Віват, оркестре!

“20 років у Всесвіті музики” – така назва святкового концерту дуже точно означила творчий шлях міського духового оркестру “Полтава”. Бо ж у Всесвіті музики – безмежне число неймовірно яскравих галактик, а їх складають зірки імен та творів видатних композиторів різних епох, різних країн. І кожне із тих мистецьких сузір’їв звучить довершено й неповторно. Своїм слухачам, палким шанувальникам увесь цей час оркестр відкриває їх, ці музичні галактики у Всесвіті музики, одну за одною, і без перебільшення можна стверджувати, що кожна із майже сотні підготовлених концертних програм міського оркестру “Полтава” – то сяйво однієї з галактик, що має свою назву, свій настрій і барвисту наповненість емоцій.
“По зірочці” з кожної із програм склали палітру чудового святкового концерту, який відбувся у залі Полтавського міського будинку культури. Це своєрідний звіт за двадцять років творчої діяльності колективу, і, як наголосив, вітаючи гостей, художній керівник і головний диригент оркестру, заслужений артист України, лауреат обласної премії імені Панаса Мирного Едуард Головашич, і цей концерт, і всі наступні, що відбуватимуться невдовзі, будуть присвячені цій символічній даті. А “кожною нотою”, наголосив він, музиканти розповідають, де б не виступали, про своїх найдорожчих слухачів – полтавців, про своє рідне місто, назву якого оркестрові присвоєно у 2002 році.
Нині в колективі 38 професійних артистів-музикантів, більше 500 творів українських і зарубіжних композиторів у репертуарі, понад дві тисячі виступів відбулося за двадцять років діяльності. Міський духовий оркестр “Полтава” – лауреат міжнародних конкурсів “Золотий Грифон”, конкурсу на кращий духовий оркестр фестивалю “Трускавець представляє”, тричі посідав перше місце на фестивалі духової музики “Фанфари Ялти”, а в 2012 році став володарем Гран-прі цього міжнародного фестивалю. На базі оркестру створено квартет тромбонів “Класика”, а пізніше, у 2013 році, і власний Біг-бенд із двадцяти найкращих музикантів, який має уже свої творчі перемоги і здобутки.
Оркестр “Полтава” – це ще й справжня школа для музикантів, багато з яких нині працюють у столичних колективах. Якби зібрати всіх, то оркестр налічував би близько 200 артистів, – і про це розповів керівник колективу в ході концерту. Едуард Головашич представив кожного із його учасників, згадавши і тих музикантів, котрі уже за межею вічності. І вдячним словом пом’янув також міського голову Полтави Анатолія Кукобу, світла йому пам’ять. Анатолій Тихонович підтримав ідею створення оркестру, допомагав музикантам і пишався ними. До речі, двадцять років разом із оркестром та його диригентом безперервно в строю музиканти Вікторія Сидорова, Олена Терещук, Валерій Прихожай, Ігор Левер, Сергій Мироненко, Олег Селезень.
У святковому концерті взяли участь і солісти колективу – Віктор Щербаков та джазова співачка Альона Шмельова. Вела програму тележурналістка Наталія Дяченко.
А напередодні відбулися урочистості у залі Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка (Галереї мистецтв), де оркестрантів вітали представники влади, колеги та друзі. Тим самим, наголосив Едуард Головашич, гості концерту не були змушені слухати вітальні промови, для них звучала музика – то була прекрасна подорож у її мистецькому Всесвіті.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.