Понад 8 тисяч полтавців – інсулінозалежні

В  Україні станом на 1 січня 2015 року було зареєстровано 1 мільйон 303 тисячі хворих на цукровий діабет. На Полтавщині через цю недугу страждають 46 132 особи, з них 8306 – пацієнти, що отримують інсулінотерапію.
Цукровий діабет – це хронічне захворювання, викликане нестачею в організмі людини інсуліну або зниженням чутливості тканин організму до нього. Діабет спричиняє вкрай високий ризик розвитку інвалідизуючих мікросудинних ускладнень.
Перші ознаки діабету: часте сечовиділення, відчуття спраги, голоду, втрата ваги, втома, розлад уваги та зниження зору. Діагностують діабет за вмістом цукру в крові. У здорової людини цукор у крові коливається в межах 3,3 – 6,1 ммоль/л. Лікування цукрового діабету поєднує збалансовану дієту, помірне фізичне навантаження, застосування лікарських засобів, навчання хворого самоконтролю, профілактиці та лікуванню ускладнень. Ефективність лікування залежить від спільних зусиль спеціаліста і пацієнта.
Принципи дієти зводяться до такого: змішане харчування з фізіологічним вмістом білків, жирів та вуглеводів, багатих на рослинні волокна, підтримка нормальної чи близької до нормальної маси тіла. Рекомендується обмежити вживання тваринних жирів, заміняти їх рослинними, вживати овочі, фрукти.
Обсяг фізичних навантажень необхідно визначати з урахуванням віку хворого, стану серцево-судинної системи, бо навантаження супроводжується зниженням рівня глюкози у крові, що може погіршити стан пацієнта. Корисні ходьба, праця на свіжому повітрі та лікувальна фізкультура.
Таблетовані цукрознижуючі препарати та препарати інсуліну призначає лікар-ендокринолог за показами індивідуально у кожному випадку.
Дуже важливо навчити хворих самоконтролю. Пацієнт повинен мати чітке уявлення про щоденний режим, проведення різних маніпуляцій, виконання рекомендацій щодо дієти, уміти визначати вміст глюкози в крові та сечі, підтримувати здоровий спосіб життя, баланс відпочинку та праці.
Дуже важливо виявляти недугу якомога раніше. Тому наявність хоча б одного із вищеназваних симптомів діабету – підстава негайно звернутися до лікаря. Це допоможе відтермінувати на багато років або цілком відвернути розвиток хвороби.

Володимир МИХАЙЛЕЦЬ,
обласний позаштатний ендокринолог, завідуючий ендокринологічним відділенням обласної клінічної лікарні
ім. М.В.Скліфосовського.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.