Гречка може на рівних конкурувати з кукурудзою

Підсумки проведення комплексу весняно-польових робіт, ситуація з доглядом за посівами сільськогосподарських культур та хід підготовки до проведення Міжнародної виставки “Агро-2016” – ці питання розглядалися на Всеукраїнській селекторній нараді, у роботі якої взяв участь міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.
Зазначалося, що, незважаючи на дощі, цьогорічна весняна посівна кампанія загалом пройшла організовано, злагоджено і в оптимальні строки. Ярі культури вже посіяно більш як на 96 відсотках прогнозованих площ. Завершується сівба кукурудзи, сої та круп’яних культур. Особливий наголос було зроблено на сівбі гречки, площі якої торік в Україні досягли мінімуму й становили всього 125 тисяч гектарів. Між тим, для забезпечення внутрішніх потреб українців її необхідно сіяти щонайменше 190–200 тисяч гектарів. Актуальною культурою є нині й жито. Ще одна негативна тенденція сьогодення – перевищення планових посівів соняшнику, під який відвели близько 5 мільйонів гектарів. Цукрові буряки в цьому році посіяно на 284 тисячах гектарів, що на 50 тисяч більше минулорічних площ.
З 8 по 11 червня у Києві в експоцентрі проходитиме виставка досягнень сільгоспвиробництва “Агро-2016”. У її роботі зголосилися взяти участь 15 областей, зокрема Полтавська. Також  укладено понад 600 угод з компаніями-учасниками з різних країн, у тому числі з США, Канади, Німеччини, Італії, Франції, Індії…
***
В області посівна кампанія практично завершена. Ярі культури загалом посіяно більш як на 1,2 мільйона гектарів. Під цукрові буряки відведено 37 тисяч гектарів, що на 9 тисяч гектарів більше минулорічних площ. Що стосовно гречки, то її вже посіяно на понад 4 тисячах гектарів при запланованих 6 тисячах. За словами директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергія Фролова, за існуючих нині закупівельних цін – приблизно 15 тисяч гривень за тонну – гречка за прибутковістю цілком може конкурувати з кукурудзою. І ще про гречку: собівартість виробництва гречаної крупи за нормального рівня урожайності (1,7–2 тонни з гектара) становить приблизно 21 гривню за кілограм.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.