Книга вчить, як на світі жить

На Полтавщині пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція для працівників дитячих бібліотек, де обговорювалися традиції, минулий і сучасний досвід патріотичного виховання в бібліотеках. Участь у дискусіях взяли понад 30 директорів дитячих книгозбірень з різних областей, представники Національної бібліотеки України для дітей на чолі із генеральним директором Аллою Гордієнко, президент української асоціації працівників бібліотек для дітей Микола Зніщенко.
Організаторам, учасникам і гостям конференції надіслав привітання віце-прем’єр-міністр – міністр культури України В’ячеслав Кириленко. Він зокрема зазначив, що Полтавщина – край пісень і легенд, письменників, поетів, учених, чиї імена перлами сяють у скарбниці світової мудрості. Питання патріотичного виховання та формування серед молоді активної громадянської позиції на основі національних і загальнолюдських духовних цінностей – основна мета конференції. Завдяки бібліотечним працівникам відбувається виховання духовно збагаченого покоління на засадах любові та поваги до рідної землі, до культурних традицій держави, родини.
Обговорювалися також питання співпраці книгозбірень із музеями, закладами освіти, органами місцевого самоврядування.
“Читання стало іншим, особливо у дітей. Нині, окрім паперової книги, маємо ще й електронну, тож сучасні дітлахи читають в рази більше. Цього року на укомплектування бібліотек у Держбюджеті виділили понад
9 мільйонів гривень”, – зазначила Алла Гордієнко.
У Полтавській обласній бібліотеці для дітей імені Панаса Мирного, де проходили основні заходи конференції, зокрема для юних відвідувачів розроблені два проекти – “Шануй своє” і “Літературний реп’ях”. Таким чином школярі вивчають традиції та звичаї Полтавщини, творчість відомих земляків-письменників, мовні особливості краю. “Правовий орієнтир” допомагає знайти своє майбутнє місце в країні й у житті, зазначалося на зібранні.
Досвідом поділилися співробітники міської бібліотеки-філії для дітей № 10 Полтавської МЦБС, Полтавської районної бібліотеки для дітей, Кременчуцької центральної міської бібліотеки для дітей імені Івана Торубари – одного з командирів Кременчуцької дивізії народного ополчення, що діяла в період Великої Вітчизняної війни, та філії № 4 Кременчуцької ЦБС для дітей, де працює відділ українознавства. Бібліотекарі цих закладів показали фахові напрацювання, юні читачі підготували для гостей концертні програми.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.