Горбанівський образ Божої Матері

Горбанівська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці – одна з найвідоміших українських святинь. Образ було явлено у незаселеній лісистій місцевості на полтавській околиці. Там жив козак Горбань, від чийого прізвища з часом село дістало назву. Козак мав господарство і пасіку. Одного разу, коли він косив траву, коса раптом переламалася. У траві чоловік побачив ікону. Лезо поранило лик Пречистої під правим оком, і з нього покотилася сльоза (слід від удару дотепер видно на іконі). Краї ікони були обрізані. Це наводить на думку, що образ було понівечено злодійською рукою.
Дивна подія вразила козака. Він відніс образ додому, повідомив про те, що сталося, місцевому духовному начальству. Однозначної відповіді про рік знайдення чудотворної Горбанівської ікони Божої Матері не існує. Більшість дослідників переконані, що це відбулося у першій половині ХVІІ століття.
На місці знахідки силами мирян і духовенства звели дерев’яну церкву. Особливу роль у її будівництві відіграв козацький полковник Ілля Волковняков (його разом із дружиною було поховано в цьому храмі).
Завдяки турботам священика Євтихія Павловського 1818 року на пожертвування був зведений мурований храм на честь Горбанівської Богородицької ікони, саму ікону прикрашено коштовностями. Неподалік храму забило цілюще джерело, воно б’є і понині. Благочестиві полтавці відновили над джерелом капличку.
Горбанівська ікона Пресвятої Богородиці, яку в церковних піснеспівах називають “Заступницею і Похвалою землі Полтавської”, є списком із Корсунської чудодійної ікони, створеної, за переказами, святим євангелістом Лукою і привезеної до Києва Великим Князем Володимиром у 988 році.
У середині ХІХ століття було започатковано звершувати щорічний хресний хід із Горбанівською чудотворною іконою. Разом із духовенством у ньому брали участь тисячі містян. Святиню переносили з Горбанівської церкви до Полтавського Свято-Успенського собору. Із не меншими урочистостями її повертали через 40 днів до собору.
Звісно, у безбожні роки більшовицької влади всі християнські традиції було заборонено. Горбанівський храм стерли з лиця землі, трагічно склалася доля і головного собору Полтави.
Нині церква Різдва Пресвятої Богородиці в Горбанівці відновлена. Знову постав у Полтаві й Свято-Успенський кафедральний собор. Обидва храми належать громаді Полтавської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату.
Чудотворну Горбанівську ікону Божої Матері вшановують двічі на рік – 12 жовтня та 13 липня.

Підготував Григорій ШВЕД.
м. Горішні Плавні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.