Свідомий вибір – контракт з Українською армією

Цього року значно активізувався набір громадян на військову службу за контрактом. Протягом першого кварталу 2016-го, згідно з плановим завданням, з Полтавщини до кількох навчальних центрів планується направити 670 осіб, які вирішили підписати угоду й вступити до лав Української армії. Пройшовши контрольний медичний огляд і професійно-психологічний відбір, 11 лютого з обласного збірного пункту відбули 69 громадян, а 24 лютого – ще 95.

– Залежно від спеціальності від 34 днів до 2 місяців майбутні військовослужбовці проходитимуть перепідготовку, а потім будуть направлені до військових частин для подальшого проходження служби. Суттєве підвищення грошового забезпечення – заробітна плата від 7 тисяч гривень, збільшення інтенсивності бойової підготовки є значними додатковими стимулами для громадян обирати військову службу. Вікова категорія контрактників – від 18 до 60 років. 20 відсотків охочих підписати контракт – учасники АТО, – зазначив заступник обласного військового комісара по роботі з особовим складом та громадськістю підполковник Едуард Бородай.
З першого дня перебування в навчальних центрах майбутні армійці укладають зі Збройними силами України угоду тривалістю від 6 місяців до 5 років. Після навчання солдати відправляються у військові частини, з якими завчасно було погоджено їхній розподіл – бійці отримали відповідну письмову згоду. Той, хто не визначився самостійно, за рішенням кваліфікаційної комісії буде направлений у запропоновану військову частину. Участь армійця-контрактника в антитерористичній операції залежатиме від того, чи залучається до виконання завдань військова частина, в якій він служить, зазначають у військкоматі.
– Є люди, покликані лікувати, навчати, виховувати, захищати. На мою думку, кожній роботі людина має віддаватися повністю. Враховуючи те, що мої діди й прадіди, брат і батько були військовими, я почуватимуся комфортно у цій сфері. Я пройшов строкову службу. Маю вищу економічну освіту. Працював за спеціальністю й не за фахом. Вирішив іти на службу за контрактом, бо знаю, що потрібний в армії – зможу когось навчити й допомогти. У подальшому хочу стати офіцером. Підписую контракт, щоб мною гордилися й довіряли. Був у Сухопутних військах, нині йду в авіацію, – розповів молодший сержант Дмитро Малахов із Миргорода. Чоловік одружений, має двох дітей. – Дружина мій вибір підтримує.
18-річний Михайло Олійник із Яківців, що поблизу Полтави, бачить себе техніком з ремонту автомобілів. Каже, що чимало його друзів служать в армії за контрактом, тому теж вирішив спробувати.
– Батьки, звісно, хвилювалися, але змирилися з моєю позицією. Визначальним кроком підписати контракт стала підтримка моїх близьких, – зазначив Михайло.
Валерій Гаркавенко з Миргородського району відслужив у зоні АТО рік. З 2014-го по 2015-й рік проходив службу в 79-й окремій аеромобільній бригаді. Був кулеметником. Повернувся додому. Підписав контракт, повертається в стрій. Своє рішення знову стати до лав українського війська пояснює так:
– Є старі борги перед сепаратистами, а їх потрібно віддавати. Україна єдина, наша земля. І ні-хто не має вказувати, як нам жити. До війни працював дільничним інспектором міліції у Миргороді. У рядах правоохоронців 3 червня 2014 року звільняв Красний Лиман і Слов’янськ. Зрозумів, що міліція – не моє. Якраз познайомився з бійцями 95-ї Житомирської й 79-ї Миколаївської аеромобільних бригад. Хороші хлопці, щирі, мужні – десантне братство. Вирішив звільнитися з міліції. Через 28 днів мобілізувався і пішов на службу в 79-ту ОАЕМБр.
Анатолій Бибик – із Гребінки, за спеціальністю – технолог з виробництва й переробки продукції тваринництва. Також іде служити до Української армії за контрактом, у ремонтний батальйон. Говорить, не останню роль у прийнятті такого рішення зіграв патріотизм:
– Без патріотизму далеко не підемо. Якщо більше людей любитимуть свою державу й робитимуть щось для її зміцнення й процвітання, то разом досягнемо результатів. Хочу спробувати себе у військовій справі, можливо, це моє. Перед від’їздом налаштований позитивно, страху нема. Хвилююся лише за свою родину. Вона, до речі, позитивно поставилася до мого рішення йти на службу за контрактом.
Духовні настанови майбутнім військовослужбовцям надав архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. Владика окропив присутніх святою водою. Бійці отримали іконки. Заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло від імені полтавської громади подякував чоловікам за їхню позицію й відвагу. Пісенний дарунок пролунав у виконанні заслуженого працівника культури України, лауреата премій Міністерства оборони України Володимира Ромаскевича.
***
Військові частини, дислоковані на теренах області, потребують спеціалістів, свідомих, патріотично налаштованих громадян, які спроможні виконати поставлені перед ними завдання. Про це йшлося на тематичній прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини”. Участь у прес-конференції взяли заступник обласного військового комісара Едуард Бородай, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вадим Штефан і представники військових частин, дислокованих на Полтавщині. Акцент робився на службі за контрактом.
За словами Едуарда Бородая, є два шляхи стати військовослужбовцем за контрактом: перший – звернутися у військкомат, пройти перепідготовку в навчальному центрі й потрапити у військову частину, другий – звернутися у військкомат, пройти медичну комісію і вступити у військовий коледж сержантського складу, а після 2 років навчання стати сержантом і продовжити службу в ЗСУ.
Представники військових частин, дислокованих на Полтавщині, ознайомили з історією й діяльністю їхніх установ і розповіли про вакантні місця, потребу в спеціалістах.
Військовий коледж сержантського складу, який нині розташований у Полтаві, на базі 179-го навчального центру, представив начальник закладу підполковник Кирило Злобін:
– Державі потрібні висококваліфіковані фахівці-зв’язківці. Ми готуємо молодших бакалаврів. Термін навчання – 2 роки. Освіта безкоштовна. Студентів забезпечують гуртожитком, триразовим харчуванням, обмундируванням. Окрім цивільної складової, надаємо ґрунтовну військову підготовку. Зокрема цьогоріч у програму включили нову дисципліну по бойовій системі виживання воїна. Два роки навчання зараховуються як строкова служба. Після випуску зв’язківці отримують звання молодшого сержанта й диплом молодшого бакалавра. Нині в коледжі 102 курсанти, із них 9 – дівчата.
Заступник начальника Полтавського 179-го об’єднаного навчально-тренувального центру Військ зв’язку ЗСУ підполковник Юрій Кривоніс розповів, що установа готує виключно спеціалістів та вважається не бойовою частиною, а частиною забезпечення. У закладі – різнопланова підготовка: строковики, військова служба за контрактом, фаховий вишкіл, підготовка сержантів базового рівня, спеціалістів зв’язку й автоматизації для миротворчих підрозділів ЗСУ. Два роки тому почали виконувати нову, специфічну, функцію – готувати військовослужбовців, призваних за мобілізацією.
– Потребуємо людей, які вміють навчати, мають професійний досвід. Зокрема 10 викладачів, командирів взводів й осіб сержантського складу – по 15 осіб. Для офіцерів обов’язкова вища освіта за фахом, певний рівень технічної і спеціальної підготовки, для викладачів – досвід проходження військової служби на посадах командирів взводів не менше трьох років. Звісно, медична комісія й профвідбір обов’язкові. Для сержантів – освіта, не нижча за повну середню, й, безперечно, строкова військова служба. Грошове забезпечення: викладача циклової комісії – 9000 гривень, командира взводу – викладача навчального взводу зв’язку – 7600–8000 гривень, інструктора взводу – 7200–7400 гривень, – розповів Юрій Кривоніс. Про службу жінок у центрі зауважив: – Нині до нас приїхали навчатися 216 зв’язківців-контрактників з усієї України, із них 122 – дівчата. Крім того, в нашій частині 15 жінок-офіцерів.
Старший офіцер відділення по роботі з особовим складом 831-ї Миргородської гвардійської бригади тактичної авіації майор Віктор Шклярук поінформував, що у 2014-му особовий склад брав участь у заходах АТО. Під час виконання відповідних завдань льотчики бригади удостоєні державних нагород. Основні завдання частини – захист повітряних кордонів України, постійне бойове чергування в системі протиповітряної оборони. Підрозділ майже укомплектований, але ще потребує фахівців-контрактників. Зокрема стрільців, гранатометників, спеціалістів зв’язку, аеродромної служби. Кандидати мають бути готові до якісного відбору.
У Полтаві на стадії формування перебуває нова військова частина – 18-та окрема бригада армійської авіації Сухопутних військ України. Її завдання – вогнева підтримка сухопутних військ на полі бою, знищення ворожої бронетехніки й живої сили, доставка десанту й вантажів, евакуація поранених. За словами виконуючого обов’язки заступника командира 18-ї окремої бригади армійської авіації майора Петра Вишневського, частина на військову службу за контрактом запрошує чоловіків віком до 40 років, придатних за станом здоров’я, з освітою, не нижчою за повну середню. Гарантують 40-годинний робочий тиждень, щорічні відпустки, медичне лікування. Потребують фахівців – стрільців, кулеметників, гранатометників, командирів відділень, водіїв автомобілів, механіків, авіаційних механіків і техніків.
За 20 кілометрів від обласного центру, в Селещині Машівського району, розташована особлива частина. Це єдина в Україні Центральна база зберігання радіохімічного й бактеріологічного майна, яка в разі техногенної катастрофи має засоби для її усунення.
– Це єдина база зберігання майна радіаційного, хімічного, біологічного захисту. У 2013-му, коли відбувалося скорочення відповідних частин, ми прийняли на службу майже всіх військовослужбовців-фахівців. Підрозділ на 49 відсотків укомплектований військовослужбовцями за контрактом, служать 9 строковиків. Є вакантні посади – начальник сховища, старшина бази, заступник командира взводу – командир відділення, головний сержант, командири відділень, техніки, технік пожежного взводу, відповідальний виконавець, кодувальник, оператор. Заробітна плата – від 6,5 тисячі гривень. Маємо комфортабельний гуртожиток. Молодим офіцерам надається службове житло – квартири, – поінформував начальник відділення особового складу військової частини майор Руслан Меркулов.
– Ми звертаємося до учасників антитерористичної операції, які звільнилися із служби й перебувають вдома. Збройні сили України потребують вашого досвіду, вмінь і навиків, – додав Едуард Бородай. – Військові частини Полтавщини відкриті до спілкування.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.