На зеленому перехресті екології і лінгвістики

“Еко-зум, або Пильнуймо важливі еко-деталі” – так називається нова книга нашої землячки, члена Національної спілки письменників України та обласної організації Українського товариства природи, кандидата філологічних наук, доцента кафедри англійської та німецької філології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Тетяни Луньової (Горицвіт). Праця з’явилася друком цього року у видавництві “Дивосвіт” (Полтава) і є навчально-методичним посібником для освіти і самоосвіти з екології та охорони довкілля.

Презентація видання відбулася в Полтавському художньому музеї (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Директор музею Ольга Курчакова розповіла, що заклад давно із задоволенням співпрацює з Тетяною Горицвіт, що тут її вважають філософом за творчою суттю.
– Перед нами надзвичайно глибокий автор. Глибина її думки, переживань – у кожному, дивовижно виваженому, слові. У творчості Тетяни Горицвіт не буває жодного випадкового слова, акценту. Не випадкова й порушена у новій книзі тема, вона близька кожній людині, яка здатна перейматися долею своїх дітей і онуків, – зазначила Ольга Курчакова.
– Ця книга народилася із розуміння того, що кожному з нас важливо думати не про глобальні екологічні проблеми, а про ті, на перший погляд дрібні, їх аспекти, на які ми реально можемо вплинути в повсякденному побуті. Інша особливість видання – поєднання царини екологічної і суто лінгвістичної: те, як ми говоримо про природу, впливає на те, як ми про неї мислимо, якою вона є в нашому світобаченні. Книга побудована на зв’язку між словом, думкою, текстом і вчинком, – розповіла авторка.
Разом із нею присутні на презентації міркували над тим, що наразі “людина розумна” вже перетворилася на таку собі “людину засмічуючу”, що подумки хвилюватися за коралові рифи, які потерпають в океані, та ліси Амазонки, які безжально вирубуються, набагато легше, аніж фасувати вдома сміття, відмовлятися від продуктів у пластиковому та поліетиленовому пакуванні, оминати базарувальників, які продають недорогі букети лісових чи польових квітів…
Голова обласної організації Українського товариства природи, кандидат біологічних наук Наталія Смоляр закликала зрозуміти, що, хоч яким буремним не є наше сьогодення, екологічні проблеми не можна не розв’язувати. Але найкраще їх упереджувати – залучаючи до екологічного просвітництва малечу ще з дошкільного віку, передусім у родині, на прикладі батьків.
Тетяна Горицвіт подарувала по екземпляру своєї нової книги бібліотекам Полтави та місцевих вишів. Після презентації бажаючі могли придбати посібник з екології, а також інші видання письменниці.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.