Палітра творчості педагога

У  трудовій біографії керівника гуртків Кобеляцького районного будинку дитячої та юнацької творчості (РБДЮТ) імені Миколи Касьяна Олени Білаш одна ювілейна дата наздоганяє іншу. У 2006 році вона розпочала працювати учителем української мови й літератури Канавської ЗОШ І–ІІ ступенів, а через рік продовжила свою педагогічну діяльність у РБДЮТ.

– Дата прийому на роботу – 3 вересня, це – мій день народження, – говорить співрозмовниця.
Олена Білаш тоді ще навчалася на останньому курсі Полтавського національного педуніверситету імені В.Г. Короленка. Незважаючи на постійну зайнятість, встигала проводити з учнями свята, творчі заходи. Не втратила зв’язків зі школою і тоді, коли перейшла на роботу в позашкільний заклад. Гуртківці, які займались вивченням народознавства, були активними учасниками художньої самодіяльності, виступали на сцені сільського будинку культури, провели конкурс «Міс Україночка­2011».
Перші вихованці Олени Володимирівни давно закінчили школу, здобули професії і вже запрошують педагога на свої весілля. І лише Ірина Жеребець, яка була наймолодшим гуртківцем, навчається зараз у 9 класі й продовжує займатись пошуковою роботою у гуртку «Джерело». Нещодавно на районному зльоті краєзнавців її було нагороджено грамотою лауреата районного конкурсу пошукових робіт «З попелу забуття». Учениця дослідила історію однієї долі – життєвий шлях односельця Сергія Левчика.
Дитячий театр «Котигорошко», керівником якого є Олена Білаш, вперше заявив про себе весною минулого року на звітному концерті РБДЮТ міні­виставою «Колобок­женишок». Головну роль артистично зіграв Максим Білаш.
– Історія цієї вистави досить цікава. Ім’я автора «Колобка» – невідоме, – розповіла Олена Білаш. – Текст, переписаний з якоїсь газети, принесла Наталія Косих, мама наших активних гуртківців. Але так сталось, що казка пролежала в шухляді стола довгих 8 років, доки не підріс Максим – головний герой вистави.
Зараз учасники театру працюють над іншою виставою – «Язиката Феська», а молодша група «Рукавичка» подарувала глядачам «Новорічного колобка».
Цьогоріч юні театрали вирішили заявити про себе за межами району – взяти участь у регіональному конкурсі дитячих театральних колективів, який пройде в березні у  Горішніх Плавнях.
Відомий у районі й ансамбль «Лісапетний батальйон», який уже двічі виступав зі своїми кумирами – Наталією Фаліон і гуртом «Лісапетний батальйон», що стало справжньою винагородою для юних співаків.
Олена Білаш – і керівник гуртка «Основи журналістики». Гуртківці щомісяця випускають газету «Веселка», розповідають про заходи, які проходять у будинку дитячої творчості. Один із номерів присвятили Лесі Українці і відправили газету на всеукраїнський учнівський конкурс.
Педагог постійно залучає своїх вихованців до участі в творчих турнірах. Минулого року фіналістом всеукраїнського конкурсу есе «Я – європеєць» був учень Кобеляцької ЗОШ № 2 Олексій Зінченко. Цьогоріч участь бере Ірина Жеребець.
Олена Білаш проводить заходи, приурочені до Дня матері, Дня захисника й українського козацтва, організовує зустрічі з учасниками АТО та волонтерами. У планах гуртка «Джерело» – підготувати роботу про діяльність  жінок­волонтерів. Збір інформації про земляків – учасників АТО і волонтерів – уже розпочали.
Особливе місце в житті Олени Володимирівни займає художнє слово, творчість, любов до поезії і пісні. Завжди тримає поряд блокнот і ручку: муза може прийти в будь­яку хвилину, й тоді на папір лягають віршовані рядки… Олена Білаш є автором трьох пісень, аранжування яких зробив колега, керівник гуртків районного будинку дитячої і юнацької творчості Андрій Уткін. Дует педагогів виконав пісню «Запахло сонцем і весною». Другу пісню «Запалімо свічку» автор і виконавиця присвятила матерям Наталії Бабенко й Валентині Салогуб, які втратили своїх синів на буремному сході.
І зовсім нещодавно, на черговій річниці громадської організації «Літератор», прозвучала прем’єра пісні «Зоря кохання», а Олену Білаш та Андрія Уткіна прийняли в творчу сім’ю літераторів.
Свій щедрий талант керівник гуртків Олена Білаш передає вихованцям і синам – Максиму та Іллюші. Вони також є активними гуртківцями районного будинку дитячої і юнацької творчості.

Наталя ПУЗИНА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.