Барви “Решетилівської весни”

Започатковане 21 рік тому обласне свято народної творчості “Решетилівська весна” з року в рік набуває все більшого розмаху, збирає все більше майстрів народного прикладного мистецтва, гостей мальовничого містечка з різних куточків Полтавщини та України.
Цьогоріч через затяжні дощі фестиваль на тиждень перенесли, та він не поступився масовістю, а, як і раніше, вигравав багатьма гранями народного мистецтва. Крім визнаних місцевих майстрів художньої творчості та численних самородків, якими здавна славиться Решетилівський край, у райцентр з’їхалися майстри народного прикладного мистецтва з Полтави, Кременчука, Опішні, Хорола, Лубен, Кобеляк. Прибули також колеги із Дніпропетровської, Кіровоградської, Івано-Франківської та інших областей.
Урочистості розпочалися із покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку, у якому взяли участь керівники області та району, представники підприємств, установ та організацій, громадськості. Присутні вшанували пам’ять тих, хто загинув у боротьбі за волю і незалежність нашої держави. Потім відбувся парад вишиванок. Численні гості свята розмаїтою колоною крокували до Центру культури і дозвілля “Оберіг”, де і відбулося офіційне відкриття свята.
“У Решетилівку прибуло багато друзів з різних куточків України, щоб разом відзначити фестиваль українського народного мистецтва, – підкреслив голова обласної ради Олександр Біленький. – На мою думку, коли говорять митці, то політики повинні мовчати. Тому що витвір митців – це голос душі, здатний нас об’єднати. Нині свято має статус обласного. Але плануємо організовувати його на всеукраїнському рівні. Культурними надбаннями наших майстрів активно цікавляться іноземні гості. Тому логічним є наше прагнення залучати до участі у святі іноземні делегації”.
Заслужений майстер народної творчості України Олександр Бабенко наголосив: “Кожна нація, кожен народ шукає своє опертя – чи великий осередок творчості, чи малий. Шукає той фундамент, від якого треба відштовхнутись, щоб жити далі в своїй самобутності. А наша Решетилівка має потужний фундамент. Народне решетилівське мистецтво пізнаване в усьому світі. Наші ткацтво, килимарство, вишивка – це той феномен, який помічають, знають поважні експерти в Україні і в світі. Недарма існують такі поняття, як “решетилівський стиль”, “решетилівський орнамент”, “решетилівські художні промисли”. А отже, вони є унікальними й особливими”.
Підтвердженням цього став показ учасниками Агенції моделей Решетилівського художнього ліцею вишуканого стилізованого національного одягу, оздобленого в решетилівських традиціях. Слідом проходив великий заключний концерт обласного конкурсу народної творчості “Слався, Полтавська мистецька родино”, присвяченого 25-й річниці Незалежності України. Лунали мелодійна музика й запальні пісні, хтось декламував вірші і гуморески, кружляв у танці. “Козацьке містечко Решетилівка” та козацький хутір організували виставку старожитностей, поряд з якими фотографувалися всі охочі. Було проведено розіграш благодійної лотереї. Юні учасники фестивалю мали можливість долучитися до квесту з пошуку скарбів козака Решетила. Для цього їм знадобилися знання з історії України та рідного містечка.
Завершилося святкування концертом за участю заслуженої артистки України Тетяни Садохіної, гуртів “Ревізор” та “Kozak System” із Києва. Краяни зустрічали решетилівську весну!..

Володимир БОНДАРЕНКО
Журналіст

DSC_0172CIMG5348IMG_8290

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.