…І Алея слави ветеранів праці

В  ошатному впорядкованому скверику біля контори сільськогосподарського виробничого кооперативу “Перемога” в Клепачах Хорольського району увагу привертають кольорові портрети людей поважного віку. Це – Алея слави ветеранів праці, де пошановані 16 колишніх працівників господарства. Ветерани трудилися ще в колгоспі “Перемога”, який діяв до 1976 року, потім – у садівничому радгоспі та КСП з однойменною назвою.
СВК “Перемога” Хорольського району створений у лютому 2000 року на території двох сільських рад – Клепачівської та Шишацької, семи населених пунктів: Клепачі, Іващенки, Вергуни, Шишаки, Павлівка, Падусі, Рибченки. Кооператив обробляє 5268 гектарів ріллі, орендує понад 1600 земельних часток (паїв), землі запасу сільських рад. Зараз тут 1200 співвласників орендованого майна, 320 працівників.
З 1993 року підприємство очолює досвідчений керівник, заслужений працівник сільського господарства України Анатолій Пасюта. Колеги з повагою розповідають про те, що Анатолій Григорович нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня, трудовою відзнакою Мінагрополітики “Знак Пошани” та відзнакою “За заслуги перед Хорольщиною”.
Спеціалізується агроформування на зерновому рослинництві й тваринництві. Нинішнього сільськогосподарського сезону зернові культури вирощували на площі 1830 гектарів, у тому числі озиму пшеницю на 918 гектарах, отримали валовий збір зернових 13265 тонн при урожайності 72,5 ц/га. Виростили й зібрали соняшнику на площі 804 гектари по 25,5 ц/га. Соя вродила по 24,6 ц/га, кукурудза на зерно – по 103 ц/га.

Тракторист Михайло Безпалько.

Тракторист Михайло Безпалько.

– Наше господарство повністю забезпечене посівним матеріалом. Під урожай наступного року посіяли 831 гектар озимої пшениці. Маємо паспорт-патент на право вирощування й реалізації насіння супереліти, еліти та 1-ї репродукції, – розповіла головний економіст СВК “Перемога” і голова профкому підприємства Зінаїда Кваша. – Маємо розвинуте тваринництво: на чотирьох фермах утримується 2720 голів ВРХ, у тому числі 1200 корів. Поголів’я свиней у порівнянні з минулим роком збільшилось на 170 голів, зараз їх близько 1200. Маємо овець, коней, власну пасіку на 90 бджолосімей. З початку року вироблено 445 тонн м’яса. СВК “Перемога” має статус племінного заводу з розведення української чорно-рябої молочної породи ВРХ. За 11 місяців поточного року вироблено 6485 тонн молока. Надій від кожної фуражної корови становить 5404 кілограми. Щодня у господарстві надоюють і відправляють на переробні підприємства – Пирятинський сирзавод і Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів – близько 18 тонн сировини.
Кращих результатів із виробництва молока досяг колектив МТФ №2 в селі Іващенки (завідуюча – Ірина Коваленко). Від кожної з 270 фуражних корів надоєно по 5484 кілограми молока. Валовий надій – 1481 тонна. На другому місці – трударі ферми №1 (завідуюча – Наталія Максюта), де надоїли по 5441кілограму молока на корову. Валовий надій становить 2584 тонни.
В особистому заліку передовиками є оператори машинного доїння Наталія Кулаченко, Катерина Синяговська, Аліна Клепач, Зінаїда Сурдоленко, Ніна Сисоєва. Найбільше середньодобових приростів молодняку ВРХ досягають тваринники ферми №3 Олена Остапенко та Лариса Шафар.
– На МТФ № 3, що в селі Вергуни, влітку утримується 1110 голів худоби, взимку – 850, – говорить головний зоотехнік СВК “Перемога” Анатолій Бова. – У літню й суху осінню погоду корови на табірному утриманні, зимової пори – на стійловому. Худобі забезпечується повноцінний раціон. На трьох фермах зроблена повна реконструкція, змонтовані молокопроводи, на роздачі кормів працюють по два тракторних навантажувачі й кормозмішувачі.
Машинно-тракторний парк кооперативу налічує 42 трактори, 16 комбайнів, 48 автомобілів, з них 33 – вантажні. Керівництво відзначило кращих трактористів: Олександра Феденка, Миколу Колядича, Олексія Ярмолу, Миколу Ніколаєнка з першої бригади, Павла Романенка, Леоніда Химича, Сергія Гребельного, Михайла Безпалька з другої тракторної бригади та водіїв – Сергія Безпалька, Сергія Западного, Василя Куця та інших.
– Валової продукції за 10 місяців року виробили на 37 мільйонів гривень у порівняльних цінах 2010 року, – зазначила головний економіст Зінаїда Кваша. – Рівень рентабельності – близько 35 відсотків. За користування земельними паями виплачуємо 6 процентів від вартості паю, це становить 6,8 мільйона гривень. Нині з пайовиками розрахувалися стовідсотково. Середньомісячна зарплата на підприємстві – 3808 гривень.
І як голова профкому Зінаїда Іванівна додає, що до свят працівникам виплачуються премії за хорошу роботу, винагорода за підсумками кварталу, року. Господарство утримує футбольну команду. Значна увага приділяється соціальній сфері. Цьогоріч на асфальтування доріг по селах витратили 470 тисяч гривень, по території виробничих підрозділів – 670 тисяч. Медичним закладам надали допомоги на 140 тисяч гривень, трьом школам – на 538 тисяч. Господарство виплачує стипендію учням-відмінникам – по 250 гривень за семестр. Щомісяця надають матеріальну допомогу по 200 гривень на ліки учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни, яких, на жаль, залишилося лише п’ятеро. Стало доброю традицією вшановувати ветеранів до Дня людей похилого віку.
На безкоштовне для працівників харчування у цьому році господарство вже витратило 580 тисяч гривень. Турбота про людей – постійна складова діяльності кооперативу, переконані клепачівці й мешканці сусідніх сіл. Перспективу вбачають у стабільності цінової політики, яка б відповідала затратам та дозволяла займатися благоустроєм населених пунктів.
– Найголовніше – створити й підтримувати умови для праці і відпочинку селян, – підсумовує голова кооперативу “Перемога” Анатолій Пасюта. – Я впевнений, що на землі має бути ефективний господар. Якщо є господарство, яке обслуговує всю соціальну сферу села, то воно працює й працюватиме. Ми кожний рік 2 мільйони вкладаємо в соцсферу. Зайвих грошей не маємо, все вкладається в справу, в розвиток. При розумному підході до сільського господарства вести розширене виробництво можна, – переконаний заслужений працівник сільського господарства України Анатолій Пасюта.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.