Хорольський завод дитячого харчування планомірно знищують

У  цьому переконані працівники підприємства. І тому минулого понеділка, 14 березня, більше сотні заводчан вийшли на акцію протесту, на годину перекривши рух транспорту автошляхом міжнародного значення Київ–Харків. Наступного дня кількість протестуючих зросла щонайменше вдвічі. Працівники вимагають повернути незаконно відчужене новим керівництвом майно його законним власникам, припинити масове звільнення людей і знищення підприємства.

Дорога в нікуди
Хорольський завод дитячого харчування – унікальне підприємство. Воно єдине в Україні виготовляє сухі молочні суміші для харчування дітей від народження. Витримуючи високу якість та безпечність продукції, хорольське дитяче харчування має помірну і доступну ціну. Продукція хорольців займає 52 відсотки українського ринку дитячого харчування, бренди “Малиш” та “Малютка” добре відомі далеко за межами країни.
При реорганізації ПАТ “Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів” у ТОВ “Хорольський завод дитячого харчування” в жовтні минулого року відбулося рейдерське захоплення підприємства, переконані його працівники. Ні імені, ні прізвища нового власника колектив досі не знає. Однак це не найбільша проблема. З приходом нового власника, скаржаться, у колективу, а це 340 робітників та спеціалістів, погіршилися умови праці.
Депутат Хорольської районної ради Юлія Бойко під час прес-конференції у Полтаві оприлюднила лист-звернення до керівників району та області з підписами 75 працівників комбінату. “До написання цього листа спонукали ймовірне рейдерське захоплення та обурливі дії керівництва підприємства. Ми підозрюємо, що оборотні активи виводяться через ТД “Дитяче та спеціальне харчування”. Виробниче обладнання вивозиться з підприємства в невідомому напрямку, відбуваються безпідставні звільнення, керівництво говорить про скорочення штатних одиниць, а насправді змушує працівників писати заяви на звільнення за власним бажанням або за згодою сторін. На даний час таких заяв під тиском написано 27. Ще 100 працівників попереджені та чекають долі своїх колег”, – йдеться у листі ініціативної групи.
Старший хімік лабораторії підприємства Віталія Назаренко журналістам розповіла: попри те, що продукція підприємства користується неабияким попитом і її купують прямо з конвеєра, з початку року тут утричі зменшили закупки молока: “Керівництво заводу говорить про зменшення фонду заробітної плати, а відтак нібито про вимушене скорочення працівників. Працівники права голосу не мають, у першу чергу звільняють тих, хто не погоджується із діями керівництва. Тим працівникам, які вийшли на акцію протесту, заблокували магнітні перепустки, тепер на роботу потрапити ми не можемо”.
Неприпустимим є і той факт, говорить жінка, що нині лабораторія заводу взагалі зачинена, а на підприємстві продовжують приймати молоко без жодних аналізів і лабораторних висновків про його якість і безпеку.
На підприємстві планували запустити нову лінію із виробництва дитячих соків, уже облаштували приміщення і завезли нове обладнання. На даний час все воно вивезене невідомо куди, бідкається Віталія Назаренко.
Досі на реорганізованому підприємстві не підписаний колективний договір між адміністрацією та працівниками, що згідно із законодавством має бути затверджений протягом трьох місяців, наголосив депутат Хорольської районної ради Юрій Лещенко. “На сьогодні фактично працівники залишаються без профспілкової підтримки. А вона навіть у простому питанні – звільнення працівника – надзвичайно важлива”.
Працівник підприємства Олексій Кришка, який також приїхав у Полтаву, щоб зустрітися із журналістами, розповів про свої біди. Він на підприємстві працює уже 40 років, тут до виходу на заслужений відпочинок працювала його дружина, мікробіологом нині працює дочка, у аміачній компресорній працює син, точніше кажучи, працював. Бо разом із шістьма іншими заводчанами він зараз на сході України захищає цілісність і суверенітет нашої держави. А під час реорганізації комбінату мобілізовані солдати опинилися “за бортом” підприємства. Їх не зараховували до штату новоствореного ТОВ. Учасники антитерористичної операції залишилися без робочого місця та заробітної плати. Прибувши у відпустку, кілька мобілізованих із колишнього ПАТ військовослужбовців на територію заводу потрапити не змогли, оскільки вже не є його працівниками. А коли написали звернення за новою юридичною адресою підприємства, що згідно із даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України розташоване у Дніпропетровську, отримали його назад із зазначенням, що за даною адресою вказана юридична особа не знаходиться.
У Хоролі оселилися “зелені чоловічки”
Так місцеві мешканці та працівники заводу називають озброєних чоловіків у камуфляжі, котрі від жовтня 2015-го оселилися на підприємстві. Заводчани стверджують, що вони харчуються за рахунок підприємства та отримують зарплату в рази більшу від профільних працівників. Це при тому, що з 1 грудня минулого року працівникам підприємства відмінили усі надбавки та урізали зарплати. “Прибульці поводять себе досить зухвало і непередбачувано, – розповідає Віталія Назаренко. – У нас збудована сучасна лабораторія, де встановлене новітнє європейське обладнання. Цих так званих охоронців оселили у приміщенні цієї лабораторії. Тепер ми з болем дивимося на побиті білосніжні кахлі на підлозі і стінах, на знищену стелю зі спеціальним освітленням, на прострелені пластикові вхідні двері”. Жінка говорить, що тепер територією заводу навіть лячно ходити, бо люди бояться, що “зелені чоловічки” можуть поцілити в них.
У райцентрі також добре знають про прибульців, які поводяться, як окупанти, бідкаються хорольці.
Щодня на території заводу перебувало більше 100 озброєних “тітушок”, останнім часом їхня чисельність зросла до 300, повідомили учасники прес-конференції. На підприємстві, що працює за особливо суворим санітарним режимом, а персонал двічі на рік проходить медичний огляд, на жаль, про ідеальну чистоту вже не йдеться, бо так звані охоронці не дотримуються навіть елементарних санітарних вимог.
Віталія Назаренко зазначає: “Якщо раніше ми вважали, що озброєні чоловіки охороняють завод від сторонніх зазіхань, то тепер ми бачимо, що найбільші їхні вороги – це ми. Вони блокують роботу підприємства і не пускають на його територію невгодних для керівництва працівників”.
Акції і реакція
Наступного дня після акції протесту на автошляху Київ–Харків працівники Хорольського заводу дитячого харчування запросили обласну владу зустрітися із керівництвом підприємства і представниками трудового колективу саме у Хоролі. Але нараду із пошуку шляхів вирішення проблеми організували у Полтаві, куди запросили представників конфліктуючих сторін. Щоправда, чинне керівництво заводу цю зустріч проігнорувало. У нараді взяли участь голова обласної ради Олександр Біленький та перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький.
Після обговорень було прийняте рішення звернутися до обласної прокуратури та головного управління Національної поліції у Полтавській області з вимогою перевірити людей, які тримають в облозі Хорольський завод дитячого харчування. “Також ми ініціюємо створення комісії, яка перевірить діяльність підприємства. До неї увійдуть представники самого заводу, представники фірми власника, уповноважені трудового колективу, депутати обласної ради. Окрім того, у нас буде спільне звернення депутатів обласної ради до правоохоронних органів про відповідну реакцію на події у Хоролі”, – наголосив Олександр Біленький. “Втручатися у вирішення конфліктів корпоративних інтересів комісія не буде – це прерогатива правоохоронців і судів, – зазначив Андрій Пісоцький. – Ми відстоюватимемо винятково інтереси колективу підприємства. Наше головне завдання – щоб завод нормально працював, не було анонсованого раніше скорочення 30 відсотків працівників”.
Втім обласна і місцева влада тепер має вирішити ще й таку проблему – відчуження очисних споруд. Після реорганізації підприємство відмовилося від утримання очисних споруд, куди надходили стоки з усього міста. Наразі вони в критичному стані. За словами міського голови Хорола Сергія Волошина, останні 40 років капітальний ремонт на очисних спорудах не проводився, з шести резервуарів працює лише чотири і то наполовину. У міському бюджеті на утримання споруд грошей немає: йдеться про 2 мільйони гривень на зарплати 20 працівникам, 70–80 тисяч гривень – на енергоносії, 25 мільйонів гривень – на ремонтні роботи. За словами Сергія Волошина, нині райцентру загрожує екологічна катастрофа через те, що на одній із мереж уже є прорив, забруднені стоки можуть потрапити в річку Хорол.
Під час прес-конференції перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод був категоричним. Ситуація, що склалася, нагадує Євгенію Холоду, який, за його словами, має більш як 30-річний досвід підприємницької діяльності, лихі 1990-ті. “Коли люди заходять в Полтавську область, беруть таке підприємство, не називаючи власника, – це перший дзвінок, що орудують шахраї. Бо чого власнику ховатися на Вірджинських островах? – зазначив Євгеній Холод. – У нас в області рейдерством “віджали” підприємство і зараз доводять його до банкрутства. Де при цьому начальник поліції, прокурор, голова адміністрації?”
Одразу після зустрічі з журналістами Євгеній Холод поїхав у Хорол, щоб зустрітися із колективом та керівництвом підприємства. Як повідомила прес-служба обласної ради, там після його особистої зустрічі з керівництвом та трудовим колективом ТОВ “Хорольський завод дитячого харчування” вдалося дещо зняти соціальну напругу та розпочати конструктивний діалог. Сторони домовилися, що працівники припиняють акції протесту та у звичному режимі виходять на роботу. Наступного тижня дирекція ТОВ “Хорольський завод дитячого харчування” представить план розвитку підприємства та підпише колективний трудовий договір з працівниками. Радикальних дій щодо працівників, які вдалися до протестних акцій, не буде. Кількість охорони на підприємстві значно зменшиться. Також не передбачатиметься скорочення персоналу, натомість керівництво зобов’язалося підвищити працівникам заробітну платню на 25 відсотків.
Крім того, йдеться у повідомленні прес-служби обласної ради, керівництво заводу підтвердило, що працівники, які зараз служать у зоні антитерористичної операції, будуть зараховані на підприємство ТОВ “Хорольський завод дитячого харчування”. Наразі детально вивчається питання щодо компенсації їхньої заробітної платні.
Звідки вуха стримлять
Останні десять років на підприємстві змінилося кілька власників. У 2005–2007 роках акції підприємства були продані російській компанії. Як тоді говорили, для залучення інвестицій. Тепер партнер не виконує свої зобов’язання, а, навпаки, своїми діями знищує виробництво, переконані працівники. Представники колишнього ПАТ вирішили йти правовим шляхом повернення акцій підприємства його колишнім власникам і мають рішення Господарського суду Полтавської області, згідно з яким підписані угоди скасовані. Проте російська компанія це рішення не виконує, керівництво заводу змінили. За словами юриста ПАТ Олени Сіненко, на все рухоме та нерухоме майно ПАТ “Хорольський молококонсервний комбінат дитячого харчування” був накладений арешт ухвалою Господарського суду Полтавської області. Але попри це якимсь дивним чином змінилися власник підприємства та юридична адреса в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Відповідні заяви про незаконну перереєстрацію були написані до правоохоронних органів, обласної і районної держадміністрацій, зазначила Олена Сіненко, але реакції з цього приводу досі не було.
На акцію протесту в Хорол приїхав народний депутат України Ігор Мосійчук. Він переконаний, що бюджетоутворююче підприємство та найбільшого роботодавця Хорола треба рятувати усім разом. “Так званий генеральний директор відмовляється назвати реального власника підприємства, – розповів народний депутат журналістам. – Але у нас є підозри, що ним залишився російський так званий православний олігарх Костянтин Малофєєв, який зробив рокіровку, перевівши підприємство в офшори. Ми всі знаємо, що Малофєєв – це спонсор терористів на Донбасі. Це, на моє переконання, становить загрозу національній безпеці країни”. Ігор Мосійчук зобов’язався порушити питання порятунку Хорольського заводу дитячого харчування на державному рівні. “Я, як народний депутат України, звернусь до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням вжити відповідних заходів по розблокуванню комбінату, а також до міністра юстиції Павла Петренка щодо дій державного реєстратора, за відома і потурання якого було здійснено перереєстрацію підприємства і змінено власників”.
Від редакції. “Зоря Полтавщини” інформуватиме читачів про те, як розвиватимуться події на Хорольському заводі дитячого харчування.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.