Операція “Френтік” – очима союзників

Затяжний період “холодної війни” дуже відстрочив у часі наукові дослідження спільної радянсько-американської операції “Френтік”, яка тривала в червні–вересні 1944 року й мала за мету нанесення масованих авіаційних ударів по важливих військових, промислових об’єктах гітлерівської Німеччини та союзних із нею країн. Сплеск інтересу до цієї сторінки історії припадає на початок 1990-х. Одним із своєрідних центрів дослідження цілком природно став Полтавський музей авіації і космонавтики імені Юрія Кондратюка. Однак, на жаль, багато українців (і полтавці – не виняток) досі не володіють повною інформацією про те, що в нашій області писалася надзвичайно важлива й цікава віха Другої світової війни, що на аеродромах у Полтаві, Миргороді та Пирятині приземлялися й піднімалися в небо американські бомбардувальники й винищувачі.

Новим поштовхом до привернення уваги до цієї теми має всі шанси стати книга майора Військово-повітряних сил США, професора історії та теорії військової авіації Школи перспективних авіаційних досліджень (авіабаза “Максвелл”, Алабама) Марка Конверсіно “Спільна війна. Провал операції “Френтік”, 1944–1945″. У перекладі на українську, здійсненому за сприяння Посольства США в Україні, вона побачила світ саме цього року. Презентація видання відбулася в рамках Днів Америки в Полтаві в інформаційно-ресурсному центрі “Вікно в Америку” обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського.
– У книзі використана величезна джерельна база – це документи з Національного архіву США, з Агентства історичних досліджень Військово-повітряних сил США, рукописи, фотографії, записи розмов із ветеранами, тобто цілий пласт документів, які досі для нас не були доступними, –  розповіла директор Центру інформаційних ресурсів Посольства США в Україні Валентина Пашкова.
На її думку, дослідження М.Конверсіно надає нам унікальну можливість подивитися на події “іншими очима”. Зокрема з точки зору рядового американця, який потрапив у чужу й досить незрозумілу йому країну, був вражений тим, наскільки сильної руйнації зазнала Полтава, намагався спілкуватися не тільки з військовими, а й зі звичайними містянами й наштовхувався на протидію радянських спецслужб.
Прикметно, що перша частина назви книги – “Спільна війна” – з’явилася уже під час перекладу дослідження в Україні. Марк Конверсіно обмежився лише безапеляційною констатацією – “Провал операції “Френтік”. Про те, чим автор обґрунтовує таку свою позицію, розповів науковий співробітник Полтавського музею  авіації і космонавтики імені Юрія Кондратюка, кандидат історичних наук Владлен Орлов: “У 1943 році головна стратегічна мета країн антигітлерівської коаліції полягала в досягненні повного домінування у Східній та Центральній Європі, на території Східної Німеччини та союзних з нею країн. Чи досягнено цієї мети під час реалізації операції “Френтік”? Однозначно, ні”.
Серед головних причин провалу цих масштабних планів у монографії М.Конверсіно зазначається: відсутність довіри між радянськими й американськими військовими, яка, звичайно, була віддзеркаленням відносин між державами на найвищому рівні й призвела до унеможливлення достатньої взаємодії. Поразки зазнали й плани щодо розвитку дипломатичних відносин між двома країнами.
– Книга цікава, бо це інший, альтернативний, погляд, – переконаний Владлен Орлов. – У ній немає зайвої героїзації, що було характерно для радянської історіографії Другої світової війни, особливо 70–80-х років минулого століття. Немає поділу на “чорне” й “біле”, є “різнобарв’я” позицій щодо того чи іншого фактів. У дослідженні подано досить детальний аналіз історії повсякдення, вона написана саме в цьому контексті. Особисто для мене найпам’ятнішою є розповідь досвідченого американського офіцера, який був приголомшений, побачивши, що радянські солдати виконують завдання з розмінування фактично голими руками, орудуючи тільки штиком. Таке свідоме наражання солдатів на загибель було абсолютно неприйнятним для розуміння американського офіцера.
Запрошені на презентацію книги студенти послухали також спогади генерал-майора у відставці Геннадія Котляра, який розповів про відзначення у Полтаві в 1994-му році 50-річчя операції “Френтік”, про зворушливі зустрічі ветеранів союзних армій. Серед найурочистіших епізодів – відкриття пам’ятного знака на честь учасників операції “Френтік”, серед найцікавіших – подарунок гостям від полтавського дідуся: він знайшов у своєму сараї каністру, яка колись використовувалася під час заправки американських “літаючих фортець”. Колишні американські лейтенанти, а в 1994-му вже 80-річні старенькі, побачивши цей “презент”, просто розплакалися.
Тим, хто зацікавився дослідженням Марка Конверсіно, можна звертатися в обласну універсальну наукову бібліотеку імені  І.П. Котляревського. Той, хто ще вагається, може ознайомитися з відгуками на книгу в мережі Інтернет – читачів приваблює і легкий стиль викладення матеріалу, й увага автора до деталей “співжиття ідеологічних противників”, де по один бік невидимого муру лунали пропагандистські логунзи, а по інший – запальний і зухвалий джаз.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.