Гроші з біомаси

Віднедавна в обігу у славному місті-курорті Миргороді з’явилися “солом’яні” гривні. А було так. Влітку 2013 року американське Агентство з міжнародного розвитку (USAID) запропонувало проект “Муніципальна енергетична реформа в Україні”. Після обговорення можливості та доцільності впровадження альтернативної енергетики у комунальні системи теплопостачання на міжнародній конференції “Енергія з біомаси” у Києві, на засіданні обласної координаційної ради у Полтаві та Миргороді за участю керівників Миргородської міської ради, спеціалістів “Миргородтеплоенерго” та інших зацікавлених підприємств і організацій науковці Всеукраїнського благодійного інституту місцевого розвитку під керівництвом виконавчого директора Руслана Тормосова розробили проект “Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород”. До фінансування проекту долучилися облдержадміністрація – 300 тисяч гривень, Миргородська міська рада – 200 тисяч гривень. Для реалізації пілотного проекту реконструювали діючу котельну на околиці Миргорода по Спартаківському провулку, 8, яка забезпечує теплом 10 багатоквартирних будинків, середню школу №3, дитячий садок №5 та сусідні приватні магазини. Старі газові котли замінили на сучасні енергоефективні та встановили твердопаливний котел на соломі потужністю 1 МВт. На прилеглій території спеціалізованого на збиранні та вивезенні твердих побутових відходів підприємства влаштували склад на дві тисячі тонн тюкованої соломи. За кошти інвестора придбали потужний автотягач МАЗ з напівпричепом, телескопічний навантажувач та іншу техніку для заготівлі, перевезення, зберігання соломи. Умільці комунального “Спецкомунтрансу” – тракторист Юрій Демченко, водій Петро Калашник разом зі своїм начальником Олександром Онищенком – швидко опанували нову і економічно вигідну для підприємства техніку. На полях довколишніх господарств заготовили 1500 тонн соломи в тюках. Її вистачить для роботи твердопаливного котла на увесь опалювальний сезон.
Головний інженер “Миргородтеплоенерго” Дмитро Сирота, начальник виробничо-технічного відділу Юрій Ігнатченко разом з проектантами підрахували, що для заміни природного газу на кожні 10 процентів тепла для потреб міста треба заготовити і спалити в котлі подрібнену солому з площі посіву зернових близько 1600 гектарів. Чи всім це вигідно? Не поспішайте плескати в долоні. Озимі зернові, звісно, бувають стеблисті й низькорослі. Як стверджують науковці Полтавської аграрної академії, у середньому з площі 100 гектарів озимої пшениці вихід соломи становить 200–250 тонн. То грубі корми та підстилка для худоби. Але не тільки. Залишені на полі за зернозбиральним комбайном пожнивні рештки є добривом для наступного урожаю. Виробники тієї ж соломи не хочуть віддавати добриво даремно. Ринок – він і для селян ринок. Ретельно рахують, скільки і яких треба додатково купити добрив, щоб компенсувати спалені у міській котельні. А ціни на мінеральні добрива самі знаєте які. Хочеш чи не хочеш, а їх треба переносити на вартість соломи. Транспортування соломи з поля може бути економічно вигідним на відстані не більше 30 кілометрів. Тим часом, наприклад, у Миргородському районі, озимі зернові займають в середньому 8900 гектарів. З них більше половини – за межами доцільної відстані. Про такі, як маємо нині, випадки, коли через осінню засуху на багатьох полях сходи озимих кволі або їх зовсім немає, годі й говорити. Проектанти передбачили, що в таких і подібних випадках працюватимуть і газові котли. Місто без тепла не залишиться.
На урочистостях з нагоди відкриття пілотної котельні на соломі міський голова Сергій Соломаха наголосив, що проблема використання альтернативних джерел енергії робить честь не тільки Миргороду, а й області та Україні. Про роль місцевих джерел енергії для майбутнього України і міста-курорту зокрема говорили у своїх виступах заступник директора місії USAID в Україні, Білорусі і Молдові Джон Паннела, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький, народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак, начальник управління традиційних видів палива Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Юрій Шафаренко.
Нині перша в Україні комунальна котельна на соломі подає тепло споживачам. Вона може заощадити для міста не менше 2 мільйонів гривень на рік. Називайте ті гроші “солом’яними” чи якось інакше, а для Миргорода то – впевнений крок до енергонезалежності.

Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.