Проблеми безбар’єрного соціального простору

Стан реалізації в області державного проекту “Безбар’єрна Україна” щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями, налагодження роботи Центрів допомоги учасникам антитерористичної операції – такими були головні питання порядку денного розширеного засідання колегії облдержадміністрації, яку провів голова ОДА Валерій Головко. Зібрання розпочалося із вручення почесних відзнак групі фахівців різних галузей народногосподарського комплексу області.

Найголовнішою умовою для осіб з обмеженими фізичними можливостями є архітектурна доступність об’єктів громадського призначення. На Полтавщині при органах виконавчої влади утворені та діють обласний, міські й районні комітети доступності. За словами начальника управління архітектури і містобудування облдержадміністрації Олександра Панкова, проведена цими комітетами в 2010 році інвентаризація показала, що майже 7,7 тисячі об’єктів не відповідають стандартам щодо безперешкодного користування ними людьми з інвалідністю і потребують пристосувань. На даний час ще майже 2000 тисячі об’єктів потребують удосконалення.
В області 95 відсотків закладів соцзахисту, сотні закладів освіти та охорони здоров’я забезпечені пандусами для маломобільних груп населення. Але не лише будівництвом пандусів має обмежуватися реалізація програми “Безбар’єрна Україна”, як це часто сприймають у районах, наголосив Олександр Панков. Це – обладнання транспортних і пішохідних споруд, встановлення спеціальних світлофорів, облаштування у громадських місцях пристосованих вбиралень для людей з особливими потребами. Загалом на 80 відсотків нинішні пристосування відповідають вимогам осіб з обмеженими можливостями, поінформував Олександр Панков.
Однак Валерій Головко розкритикував роботу чиновників у цьому напрямку. Як один із прикладів він звернув увагу на фотослайди, що супроводжували виступ доповідача, коли у Миргороді споруджений пандус упирається у відчинені вхідні двері. “Краще нічого не робити, ніж споруджувати отакі пандуси і цим завдавати психологічну та моральну травму людям. Я думаю, лише на 10 відсотків наші об’єкти відповідають потребам людей з інвалідністю”, – наголосив Валерій Головко. Він закликав сформувати обласну програму-стратегію та протягом двох років зробити максимально комфортні умови для людей з особливими потребами. Очільник області вказав на персональну відповідальність  голів райдержадміністрацій щодо створення до кінця поточного року звітів із реєстрацією місць доступності в установах та організаціях, що надають послуги людям з інвалідністю.
Досвідом роботи в цьому напрямку поділилися представники Кременчука, Миргорода, Комсомольська. Люди з обмеженими фізичними можливостями закликали владу дослухатися спершу до їхніх порад під час спорудження пристосувань, нарікали на відсутність дієвої комунікації з чиновками, а як наслідок – безсистемність вирішення таких питань.
Щодо реалізації Указу Президента України про роботу Центрів допомоги учасникам АТО, то, за словами керівника обласного Центру Валерія Довженка, до кінця поточного року буде проведене анкетування всіх майже 3,9 тисячі демобілізованих бійців з Полтавщини, 3073 з яких демобілізіовані саме із території проведення АТО.
Нині серед найголовніших проблем, з якими зіштовхнулися демобілізовані, – отримання статусу учасника бойових дій та гарантованої законодавством земельної ділянки, а також медична і психологічна реабілітація, працевлаштування.
На сьогодні 85 відсотків учасників АТО (2 623 особи) мають статус учасників бойових дій, майже 2,9 тисячі бійців подали заявки на отримання земельних ділянок. За словами виконуючого обов’язки начальника головного управління Держгеокадастру в Полтавській області Наталії Дяченко, на земельні ділянки із державного фонду подано 1530 заявок, позитивне рішення прийняте більш ніж по тисячі з них. Щоправда, за словами представників райдержадміністрацій, виникають проблеми із реєстрацією права власності на ці ділянки. Приміром, у Карлівському районі досі жодне таке право не зареєстроване.
На даний час, йшлося під час колегії, є також проблема комунікації та поінформованості учасників АТО про ті види допомоги, яку вони можуть отримати. Валерій Довженко зазначив, що на рівні обласного Центру допомоги учасникам АТО налагоджений двосторонній зв’язок з усіма структурними профільними підрозділами облдержадміністрації, а відтак бійці АТО, котрим не вдається вирішити своїх проблем на місцях, можуть звертатися безпосередньо в обласний Центр, де їм обов’язково допоможуть.
Учасники колегії розглянули інші питання життєдіяльності області.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.