У центрі уваги – земля та надра

У  середу, 23 березня, під головуванням очільника обласної ради Олександра Біленького (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”) відбулося пленарне засідання п’ятої позачергової сесії обласної ради сьомого скликання. У роботі сесії взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.
“Щоб політики не зрадили…”
Таке побажання висловила зі сльозами на очах мама загиблого на Донбасі героя, отримуючи посмертну нагороду сина від очільників області. “Я пишаюся сином, головне – щоб політики не зрадили справу, за яку хлопці поклали голови…”
Депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на Донбасі земляків: Андрія Ярешка, Володимира Шаповала, Руслана Марченка, Олега Перепелятника. Голова обласної ради Олександр Біленький та голова ОДА Валерій Головко вручили нагороди рідним полеглих на фронті: майора Олександра Максимова, старшого лейтенанта Станіслава Душі (ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня); молодшого сержанта Василя Писаренка, старшого солдата Сергія Ільченка (ордени “За мужність”). Медалями нагороджені десять учасників бойових дій у зоні АТО, Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України – доцент Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського Віктор Щетінін.
Земельне свавілля самотужки не побороти
Коли перейшли до звернень виборців, прозвучало чимало прикрих прикладів того, як порушується чинне законодавство, у тім числі й права учасників АТО. Вони не можуть отримати землю у Миргородському районі. Депутат Петро Ворона (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”) навів приклад, коли на відкритті меморіальної дошки не було віддано навіть гідної шани героям. На земельне свавілля звернув увагу Валерій Капленко (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”): “25 років я – депутат, але такого ще не було”.
Різні точки зору стосовно наболілих проблем висловили представники громадськості.
Сесія прийняла депутатські запити Володимира Куцовола (АПУ) та Миколи Первака (“Партія простих людей Сергія Капліна”) щодо оформлення документів землекористування, коли порушуються права селян на землю, сінокоси. Голова облдержадміністрації Валерій Головко погодився із Валерієм Капленком: корінь проблеми лежить у законодавчій площині, адже в області змінюється вже третій керівник Держземагентства, а ситуація не покращується. Терміново треба давати доручення народним депутатам України від області, щоб вони вийшли з відповідними законодавчими ініціативами. Інший вихід – прискорити об’єднання територіальних громад, які самостійно розпоряджатимуться землею.
Сесія також підтримала звернення депутата Віктора Щурова (ВО “Свобода”) до Прем’єр-міністра України, Уряду та Президента України з вимогою скасувати чергове заплановане підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.
За прозорі стосунки з надрокористувачами
За результатами голосування, Державній службі геології та надр України було відмовлено у погодженні видачі спеціальних дозволів публічному акціонерному товариству “Укргазвидобування” на видобування газу природного, нафти, конденсату та супутніх компонентів, на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням, а також товариству з обмеженою відповідальністю “Астрогаз” на видобування нафти, газу, розчиненого у нафті, газу природного та конденсату на території області.
З приводу звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження видачі ТОВ “Реал” спеціального дозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку питних підземних вод на території Карлівки, сесія ухвалила проект рішення доопрацювати.
Голова обласної ради Олександр Біленький наголосив, що обласна рада виступає за прозорі стосунки з підприємствами видобувної галузі, Державною службою геології та надр України і готова до діалогу з підприємствами нафтогазового комплексу на партнерських засадах.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.