Право на чисте довкілля

У  Біликах Кобеляцького району відбулося виїзне засідання постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування, на якому розглянуто виконання рекомендацій комісії щодо реконструкції каналізаційної системи свинокомплексу ТОВ “Сільські традиції” та покращення умов життя мешканців селища.
У засіданні, яке вів голова комісії Ігор Горжій, взяли участь депутати обласної ради Тетяна Микуця, Микола Жук, Василь Хоменко, Вячеслав Мінязев, Василь Красюк, Геннадій Коваленко, голова районної ради Володимир Кішінський, голова райдержадміністрації Таміла Шевченко, директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ігор Піддубний, науковці-екологи, керівники підприємства, мешканці селища. Наголошувалося, що з часу введення в експлуатацію свинокомплексу зросла кількість онкологічних та легеневих захворювань у місцевих мешканців. Сморід заважає людям жити повноцінним життям, знищує довкілля.
Директор підприємства Юрій Грушевський, заступник директора Роман Калатур прагнули довести, що ТОВ “Сільські традиції” зацікавлене у вирішенні питання – Чернігівському НВП “Екоспецпроект” замовлено проект реконструкції системи очищення каналізаційних стоків, реалізувати який планується до 1 жовтня поточного року. Поки що біличанам радять зачекати.
Пропозиції від громадських активістів були конкретними – призупинити діяльність підприємства, вивезти поголів’я свиней, реконструювати систему очищення стоків та каналізаційного газу, провести незалежну екологічну експертизу та інше. Невдоволені жителі селища і виконанням зобов’язань підприємства щодо підтримки соціальної інфраструктури – обіцяний водогін у Біликах досі не прокладено.
У виступах голови комісії Ігоря Горжія, депутатів Василя Хоменка, Тетяни Микуці, Геннадія Коваленка було наголошено, що жителі Біликів мають право на чисте довкілля, а товариство зобов’язане знайти порозуміння з громадою. Комісія рекомендувала ТОВ “Сільські традиції” протягом місяця провести екологічну експертизу проекту реконструкції очищення каналізаційних стоків та оприлюднити її результати, створити робочу групу для контролю за реалізацією проекту, до 15 вересня 2016 року виконати роботи з реконструкції каналізаційної системи.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.