Тімоті СНАЙДЕР: “…Історія – це життя”

Книга американського історика, професора Єльського університету Тімоті Снайдера “Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним” уперше була видана англійською мовою у США в 2010 році. Й відразу стала світовим бестселером – “Криваві землі” отримали 9 перших премій і 7 разів були удостоєні другої премії або почесних місць у різних номінаціях, були названі “Книгою року” за результатами дванадцяти літературних списків. Книга перевидавалася 29 разів 26 мовами світу (в тому числі й українською). Російськомовне її видання стало 30, і його історію директор столичного видавництва “Дуліби”, доктор історичних наук, письменниця Марина Гримич називає справді детективною. Про це вона розповіла на зустрічі у літературній вітальні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Котляревського, презентуючи полтавцям книгу американського науковця. Справа в тому, що у 2010 році росіяни викупили права на її переклад, але книгу так і не видали. Власне для того й були куплені ті права, щоб ніхто в Росії не зміг прочитати “Криваві землі”, адже офіційна позиція Кремля не збігається, м’яко кажучи, із науковим дискурсом американського дослідника, котрий розповідає суто на основі документів про те, як у період із 1933 по 1945 рік у Східній Європі було знищено 14 мільйонів осіб. Усі вони стали жертвами тоталітарної політики двох диктаторів – Йосифа Сталіна й Адольфа Гітлера – на невеликій території, що охоплює Західну Росію, Україну, Білорусь, Прибалтику і більшу частину Польщі.
– Ключовий розділ книги, – наголошує Марина Гримич, – розповідає про пакт Молотова-Ріббентропа. Стосовно цієї події і мене, і Тімоті Снайдера дуже здивувала позиція російського президента Путіна: він у 2010 році засудив цей пакт, а вже у 2015-му – виправдав. Тож книга Тімоті Снайдера дуже актуальна для росіян, вона допоможе їм зрозуміти реальні історичні події.
Саме тому “Дуліби”, дочекавшись закінчення дії викуплених росіянами прав, у 2015 році відразу ж видали дослідження американського науковця російською мовою у дуже точному перекладі з англійської (український варіант, який існує з 2011 року, більш вишуканий, метафоричний, це вже інтелектуальне чтиво, зазначає видавець). І не помилилися: на сайті видавництва timothysnyderbloodlands.com найбільше скачувань електронного варіанту книги належить російським користувачам. Тож це – і просвітницький проект, який особливо актуальний в період військової агресії Росії в Україні, коли й назва книги “Криваві землі” вже не звучить метафорично для нас. До речі, Тімоті Снайдер знайшов цю назву за асоціацією з віршем Анни Ахматової “Не бывать тебе в живых”, написаного у 1921 році після арешту її чоловіка Миколи Гумільова. Його вразили рядки: “Любит, любит кровушку русская земля…” А ще твори російського письменника єврейського походження Василя Гроссмана допомогли автору зрозуміти, як він зазначає, що нацистський і радянський терор був насамперед людською історією. Він наголошує, що “Український Голодомор, Голокост, сталінські масові екзекуції, штучно створений голод для радянських військовополонених, післявоєнні етнічні чистки… Дві тоталітарні системи здійснювали однакові злочини в один і той же час, в одних і тих же місцях, сприяючи один одному і підбурюючи один одного”. “Україна стоїть у центрі найбільшої катастрофи Західного світу. З 17 мільйонів убитих 14 мільйонів було знищено там, де побували і радянська, і німецька адміністрації. В 1930–1940 роках Україна була найнебезпечнішим для життя місцем у світі… У книзі йдеться про те, що “14 мільйонів людей було вбито. Частина з них були знищені саме за те, що були українцями чи євреями, але головне – вони були людьми”.
Професор Снайдер, розповіла Марина Гримич, побував у Києві, прочитав кілька лекцій про “Криваві землі”. Він вивчив українську мову і на зустрічах у різних аудиторіях, зокрема студентських, виступав і відповідав на запитання українською. Сьогодні він – найавторитетніший експерт з українського питання, до його думки дослухаються історики різних держав, адже дослідник передає тільки реальні факти. До всього, ще у 2010 році він передбачив російську агресію в Україні. Разом із тим автор готовий до дискусії із колегами-істориками, які так само працюють із документами й висловлюють своє трактування подій.
Книга видана при підтримці Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та Посольства США в Україні, вона входить до обов’язкового списку літератури із вивчення новітньої історії й розповсюджується безкоштовно. В Полтаву Марина Гримич привезла 200 примірників, книгу зможуть прочитати всі бажаючі в бібліотеках області.
“Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним” – це книга, наголошує Тімоті Снайдер, яка відкриває для читача найголовніше: “Історія не зводиться до смерті. Історія – це життя”. Кожен із 14 000 000 – це окрема людина, в якої було своє ім’я, своє життя. І ми мусимо про це пам’ятати – мусимо “знову перетворити цифри на людей”.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.