Валерій ГОЛОВКО: “Канада є для нас прикладом і стратегічним партнером”

На Полтавщині з робочою поїздкою побував Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук. У ході спілкування з керівництвом області йшлося про дорожню карту зустрічей із представниками бізнесової, культурної та освітньої спільнот Полтавщини.

Голова облдержадміністрації Валерій Головко відзначив тісну співпрацю наших країн у економічній та соціальній галузях. Як сказав очільник області, Канада також виділяє певні кошти в рамках проектів, які сьогодні мають перспективу й підтримку на Полтавщині, – це, зокрема, децентралізація, розвиток місцевого самоврядування. Тому ця країна є для нас прикладом та стратегічним партнером. Окремо подякував Послу Канади та всій світовій спільноті за допомогу в боротьбі з російським агресором. Адже уряд цієї країни, потужна українська діаспора підтримали нас у найтяжчі часи.
У свою чергу Роман Ващук, канадієць українського походження з чудовим знанням мови предків, зазначив, що в офіційному статусі він в Україні – вперше. Полтавщину вважає однією з найбільш успішних областей нашої держави. А відродження Української армії, у тому числі й з допомогою Канади (матеріальною, навчальною), – це справа рук самих українців, які змогли зорганізуватися, що дуже важливо.
– Як на мене, дуже часто за кордоном спрощують ситуацію в Україні, обговорюючи схід-захід, північ-південь, трохи забувають про центр – найважливіший фактор стабілізації, як економічної, так і політичної, – вважає Роман Ващук.
Дуже важливим співрозмовники вважають звершення і з українського, і з канадійського боку ратифікації договору про зону вільної торгівлі, що має статися у найближчі кілька тижнів. За цим договором 99 процентів українського експорту надходитиме до Канади без мита і без квот. За словами Романа Ващука, обсяг імпорту з України до Канади протягом останнього року збільшився на 57 відсотків. При цьому “невидимі” експорти вже перевищили товарні: мінімум на 100–150 мільйонів надходить до Канади програмного забезпечення з різних ІТ-центрів України щороку.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.