У Гадяцькому районі зафіксовано землетрус

Минулого вівторка, 3 лютого, близько 8-ї години у п’ятьох селах Гадяцького району – Книшівці, Бобрику, Великих Будищах, Плішивці, Веприку – було відчутно незрозумілі поштовхи. У будинках дзвеніли шибки й посуд, хиталися люстри, сунулися столи, стільці й навіть дивани, та й тамтешні мешканці відчували коливання. Книшівський сільський голова Тетяна Мілька розповіла, що у їхньому селі особливої паніки не було. Ті, хто відчув незрозумілі коливання у будинках, одразу вийшли на вулицю, бо спершу подумали, що селом знову йде військова техніка. А ось у Плішивці, як розповів тамтешній сільський голова Віталій Луценко, у деяких будинках потріскалася і місцями повідпадала штукатурка, зсунулися і попадали телевізори, у магазинах – товари з полиць. Серед селян зчинилася паніка. Оскільки територія просто всіяна газонафтовими родовищами, спершу вирішили, що на якомусь із них трапилася аварія. Та надзвичайні події тривали кілька хвилин. Потім усе заспокоїлося.
Невдовзі почали з’ясовувати, що ж сталося на адміністративній межі Полтавської і Сумської областей. Ситуацію прояснили дані  Європейсько-середземноморського сейсмологічного центру (European-Mediterranean Seismological Centre). В оприлюдненій згодом інформації ЕМSС йшлося, що 3 лютого на території Полтавської і Сумської областей стався землетрус силою 4,6 бала, епіцентр якого знаходився за 35 кілометрів на північний схід від міста Гадяча, біля села Василівка Сумської області, на глибині 10 кілометрів.
Чому таке могло статися на території двох рівнинних центральних областей, пояснив у коментарі телеканалу “1+1” заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики НАН України ім. С. І. Субботіна Олександр Кендзера. “Це був потужний землетрус, і за останній час справді таких сильних підземних поштовхів на цій території не було. Останній землетрус тут зафіксований у 1860 році. Полтавщина лежить на стародавній східноєвропейській платформі. У цьому випадку зійшлися дві взаємодії. Із одного боку, є тектонічні напруження, які самі собою можуть викликати землетрус, з іншого – йде видобуток нафти і газу, який може активізувати землетруси”.
Після землетрусу у селах, де відчувалися найбільші поштовхи, керівники місцевої рятувальної служби та гадяцької райдержадміністрації перевірили стан усіх промислових підприємств, підприємств нафтогазовидобувного комплексу, а сільські голови відповідно провели подвірний обхід.
Як повідомили в ГУ ДСНС України в Полтавській області, в результаті сейсмічної активності загибелі чи травмування людей, руйнування будівель та споруд не зафіксовано. Порушень технологічного процесу на об’єктах, підприємствах, установах та організаціях не було.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.