Кошти Світового банку на боротьбу з гіпертензією

На контроль за рівнем артеріального тиску у 40–60-річних мешканців області Світовий банк надає 41 мільйон доларів США. Співфінансування з обласного бюджету  складе 4,1 мільйона доларів.  Про це йшлося на прес-конференції за участю фахівців Світового банку з підтримки проекту “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”.
Як прозвучало у ході спілкування, 8 регіонів України у рамках позики Світового банку підготували субпроекти для боротьби з найдошкульнішими для їхніх територій проблемами. Скажімо, львів’яни обрали для себе боротьбу з онкологічними хворобами. Полтавщина ж скористалася нагодою взяти під контроль рівень артеріального тиску населення працездатного віку – 40–60 років.  Адже, за словами заступника голови облдержадміністрації Олега Пругла, за показником смертності у цій категорії перше місце посідають серцево-судинні недуги, а серед них на чільному місці – артеріальна гіпертензія. Виявляти її на ранніх стадіях і має на меті ця робота. Субпроект готувався два з половиною роки і врахував потреби від медичних сумок для ФАПів із експрес-методами до найсучаснішого програмного забезпечення.
Як розповів директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак, саме з цієї вікової категорії, яка ще вважає себе здоровою й до лікарів звертатися не поспішає, буде виявлена і сформована півмільйонна група ризику. Сам процес роботи супроводжуватиметься матеріально-технічним оснащенням, впровадженням інформаційних технологій та освітніх програм для медперсоналу, населення.
У реалізації субпроекту візьмуть участь обласні клінічний кардіологічний диспансер, інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та обласна клінічна лікарня імені М.В.Скліфосовського, центральні міські та районні лікарні, Центри первинної медико-санітарної допомоги.
Керівник програм Світового банку з питань охорони здоров’я, освіти, соціального захисту в Білорусі, Молдові та Україні, Європі та Центральній Азії Фон Зао розповів, що цей проект – один із найбільших у Європі, на охорону здоров’я українців загалом виділяється 215 мільйонів доларів США. Полтавщину обрано для найпотужнішого фінансування за правильні акценти на розвиток первинної ланки.
Представник МОЗ України Леся Карпінська зазначила, що, на відміну від багатьох інших регіонів, у нашій області мережа повністю сформована, тому кошти Світового банку, не розпорошуючись, будуть спрямовані безпосередньо на профілактику складного захворювання.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.