понад 40 різноманітних заходів, спрямованих на обговорення соціально значущих тем, зокрема ефективного управління міським господарством, енергоефективного вуличного освітлення, облаштування громадських просторів. Відбулися вуличні вистави, заходи для людей з обмеженими фізичними можливостями, вікторини, майстер-класи, розіграші призів.
***
У дні відзначення 74-ї річниці визволення Полтави від фашистської окупації люди, які пам’ятають і шанують народний подвиг, поклали квіти до меморіалу Солдатської слави – Вічного вогню. Вінки, квіти, гірлянди лягли до багатьох монументів і пам’ятних місць, пов’язаних із визволенням Полтави.
У міському Будинку культури відбувся урочистий прийом для ветеранів Другої світової, учасників війни, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів, учасників антитерористичної операції на сході України. Для почесних гостей аматорські колективи міста підготували пісні, знайомі та близькі серцю кожного, чиєї долі торкнулась війна.
Державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви» став місцем презентації рекламно-туристичного маршруту за допомогою QR-кодів «Час лікує рани» та урочистого нагородження учасників міського конкурсу «Туристичними стежками Полтави».
Городяни вшанували багаторічного міського голову Полтави Анатолія Кукобу, поклавши квіти до його погруддя, встановленого на вулиці, яка носить ім’я знаного полтавця.
***
У рамках відзначення Дня міста в парку “Перемога” відбувся щорічний масштабний арт-проект «Полтава вишивана», який включав святкову ходу в прикрашеному вишивкою національному одязі, виставки-презентації вишитих виробів, фестиваль полтавської кухні, учасники якого – колективи навчальних закладів, котрі опановують спеціальності кухарів, презентували журі й гостям свята власні рецептури полтавського борщу і полтавських галушок. А також – містечко майстрів, де полтавці представляли власноруч виготовлені вироби, і святковий концерт на великій сцені за участю полтавських виконавців та запрошених зірок естради.
***
Літературно-меморіальний музей Володимира Короленка вчотирнадцяте запросив на урочисте вручення щорічної міської премії імені письменника-земляка. Відзнака заснована до 150-річчя з дня народження літератора і гуманіста. Цьогоріч премію отримали 19 лауреатів.
***
Одним з наймасовіших дійств до Дня міста стало відкриття спортивного фітнес-клубу з басейном “Спорт лайф”, з цієї нагоди в парку імені Івана Котляревського організували концерт, бодібілдінг-шоу, розіграш призів.
Був реконструйований підземний перехід біля заводу “Лтава”.
У дендропарку для полтавців організували “Арт Пікнік” зі спортивною, музичною, екскурсійною, гастрономічною локаціями, виступами музикантів і спортсменів, майстер-класами з хенд-мейду, кулінарії, стрільби з лука.
Крім того, у рамках Дня міста було ще чимало цікавого – виставка “Голуб миру” біля Ворскли, на якій любителі-орнітологи представили й інших екзотичних птахів – фазанів, папуг, цесарок, виставка породистих котів, численні спортивні змагання, екскурсії школярів до міських музеїв. На Соборному майдані з’явився новий арт-об’єкт “Я люблю Полтаву” у вигляді серця з квітами. Полтава масштабно відзначила 74-ту річницю визволення від фашистських окупантів і свій 1118-й день народження.
***
У День визволення Хорольського району від фашистських загарбників пройшов мітинг-реквієм біля меморіального комплексу “Вічний вогонь”. Школярі провели велопробіг пам’ятними місцями району. Почесну варту біля меморіалу несли вихованці військово-патріотичного клубу “Гвардія”. Хорольці оглянули тематичні експозиції у районному краєзнавчому музеї, де представлені архівні документи про звільнення Хорола.
Квіти були покладені до обелісків, споруджених на місці концтабору “Хорольська яма”, місці поховання 460 мирних жителів єврейської національності, розстріляних в Козачому яру восени 1941 року, пам’ятника воїнам-танкістам, які загинули при визволенні села Вишняки, до пам’ятника артилерійської мінометної установки “Катюша” в Новоаврамівці та інших місць.
До Дня міста тут також провели футбольний матч, святкову лотерею, концертну розважальну програму та молодіжну дискотеку.
***
Миргородці, відзначаючи 74-ту річницю визволення від фашистських загарбників і День міста, вшанували визволителів краю у сквері Слави біля Вічного вогню.
На центральній площі підбили підсумки загальноміських конкурсів, провели ретровелопарад, веселі старти та влаштували велику концертну програму. Відбулося нагородження городян за особистий внесок у розвиток міста, переможців конкурсу найкращого благоустрою, квіткового фестивалю “Осінні барви” та фестивалю “Вишивана родина” у різних номінаціях. Вихованці позашкільних освітніх закладів привітали своє місто флешмобом і музичними композиціями.
***
У Лубнах до відзначення 1029-ї річниці заснування міста та 74-ї річниці визволення від фашистських загарбників, крім традиційних заходів, провели міський конкурс творчих робіт для школярів на теми “Доля родини у долі моєї країни”, “Мій рідний край ні з чим не порівняти”, “Острови творчості (умільці мого краю)” з метою розвитку творчих здібностей учнів, виховання патріотичних почуттів до своєї малої батьківщини.
***
У Пирятині з нагоди 74-ї річниці визволення району від фашистської окупації на майдані Незалежності, біля меморіалу Вічної слави, відбувся урочистий мітинг. Хвилиною мовчання та покладанням квітів пирятинці вшанували пам’ять земляків і визволителів, полеглих на фронтах Другої світової війни. Школярі представили тематичну літературно-музичну композицію.
***
Різноманітні дійства з нагоди 74-ї річниці визволення краю та Днів міст відбулися по всій області. Завершує святкування на Полтавщині Кременчук, який відзначає свято свого міста 29 вересня.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.