Адвокати допомагають безкоштовно

За півроку роботи спеціалісти місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (НБВПД) в Полтавській області розглянули 1960 звернень, надали понад 1460 консультацій. Регіональним центром НБВПД торік надано адвокатам 4167 доручень.
Безоплатна допомога надається для захисту прав людини в суді за рахунок коштів Держбюджету. Право на неї мають малозабезпечені громадяни, інваліди, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні та діти, які стали чи можуть стати жертвою насильства в сім’ї, особи, що претендують на статус біженця, ветерани війни, учасники бойових дій, інваліди та учасники війни, члени сімей загиблих у воєнних діях і конфліктах у разі порушення їхніх прав на пільги та гарантії, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та деякі інші категорії. Роботу адвоката оплачує держава. Неякісні послуги можна оскаржити. У деяких випадках у наданні допомоги людині може бути відмовлено.
Вперше обласні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги були створені в 2012 році, згодом реорганізовані в регіональні. Торік в Україні почали діяти сто місцевих центрів. На Полтавщині – чотири: два в обласному центрі, в Кременчуці та Лубнах. Контракти укладені зі 120 адвокатами.
У липні нинішнього року в країні мають почати працювати 428 бюро правової допомоги. Такі структури надаватимуть населенню комплексні юридичні послуги.
– Бюро правової допомоги охоплюватимуть комплекс питань і первинної, і вторинної допомоги. Особа, яка звернеться, буде мати доступ до всіх електронних сервісів Міністерства юстиції, – пояснив директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий під час засідання “круглого столу”. Його учасники обговорили розвиток, проблеми і перспективи системи НБПД. Були презентовані нові підходи в наданні правової допомоги населенню, пов’язані із розширенням представництва інтересів громадян.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.