Подія, що змінила долю України

Упродовж багатьох століть наш народ плекав мрію про власну незалежну державу, тож надзвичайне піднесення переживали всі громадяни України під час проведення Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року. Він став епохальною подією, що докорінно змінила історичну долю України.

Першим кроком до фактичного і юридичного утвердження незалежності стало прийняття Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року. Цей документ визначив державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, а також незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах.
Події 19–21 серпня 1991 року, пов’язані зі спробою так званого Державного комітету з надзвичайного стану здійснити військовий переворот і узурпувати владу в Москві, спричинили до фактичного розпаду СРСР і зростання національної самосвідомості союзних, автономних республік, утвердження в них політичних еліт, які не ставили своє майбутнє в залежність від майбутньої долі радянської федерації та єдиної правлячої в ній комуністичної партії. Тож Верховна Рада України, незважаючи на неоднозначність внутрішньої та зовнішньополітичної ситуації, була послідовною у своїй державотворчій діяльності. 24 серпня 1991 року український уряд прийняв історичний документ виняткового значення для долі українського народу – Акт проголошення незалежності України. Наша держава офіційно отримала назву Україна, що відповідає історичній традиції, розпочався процес утвердження атрибутів державності. 4 вересня над куполом Будинку Верховної Ради замайорів національний синьо-жовтий український прапор.
Але прийнятий Акт не був наділений відповідною юридичною силою, Україна залишалася невизнаною державою світу. Тож із метою підтвердження Акта проголошення незалежності України 1 грудня було проведено Всеукраїнський референдум. До його бюлетеня були включені текст Акта проголошення незалежності України, прийнятого Верховною Радою УРСР 24 серпня 1991 pоку, і питання: “Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?”.
У голосуванні взяли участь 31 мільйон 891,7 тисячі громадян, тобто 84,2% від загальної кількості включених до списків. Із них на питання бюлетеня відповіли “так, підтверджую” 28 мільйонів 804,1 тисячі громадян, або 90,3%. Позитивну відповідь дало населення всіх областей України незалежно від національної приналежності. На Полтавщині “так” на запитання в бюлетені відповіли 94,93% громадян.
На геополітичній карті світу постала нова самостійна держава – Україна. Вже 2 грудня незалежність України була визнана Польщею та Канадою, а пізніше – всією світовою спільнотою. За свідченням українських правознавців, лише у період з 1 грудня 1991-го до 31 січня 1992 року Україну як суверенну незалежну державу визнали понад 100 країн світу.

Підготувала Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.