Зерна правди й мудрості – жнива гідності

Підбито підсумки конкурсу “Краща книга Полтавщини”-2017

Обласний конкурс “Краща книга Полтавщини” започаткований у 2007 році облдержадміністрацією задля підтримки і популяризації творів місцевих авторів, виховання культури читання і поліпшення якості книжкової продукції. І нині вже водинадцяте видавці, поліграфісти, автори – професіонали своєї справи – зібралися на церемонію нагородження переможців, що проходила у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка.
Журі визначило кращих у семи номінаціях серед 45 представлених видань за критеріями якості змісту та друку. Гран-прі удостоєне фундаментальне (800 сторінок) видання “Полтавщина. Шлях до незалежності 1985–1991” авторського тандема знаних істориків та дослідників Олександра Білоуська і Тараса Пустовіта. Вони зібрали унікальний матеріал, що демонструє динаміку суспільних змін у всіх сферах життя Полтавщини від початку “горбачовської” перебудови до появи незалежної держави Україна. Особливо важливою ця книга є сьогодні, коли історія набирає карколомного темпу і багато що навіть з недавнього минулого забувається або й свідомо підмінюється легендами, домислами, фальсифікаціями. Щоб по-справжньому утверджувати національну гідність, і потрібні саме такі книги. Майже 90 відсотків документів Державного архіву Полтавської області, спогадів і біографій безпосередніх учасників подій, представлених на сторінках видання, публікуються вперше. Книга побачила світ у видавництві “Полтавський літератор”.
У номінації “Краще історико-краєзнавче видання” перемогла “Більська минувшина” (автор П. Гаврик, друк ТОВ “АСМІ”). “Кращою університетською книгою” стала “Суспільна географія в Україні” (автор С.Шевчук, друк ТОВ “АСМІ”). Кращою поетичною збіркою визнали книгу Галини Вовченко “П’ю серцем кожну днину” (видавництво “Дивосвіт”), а кращим прозовим виданням – роман та кіносценарій “Вир” братів Григора та Григорія Тютюнників (видавництво “Дивосвіт), “безцензурний” рукопис яких відшукав і впорядкував Олексій Неживий. У номінації “Краще видання для дітей та юнацтва” відзначили книжку “Наймиліший край” Володимира Слєпцова без присудження місця (видавництво “Полтавський літератор”).
Грамотами нагородили громадську організацію Інститут Українського вільного козацтва ім. Антона Кущинського та автора видання “Лохвицьке товариство сільських господарів”, активіста “Просвіти” Олександра Панченка.
Переможців привітала Вікторія Пилипенко – виконувач обов’язків директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, під патронатом якого проходить конкурс. Оскільки церемонія відбувалася в аудиторії-музеї Раїси Кириченко, на усіх присутніх чекала захоплююча екскурсія від ведучого урочистостей, доцента кафедри журналістики Полтавського педуніверситету Гліба Кудряшова.

Галина ПУСТОВГАР
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.