Економічний потенціал Полтавщини

Керівники провідних промислових підприємств області вирішили спільно шукати шляхи виходу з кризи, в якій опинилися країна і регіон. А для цього – підтримувати один одного, купувати місцеву продукцію та створити координаційну групу, яка розробить прийнятну для всіх схему дій і доведе її до уряду.
Серед причин, які заважають працювати підприємствам, називали навіть не воєнні дії, а відсутність чіткої, вивіреної державної політики, зокрема в машинобудуванні.
Розмова на цю тему відбулася на ПАТ “Завод “Лтава” в обласному центрі на спільному засіданні правління Полтавського регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців, правління Полтавської обласної організації роботодавців. У роботі зібрання взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко. Йшлося зокрема про підсумки роботи підприємств – колективних членів названих організацій за 2014 рік та проблемні питання, які потребують вирішення у 2015-му.  Головний результат конструктивного діалогу – в області буде діяти координаційна група, яка розроблятиме алгоритм використання промислової продукції на вітчизняному ринку. Таку ідею висловив Валерій Головко.
DSC_01421 (4)– Ми повинні створити свою координаційну групу з керівників підприємств і залучити представників профільних міністерств. Я готовий цим займатися й очолити групу, – наголосив він. – Головне наше завдання – виробити і запропонувати керівництву держави формулу виходу нашої продукції на внутрішній ринок. Не чекати, поки нам щось запропонують, а напрацьовувати механізм самостійно. Адже поки що імпортні товари знищують вітчизняного товаровиробника.
Проблеми того, що вигідніше привезти іноземний аналог продукції, ніж випустити власний, і того, що в Україні майже неможливо купити метал, а в інших країнах зробити це набагато легше, теж озвучували на зустрічі.
Головуючий на засіданні очільник правління Полтавського регіонального відділення УСПП, обласної організації роботодавців, обласного об’єднання організацій роботодавців, керівник наглядової ради ПАТ “Завод “Лтава” Сергій Змієвець зазначив:
– Усі розуміємо, що завдання у нас спільні і їх багато. Ситуація в країні важка, на політичну складову проектується серйозна економічна криза. Показники роботи за минулий рік, які є підсумковими для промислового комплексу, непокоять. У 2014 році порівняно з 2013-м індекс промислової продукції знизився на 7,2 відсотка. У тому числі: в переробній промисловості – на 16,7 відсотка, нафтопереробній – на 16,3 відсотка, металургії – на 22 відсотки. Найбільший спад – у машинобудуванні: 44 відсотки. Індекс обсягів сільськогосподарського виробництва в області знизився на 4 відсотки. У будівництві спад – на 3 відсотки, в інвестиціях – на 13 відсотків. Зі збитками завершили рік майже 40 відсотків підприємств. Інфляція становила 21 відсоток. Зростання тарифів на комунальні послуги у середньому – 40–60 відсотків. При тому індекс реальної заробітної плати знизився на 4 відсотки. Заборгованість по зарплаті на економічно активних підприємствах зросла в 3,3 разу. Рівень безробіття зріс на 6,5 відсотка.
Проблеми на підприємствах типові для всіх. На жаль, за останній рік практично ніхто не говорить про промисловість, – підкреслив Сергій Змієвець. – Турбує відсутність розуміння перспективи. Не просимо грошей, бюджетного фінансування, ми кажемо про те, що в країні має бути орган, який відповідає за координацію дій промислових підприємств.
Отже, потрібно об’єднувати зусилля і промисловців, і влади для вирішення надскладних завдань, констатували учасники зібрання. Промисловці з тривогою говорили про те, що нині майже не стало держзамовлень за винятком частково оборонпрому. Підприємства працюють із країнами далекого зарубіжжя, переорієнтування на західні ринки проходить довго і болісно, левова частка експорту (70–90 відсотків) припадає на країни СНД і Росію. Такої кількості власної продукції наша держава не потребує. Крупні роботодавці, платники податків і наповнювачі бюджетів, наголошували: до всіх існуючих проблем додаються соціально-економічні, й потрібно зробити все, щоб люди, котрі працюють на підприємствах, не відчули на собі безробіття. Також вкрай необхідно зберегти колективи й не допустити розвалу промислового потенціалу краю.
Голова наглядової ради ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” Володимир Приходько наголосив на тому, що немає чіткої державної позиції в машинобудуванні, завершені державні й галузеві програми, а нові не створюються, таким чином губляться цінна практика й досвід.
Керівник ПАТ “Кременчуцький колісний завод” Геннадій Леготкін зазначив: підприємство за розмірами й потужностями в своїй галузі одне з найбільших у Європі,  є членом двох профільних міжнародних організацій, щороку вкладає значні кошти в технічне переоснащення, але з продуктивності праці вітчизняні підприємства відстають. Він запропонував надавати преференції тим вітчизняним виробникам, які випускають кінцевий продукт, а вже вони нададуть роботу виробникам комплектуючих.
Керівник ПАТ “Електромотор” Сергій Кожемяко додав, що настав час вжити заходів на обласному рівні: контролювати, що купується за виділені субвенції, аби кошти не вивозилися з області, використовувати в технологічному циклі продукцію підприємств регіону. Поділилися проблемами та перспективними планами керівники інших підприємств Полтавщини.
Пропозиції, зауваження, оприлюднені на зібранні, буде узагальнено.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.