“Мандрівка в минуле і сучасність”

“На варті традицій”, “Межі між вічним і тлінним”, “Вікно в Європу”, “Злагода в природі”, “Берегиня”, “Козак”, “Дивозвір”, “Сова з совенятами” – десятки промовистих, казкових, поетичних назв, за якими складні, образні, витончені скульптури і композиції з опішнянської глини, імена їхніх творців із зазначенням віку. Все вражає, адже учасникам виставки від 7 до 16 років, і спершу важко повірити, що такі досконалі роботи створені дітьми. Глина, гончарний круг, ручне ліплення, ангоби, полива – ці підписи також супроводжують кожну з робіт, і то – мова творчості учнів Колегіуму мистецтв у Опішному, які представили свої гончарні вироби у залі дитячої творчості імені Сашеньки Путрі Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені М. Ярошенка. Свою виставку вони назвали “Мандрівка в минуле і сучасність”, підготувавши цікаву театралізовану розповідь для полтавців і про своє селище, яке називають гончарською столицею України, і про свій унікальний навчальний заклад, і про відомих у цілому світі своїх учителів, визнаних майстрів-гончарів.
А вони, сьогоднішні вихованці колегіуму, творять новітню історію сучасного гончарства Опішного, вільні у своїй безмежній фантазії, продовжують традиції славетних земляків, почуваючись українцями, – на цьому й наголошували, відкриваючи урочистості. Директор Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату І–ІІІ ступенів “Колегіум мистецтв у Опішному” імені Василя Кричевського, депутат обласної ради, заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук Людмила Овчаренко не лише запросила усіх присутніх у мандрівку в часі, а й заспівала “Зеленеє жито, зелене”, запрошуючи “хороших гостей” музею до розмови. Бо тут і справді “зібрався рід наш увесь”, рід мистецький, адже працівники культури, науковці, викладачі полтавських вишів, художники і майстри народної творчості, які сказали своє слово про виставку і талановиту юнь, часто бувають в Опішні, входять до складу журі під час проведення там щорічних міжнародних творчих фестивалів.
Директор Полтавського художнього музею імені М. Ярошенка Ольга Курчакова висловила впевненість у тому, що всі полтавці, які приходитимуть у цей зал, будуть безмежно вдячними за подароване їм свято зустрічі з неповторною казковою творчістю нового покоління гончарів.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.