Віктор СКОЧКО: “Це наша спільна перемога. Ми здобули її разом”

Незадовго до професійного свята аграріїв, Дня працівників сільського господарства, у Полтаві відбувся з’їзд обласної організації Аграрної партії України. Його учасники підбили підсумки нещодавніх виборів до місцевих рад, поділилися здобутками, окреслили завдання на майбутнє. Перед початком офіційної частини зустрічі хвилиною мовчання вшанували пам’ять видатних аграріїв Полтавщини – Федора Моргуна, Євгена Золотарьова, Петра Ківшика, а також Героїв Небесної Сотні, воїнів АТО, які полягли, захищаючи Батьківщину.
Мовою цифр
Як зазначив голова обласної організації АПУ, депутат обласної ради Віктор Скочко, в Україні політична сила висувала близько 10 тисяч претендентів у народні обранці на місцях, із них 1684 – на Полтавщині. Зокрема 694 кандидати – до сільських та селищних рад, 74 – на посади голів сільських і селищних рад, 77 – до обласної ради, 4 – на посади міських голів, 571 – до районних рад, 231 – до міських рад, 33 – до районних у містах рад. 620 кандидатів отримали депутатські мандати.
– Наш спільний результат на виборах до місцевих рад – несподіваний для багатьох політичних діячів, бо аграріям завжди відводили другорядну роль. Партія завела 2657 депутатів до різного рівня місцевих рад й отримала 181 очільника територіальної громади.
– Наші представники обрані до обласних рад Полтавської, Чернігівської, Чернівецької, Хмельницької та Вінницької областей, – зазначив заступник голови АПУ Олександр Ківшик.
За словами Віктора Скочка, обласна партійна команда на Полтавщині отримала гідний результат. Так, сім представників АПУ обрано до обласної ради, за них проголосували 39487 осіб. Аграрії увійшли до першої четвірки політичних сил, що набрали найбільшу кількість голосів після БПП “Солідарність”, ВО “Батьківщина” і ВО “Свобода”.
– Довіра виборців – це добрий старт. До обласної ради регіональна партійна організація висувала 77 кандидатів, 38 із них подолали п’ятивідсотковий бар’єр. Ще 20 учасникам не вистачило 0,25–1 відсотка. Їх можемо вважати надійним резервом, – прокоментував Віктор Скочко. – Із 25 районних рад у 19 обрані 98 із 571 кандидата. У міські ради ми висували 231 кандидата, 18 із них отримали депутатські мандати. Із трьох районних у місті Полтаві рад маємо двох депутатів до Київської ради. Це наші перші ластівки, які спростовують думки, що за аграріїв не голосують мешканці великих міст. Із 694 кандидатів до сільських і селищних рад 459 отримали депутатські мандати. Із 74 кандидатів 31 очолив сільські ради, 1 – селищну,
2 – селищні територіальні громади. Також від Аграрної партії балотувався й обраний міський голова Глобиного Станіслав Джусь.
Спільна перемога
– Коли офіційно розпочалася виборча кампанія, перед кожним із нас стояло завдання – не просто подолати п’ятивідсотковий бар’єр, а провести до органів влади всіх регіональних рівнів команду однодумців. Завдання було не з простих, зважаючи на ряд об’єктивних чинників, зокрема етап відродження партії та досить короткий час агітаційної роботи. Попри це ми мобілізувалися, доклали чималих зусиль і підкорили висоту. Загальноукраїнський результат Аграрної партії на місцевих виборах демонструє, що суспільству близька аграрна ідеологія, люди готові нас підтримувати. Політологи назвали наш рейтинг головною несподіванкою нинішніх виборів. Оцінюючи результати народного волевиявлення, констатуємо: Аграрна партія України зробила серйозну заявку на повернення у велику політику. Нині це четверта в Україні політична сила за кількістю депутатів обласних, районних, міських, селищних і сільських рад у загальному рейтингу, – підкреслив Віктор Скочко. – Щира подяка усій великій команді Аграрної партії та її прихильникам за єдність, мудрість, злагодженість дій, щирість думок і відданість спільній справі. Це наша спільна перемога. Ми здобули її разом. І те, що отримали найбільшу підтримку на рівні сільських, селищних і районних рад, свідчить, що ми є справжньою ідеологічною партією, яка будується знизу. Це гарна основа для подальшої розбудови загальнонаціональної політичної сили. Водночас готові до консолідованої співпраці з іншими партіями, які увійшли в обласну, районні ради та визнають наші цінності й декларовані гасла.
Відпочивати ніколи
– На виборах до місцевих рад склали перший великий іспит. Проте почивати на лаврах не збираємося. Перед нами – нові завдання, які потрібно вирішувати, – наголосив Віктор Скочко. – Отримавши такий високий кредит довіри й підтримки від виборців, повинні стовідсотково виконати свої передвиборні обіцянки, працювати з людьми і для людей, розвивати села й міста, щоб довести усім: за Аграрною партією України – майбутнє. Боротимемося за цінності, які декларували.
– Перше і головне завдання – не допустити продажу землі з 2016-го, коли закінчиться мораторій, бо це буде катастрофа для України. Не може держава, що перебуває у стані війни та зубожіння народу, продавати останній і найдорожчий ресурс, який має. Друге – збереження спеціального режиму ПДВ для сільськогосподарських підприємств. Якщо цього не втримаємо, можемо втратити тваринницьку галузь, що перебуває в стагнації. Третє – повернення фіксованого сільськогосподарського податку, яким він був до початку 2015-го. Четверте – розвиток кооперації у сільській місцевості, щоб люди могли у власних домогосподарствах вирощувати різну продукцію рослинництва й тваринництва і мати гарантований збут за справедливими цінами. Це основні завдання, які ставить перед собою Аграрна партія України, – наголосив директор ТОВ “Агріс”, голова Семенівської районної партійної організації АПУ Володимир Куцовол. – Головне, щоб земляки, люди, які живуть і працюють у селі, дійсно побачили зміни на краще від нашої роботи.
Віктор Скочко запропонував розробити й запустити сайт обласної партійної організації – своєрідний місток комунікації між депутатами й виборцями. Наголосив на необхідності бути відкритими для суспільства.
– Варто звернути окрему увагу на соціальний розвиток села. Не маємо права допустити закриття жодної школи, дитсадка, ФАПу. Мусимо працювати над благоустроєм наших сіл, селищ, міст, підтримувати захисників Вітчизни – воїнів АТО, малозабезпечені сім’ї, талановиту молодь, створювати нові проекти й брати участь у діючих, які спрямовані на розквіт країни. Вважаю, що Аграрна партія має взяти на себе політичну відповідальність за розвиток кооперативного руху на селі. Слід відвідати Хмельниччину й запозичити досвід колег. Вони організували виробників молока, сформували кооператив, придбали холодильну установку, й нині тамтешні трударі здають молоко не по 2 гривні, а по 4,50. Хіба ми не можемо так зробити? Влада не помічає, як понад 20 років триває пограбування селянина. Потрібно дати шанс людям об’єднатися, вирощувати на присадибних ділянках сільгосппродукцію, а її залишки вигідно продавати не лише на українському, а й на зовнішніх ринках, – зазначив Віктор Скочко. – Партія глибоко усвідомлює, що українське суспільство має консолідуватися навколо загального прагнення до подолання бідності, взаємоповаги між державою і соціумом, конкурентоспроможності вітчизняних товарів і послуг на світовому ринку, політичного авторитету України на міжнародній арені. Саме Аграрна партія є потужною об’єднавчою силою для реалізації цих прагнень.
До делегатів і учасників з’їзду звернулися перший заступник голови Полтавської обласної асоціації фермерів і приватних землевласників “Відродження Полтавщини”, директор Полтавського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств Василь Бурлака та правознавець, громадський діяч Василь Ковальчук, який балотувався від АПУ на посаду міського голови Полтави.
Завершилося зібрання святковим концертом. Своє мистецтво аграріям подарували народна артистка України Лілія Сандулесу, автор гімну аграріїв Михайло Березутський, актори Циганського академічного музично-драматичного театру “Романс”.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.