“Або ви рада, або вас немає!..”

Такі вимоги лунали під стінами Полтавської міської ради, біля якої минулої суботи місцеві мешканці зібралися на мітинг-протест щодо провального голосування депутатів з приводу звернення України до ООН та інших міжнародних організацій із проханням визнати самопроголошені “ДНР” та “ЛНР” терористичними організаціями, а Росію – країною-агресором. Мітингувальники тримали в руках плакати із написами “Полтава – місто патріотів! Геть зрадників із міської ради!”, “Геть агентів Кремля!”…  Протестувальники вимагали змінити негативне рішення сесії, оскільки думка полтавців далеко не співпадає із позицією міськради.
Напередодні
30 січня на 47-й позачерговій сесії Полтавської міської ради шостого скликання депутати не підтримали звернення Верховної Ради України до міжнародних інституцій про визнання так званих “ДНР” і “ЛНР” терористичними організаціями, а Російської Федерації – країною-агресором. Із присутніх на зібранні 32 народних обранців 20 проголосували “за”, а 12 на чолі з міським головою Олександром Мамаєм утрималися від голосування, 17 депутатів навіть не з’явилися на засідання. Містян обурило таке рішення міськради Полтави, й того ж дня кілька активістів прийшли висловити невдоволення з цього приводу. Хоча пікет був нечисленний, але люди запевнили: акція набере масштабів. Що, власне, й відбулося.
Народний протест
У суботу, 31 січня, близько 12.00, попри дощову й вітряну погоду, кількасот полтавців прийшли засвідчити: їхнє місто – за визнання так званих “ДНР” і “ЛНР” терористичними організаціями, Російської Федерації – країною-агресором. Наголошувалося, що ганебне рішення депутатів необхідно негайно скасувати й підтримати думку полтавців, скликавши відразу позачергову сесію. Чому, обурювалися мешканці, влада міста зганьбила Полтаву, дозволивши світовій спільноті допускати думку, що у патріотичному, проукраїнськи налаштованому обласному центрі існують сепаратистські настрої. Також активісти порушили проблему надання земельних ділянок учасникам антитерористичної операції.
Позиція обласного керівництва
На більш ніж дивне рішення сесії Полтавської міськради відразу відреагував голова облдержадміністрації Валерій Головко, розмістивши на сайті ОДА відповідне звернення.
“Такі дії депутатів інакше як підігріванням сепаратистських настроїв у місті не можна назвати. Фактично цим голосуванням народні обранці підтримали і агресію Росії, і жорстокі вбивства мирного населення терористами “ЛНР” та “ДНР”. Це ганьба для міста і для всієї області! Це ляпас усій територіальній громаді. Бо в той час, як наші земляки у лавах Збройних сил і добровольчих загонів захищають нашу країну від агресора, коли полтавці проводжають в останню путь кращих синів свого міста, котрі віддали життя за те, щоб жахи війни не докотилися до Полтави, депутати міської ради, як страуси, ховають голову в пісок і роблять вигляд, що нічого не відбувається. Виявляється, їм потрібні докази російської агресії. То я б пропонував тим депутатам Полтавської міської ради, які сьогодні утрималися від голосування, бо не бачать доказів військової агресії з боку Російської Федерації, вручити повістки й відправити їх на передову…
Цинізм ситуації полягає ще й у тому, що напередодні, 29 січня, Полтава прощалася із юним “кіборгом” – захисником Донецького аеропорту Денисом Синюком”, – йдеться у зверненні голови облдержадміністрації.
Пропозицію відправити горе-голосувальників на фронт під час велелюдного мітингу підтримали і народні депутати України Сергій Каплін, Андрій Река, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, присутні активісти. Сергій Каплін запропонував розмістити на під’їздах будинків депутатів, які утрималися від рішення, таблички з написом “Тут живе депутат, який не визнає Путіна агресором” із вказаним номером квартири.
Андрій Река наголосив, що патріотизму, відповідальності за долю Батьківщини і співгромадян полтавським депутатам слід повчитися у новосанжарських колег.
Сергій Каплін також розповів, що рішення Полтавської міської ради вже має відгук у столиці:
– Ми підготували й подали до Верховної Ради України проект постанови про призначення позачергових виборів міського голови і міської ради, – зазначив Сергій Каплін.
Рішення скасовано
IMG_302131 січня об 11-й годині на сайті Полтавської міської ради з’явилося розпорядження міського голови Олександра Мамая про зупинення рішення щодо неприйняття рішення “Про підтримку звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних інституцій про визнання Російської Федерації державою-агресором, а так званих “ДНР” і “ЛНР” – терористичними організаціями”.
У розпорядженні зазначається, що фактично 30 січня під час сесії міської ради не було подано проекту рішення, у зв’язку з чим депутати не мали фактичного змісту заяви, і тому голосування з даного питання не відображає дійсного волевиявлення депутатів Полтавської міської ради шостого скликання.
Також у документі вказано, що 3 лютого 2015 року о 10-й годині у залі засідань Полтавської міської ради відбудеться позачергова 48-ма сесія міськради шостого скликання, на якій депутати повторно розглянуть провальне рішення.
Відстояти інтереси громади до кінця
Депутат міської ради Олександр Артеменко звернувся до полтавців із проханням прийти у вівторок, 3 лютого, до міськради й проконтролювати голосування депутатів. Водночас його колега Олександр Шамота закликав присутніх не відкладати все на потім, а вимагати негайного проведення сесії. Тож ініціативна група полтавців мирно, без перешкод зайшла до міськради і зайняла сесійну залу, відвівши депутатам міськради час зібратися до 15.00, щоб переглянути скандальну ухвалу.
Частина мітингувальників залишилася на вулиці й автомобільними шинами перекрила рух транспорту по вулиці Жовтневій. Активісти заходили до зупинених автобусів і тролейбусів та закликали пасажирів приєднатися до акції. Водночас, щоб не порушувати рух Полтавою, працівники ДАІ відправляли транспорт в об’їзд.
Активісти, котрі перебували в будівлі, запевнили: чергуватимуть, доки не відбудеться сесія міськради, зверталися до містян долучатися до їхньої ініціативи.
– Ми починаємо Полтавський Майдан, який триватиме, доки не проголосують рішення, яке підтримують, на моє переконання, 99 відсотків полтавців. Позиція полтавців у міськраді була сфальшована, містяни налаштовані патріотично, за потреби готові захищати територію держави незалежно від віку. Сьогодні безпека у місті – відповідальність кожного полтавця. Наш Майдан виступає за конкретні речі: щоб міська рада проголосувала рішення на основі позиції полтавців, – наголосив Сергій Каплін.
Також він апелював до очільників обласної ради та облдержадміністрації – зібрати сесію обласної ради й шляхом голосування підтвердити проукраїнську позицію краю. Наголосив на важливості проведення тесту на національну гідність, патріотизм, закликав провести люстрацію в кожному населеному пункті України.
За кілька годин у сесійній залі міськради мітингувальників значно поменшало. Протягом неділі у будівлі залишалося до десятка активістів, вони чергували позмінно. Поводилися цивілізовано, жодних конфліктів не виникало. На ранок понеділка, як відзначили у прес-службі міської ради, у сесійній залі чергували активісти.
***
Про події в Полтаві, що відбувалися минулих п’ятниці – неділі, повідомляли майже всі національні телеканали. Стали вони й інформаційним приводом для російської пропаганди, яка не шкодує засобів і ресурсів для роздмухування вогнища гібридної війни. І простим громадянам, і компетентним органам ще належить з’ясувати передумови й причини “рішення” окремих полтавських депутатів та їхнього очільника. Нині ж цілком зрозуміло, що прагнення продемонструвати Полтаву як такий собі осередок “тихенького сепаратизму” грає на руку підступному й жорстокому ворогу. Якщо це комусь і вигідно, то зовсім не полтавцям.
Від редакції. Коли номер був готовий до друку, надійшло повідомлення, що 2 лютого відбулася 48-ма позачергова сесія Полтавської міської ради, хоч її проведення анонсувалося наступного дня. У роботі сесії взяли участь 33 із 49 депутатів. Вів засідання міський голова Олександр Мамай. Було одностайно проголосовано за визнання Російської Федерації країною-агресором, а так званих “ДНР” і “ЛНР” – терористичними організаціями. Втім російські ЗМІ встигли позловтішатися полтавськими подіями 30 січня – 1 лютого. Правду кажуть, що в історію можна увійти, а можна й утелепатися…

Анна ВАСЕЦЬКА
Олег Журавльов (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.