Модернізація технологій і виробництва

За підсумками 2015 року Полтавщина посідає друге місце за темпами та обсягами виробництва сільськогосподарської валової продукції. А за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби та виробництвом молока в сільськогосподарських підприємствах наша область перша, за чисельністю поголів’я свиней – четверта. Станом на 1 січня 2016 року в усіх категоріях господарств налічується 256 тисяч голів ВРХ, в тому числі 131 тисяча корів. Але кількість ВРХ в районах строката і коливається від 300 корів у Новосанжарському районі до 9000 голів у Шишацькому чи Котелевському. Тваринництво розвивається переважно там, де працюють потужні сільгосппідприємства. Про здобутки та проблеми тваринників йшлося під час ХVIII обласного зльоту передовиків галузі, що традиційно проводить обласна організація профспілки працівників АПК.

Завідуюча фермою ТОВ “Леляківське” Пирятинського району Василина Лапінська тут працює сім років і пригадує, як на початку роботи у господарстві було лише 100 голів ВРХ. Нині стадо зільшилося у 9 разів. “Стараємося тваринництво розвивати. Досягли непоганих показників, нині у нас річні надої на корову становлять 6800 кілограмів. Маємо добру кормову базу. Молоко здаємо на місцевий молокозавод по 6 гривень за літр”.
“З позиції бізнесу сьогодні невигідно займатися тваринництвом. Але це треба робити для того, щоб людям було де працювати у селі, – переконаний керівник сільгосппідприємства імені Калашника Полтавського району Іван Степаненко. – Щоб тваринництво було незбитковим, ним треба цілеспрямовано і наполегливо займатися щодня, щохвилини. Якщо доїти 3500 кілограмів молока за рік, то, звісно, це – збиток. А якщо, як ми, наприклад, доїмо 7400 кілограмів, то це – вже результат. Ми нині утримуємо майже 1500 голів ВРХ, із них більше 500 голів дійного стада. Є свинотоварна ферма, де вирощується більше 4 тисяч свиней. Середня зарплата тваринників – 6 тисяч гривень. Працює багато молоді. Керівництво постійно намагається модернізувати ферми”.
Один із лідерів розвитку тваринницької галузі на Полтавщині – Шишацький район. За 2015 рік тут збільшено поголів’я ВРХ майже на 1000 голів і нині становить більше 22 тисяч голів, у тому числі майже 9 тисяч дійного стада. Приміром, у ТОВ “Агрофірма імені Довженка” утримують майже 9 тисяч голів ВРХ, а середній надій на корову становить 7224 кілограми молока. У ТОВ “Федунка” середньорічний надій на корову становить 7693 кілограми молока. Серед передовиків – і Котелевський район. У ТОВ “Агрофірма-Маяк” за підсумками 2015 року досягли середніх надоїв на корову 8113 кілограмів. У СТОВ “Скіф” – 10753 кілограми. У господарстві працює молочнотоварний комплекс “Скіфське молоко”. Відзначили на зібранні й успіхи Оржицького району, котрий згідно з рейтингом економічного господарювання сільськогосподарських підприємств торік посів одне з перших місць, зокрема й за підсумками розвитку галузі тваринництва. Особливо варте уваги СТОВ “Агрофірма “Оржицька”. У минулому році середній надій на корову тут становив 8410 кілограмів молока.
Втім, щоб досягти рівня європейських тваринників, треба наполегливо працювати. Аби наздогнати цивілізований світ, потрібно реконструювати тваринницькі ферми, запроваджувати новітні технології годівлі й утримання худоби, системно вкладати кошти у техніку і технології, йшлося під час зібрання. Прослідковується на Полтавщині і тривожна тенденція, наголошували учасники зльоту, щодо закриття молочнотоварних і свинотоварних ферм у малих селах. Нині великі агрохолдинги укрупнюють та концентрують виробничий потенціал в одному селі, залишаючи інші невеликі населені пункти без робочих місць. І це не може не турбувати.
“Галузь тваринництва – це одна із важких галузей господарювання, де не обійтися без великих матеріальних ресурсів і людської праці. А тому нині потрібно проводити таку політику, щоб максимально застосовувати модернізацію виробництва і технологій”, – зазначив заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Палій. Втім, за словами чиновника, державне фінансування програм підтримки галузі тваринництва нині суттєво скорочується. Цьогоріч на підтримку тваринницької галузі області виділили 50 мільйонів гривень. Ці кошти планують спрямувати на закупівлю племінного стада ВРХ.
Під час урочистостей були нагороджені кращі працівники галузі, керівники сільгосппідприємств області. Передовики виробництва, а разом з ними уся когорта працівників тваринницької галузі – це ті люди, котрі підтримують продовольчу безпеку нашої країни. Їхня праця важка і відповідальна. Вони стають до роботи ще вдосвіта і закінчують її з останнім промінчиком сонця. Тож шануймо їх за це.

Олена ІГНАТЕНКО
Максим СИКАЛО (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.