Просте телебачення – для простих людей

Розповісти про своїх колег, журналістів, – цікаве, але надзвичайно відповідальне завдання. Тим паче, коли йдеться про першопроходців, тобто про тих, хто стояв біля витоків, хто був свідком народження телемовлення в рідному місті й допомагав йому робити перші кроки – про розмаїтий і водночас дружний колектив ТОВ “ТРК “ГОК”. Саме так офіційно називається найпопулярніша у Комсомольську телерадіокомпанія і телеканал. Вона є ровесником української незалежності. Її люблять і шанують у місті. В цьому переконалася, блукаючи по незнайомому мені Комсомольську в пошуках ТРК. Жіночка, яка взялася показати мені “місце проживання” телерадіокомпанії й незабаром підвела до одноповерхового приміщення з величезною “тарілкою” на вході, сказала, що залюбки дивиться місцеві передачі “про простих людей”.
– Телеантена, що знаходиться на вході в нашу адмінбудівлю, вже не працює, – пояснив головний інженер ТОВ “ТРК “ГОК” Геннадій Пунік. – Нині то – наша візитівка, така собі історична пам’ятка. Те обладнання, придбане за кошти Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, було свого часу найсучаснішим, без нього ми мали величезні проблеми із трансляцією через те, що наше місто знаходилося у зоні невпевненого прийому телесигналу. В результаті цифрові сигнали телетрансляції до нас із Красногорівки і Кременчука надходили дуже слабо. Тож за допомогою звичайних колективних антен можна було “ловити” й дивитися всього три телеканали. З огляду на це у 1991 році Комсомольська міська рада ухвалила рішення про створення в місті власної мережі кабельного телебачення. Паралельно створювалися наш місцевий телеканал “ГОК” і газета “Телеекспрес”. Починати було непросто, адже не вистачало спеціалістів і досвіду. Тож перших своїх телеглядачів ми приваблювали іноземними відеофільмами, які “крутили” тоді в ефірі, а також місцевими теленовинами. Втрималися й вийшли на якісно новий, доволі високий технічний рівень за підтримки Полтавського ГЗК.
Спочатку ТРК була окремим підрозділом гірничо-збагачувального комбінату. Із часом телерадіокомпанію з однойменною назвою, так би мовити, відправили у вільне плавання. Тоді ж було суттєво оновлено обладнання. Компанія відповідно до ринкових тенденцій почала надавати телекомунікаційні, інтернет-послуги, не забуваючи при цьому про розвиток власного телеканалу. Нині програми ТРК “ГОК” мають змогу дивитися всі комсомольчани й мешканці кількох навколишніх сіл, які оплачують послугу кабельного телебачення.
Телевізійне “меню” ТРК у Комсомольську – на всі глядацькі смаки – майже 70 телевізійних каналів, у тому числі й власний телеканал “ГОК”. Вагомий відсоток із 18 годин мовлення телеканалу – це авторський продукт, який створюють фахівці студії “ГОК ТВ”. Кілька разів на день у телеефірі з’являються оперативні новини із життя міста, а також головного бюджетоутворюючого підприємства – Полтавського ГЗК, спортивні репортажі. В рамках авторської передачі “Ангажемент” глядачі зустрічаються із акторами, співаками й іншими представниками творчого “бомонду”, під час “Діалогів із художниками” спілкуються із місцевими й приїжджими митцями, які часто бувають у Комсомольську на пленерах. У “Цікавинках нашого міста” городяни ближче знайомляться зі своїм рідним містом. Глядачам до душі – “Майдан Незалежності”, де можна висловити власну думку щодо актуальних проблем. Отримати відповіді на злободенні питання – у телепроекті “Діалог з владою”. Має своїх прихильників і суботня авторська програма “А у нас у дворі…”
– Ми розповідаємо про цікавих і заповзятих комсомольчан – наших знайомих і сусідів, – зазначила головний редактор ТРК “ГОК” Юлія Ахінян. – У фокусі нашої телекамери опиняються майстрині, які за допомогою голки й ниток створюють чарівні картини, мешканці, які зуміли перетворити свій двір на справжню оазу. Героєм програми може стати двірник тітка Марія, яка тримає в ідеальній чистоті територію й знає все і про всіх, чи вчителька початкових класів, яка використовує новітні форми навчання, тобто будь-яка цікава й неординарна людина.
Журналісти, оператори, технічні працівники ТРК завжди зустрічають своє професійне свято творчими здобутками, хоча проблеми, на жаль, не обминають і їх. Одна з них – плинність кадрів.
– Через фінансову нестабільність наші місцеві таланти змушені шукати собі кращої долі у столиці, – говорить Геннадій Пунік. – З іншого боку, ми пишаємося тими, хто колись робив перші професійні кроки в нашій телерадіокомпанії, навчився знаходити цікаві теми й робити оригінальну “картинку”, а тепер працює в київській студії чи на центральному каналі. На зміну їм приходить талановита й здібна молодь, яку й навчаємо. У неї є величезний творчий потенціал, тож маємо кому передавати досвід…
У злагодженому колективі ТРК, як у великій дружній родині, кожен – особистість. Звичайно, є там і свої “старожили”. Зокрема директор ТОВ “ТРК “ГОК” Володимир Богодист. До речі, саме він більш ніж 20 років тому ще молодим спеціалістом натиснув кнопку, запустивши перший ефір телеканалу “ГОК”. Загалом чверть нинішніх працівників ТРК – першопроходці, які пам’ятають, із чого починалося телебачення у Комсомольську. Звичайно, багато молоді, в якої своє бачення і теми, і кадру, а також – хобі. Хтось обожнює риболовлю, когось по-справжньому захоплює парусний спорт, як, скажімо, головного інженера Геннадія Пуніка… Але конфлікту поколінь у творчому колективі ТРК “ГОК” не існує – кожен займається своєю справою і кожен працює на спільний результат.
У найближчих планах ТРК “ГОК” – підвищення якості телекомунікаційних послуг. Конкуренція на цій ниві – шалена, але “живі” й цікаві передачі для людей і про них, оперативні об’єктивні новини – продукти, на які попит буде високим завжди. Тож творчих успіхів вам, колеги!..

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.