Прощена неділя і початок Великого посту

В  останній день перед Святою Чотиридесятницею відзначається Прощена неділя. Цього року вона припадає на 13 березня. Великий піст триватиме з 14 березня по 30 квітня.
У Прощену неділю належить просити один у одного прощення, щоб з чистою совістю стати на шлях випробувань Великого посту. Уже зранку за літургією звучить Євангеліє від Матфея, в якому говориться про прощення: “Бо, якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Батько ваш Небесний! А якщо не будете прощати людям гріхів їхніх, то й Батько ваш не простить вам гріхів ваших”. (Матф. 6: 14–15). Сам же чин прощення відбувається в неділю ввечері. Після вечірньої служби настоятель храму звертається до вірян із проповіддю, після чого першим просить прощення в своєї пастви. Потім прихожани по черзі підходять до священиків та один до одного зі словами “Прости мене грішного” і чують у відповідь: “Бог простить, і я прощаю”.
Варто пам’ятати, що по-справжньому пробачити іншу людину можливо тільки через усвідомлення того, що всі ми грішні однаково. Коли людина бачить свої власні гріхи, вона співчуває навколишнім по-іншому. Тому одна з основних молитов Великого посту – молитва преподобного Єфрема Сиріна: “Господи, даруй мені бачити мої гріхи і не осуджувати брата мого”.
Істинний піст полягає в щирому дотриманні церковних правил посту не перед очима ближніх, а перед очима Бога Серцезнавця. Вони не тільки в тому, щоб не їсти заборонену їжу (м’ясо, яйця, молочні продукти), а й у духовному вдосконаленні своєї особистості, в очищенні своєї душі від усякого гріха й наближенні її до Господа. Піст навчає стримуватися від примх плоті, яка завжди прагне бути головною над духом. “Плоть не веде нас до добра, вона є джерелом більшості гріхів і спокус. У догоджанні плоті – сущність більшості гріхів. І якщо, осмисливши це, ми змушуємо нашу плоть постити, якщо позбавляємо її численних смачних страв, примушуємо задовольнятися найменшим, то цим ми отримуємо перемогу над нею, усуваємо те, що заважало нам жити духовним життям, даємо свободу духові, окриляємо його в його прагненні до всього святого, небесного, піднесеного”, –  писав святитель Лука Кримський (Войно-Ясенецький).
Саме піст робить душу християнина здатною до сприйняття істинної вічної радості Світлого Христового Воскресіння. Преподобний Ісаак Сирин казав: “Піст є заступником перед Богом”, Який вимагає від нас: “Створіть же плід, достойний покаяння” (Мф. 3.8).
Перший день Великого посту в народі отримав назву “жилавий понеділок”, бо цього дня господині пекли житні коржі – “жиляники”. Окрім них, можна було їсти тільки редьку та тертий хрін із буряковим квасом.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.