Юрій ЛЕБЕДИН: “Головне в житті – люди, а не гроші…”

У переддень професійного свята – Дня працівника сільського господарства – трудівники ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” та ТОВ “Востокстройгаз”, які входять в агрооб’єднання “Чиста криниця”, де засновником депутат обласної ради Юрій Лебедин, традиційно підбивають підсумки року. А він, як стверджує аграрій з великим досвідом і стажем господарської роботи, керівник зазначених сільгосппідприємств Іван Гак, був дуже несприятливим. “У нашій зоні протягом тривалого періоду не випало жодного міліметра продуктивного дощу. Такого сезону я на своєму віку не пам’ятаю, навіть дивно, де воно що і взялося”, – каже керівник.
Хоча Іван Гак добре знає, якою ціною здобувався урожай. Цьогоріч у ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” зібрали 51,45 центнера з гектара озимої пшениці, 56,61 ц/га – ярого ячменю, майже 31 центнер з гектара – соняшнику і понад 58 ц/га – кукурудзи. У “Востокстройгазі” – 52,36; 56,13; 31,22 та 52,21 центнера з гектара відповідно.
Це – результат копіткої праці усіх аграріїв, висока відповідальність і високий професіоналізм кожного на своєму місці, дотримання сучасних технологій, відмінний насіннєвий матеріал, добре відлагоджена висококласна сучасна техніка… Таких складових чимало. Але головна з них – люди.
Нині у господарствах повністю завершено увесь цикл польових робіт. Коли ми були в тракторній бригаді філії №1 ТОВ “Елеватор “Чиста криниця”(до речі, у цій філії досягли найкращої по господарству врожайності озимої пшениці), то там завершували розміщення техніки на зберігання. Комбайни вже стояли в ангарах, причепи й культиватори – на майданчиках, залишалося ще кілька тракторів. Виконуючий обов’язки керівника філії Микола Бутко говорить, що добре працювали усі. Зокрема – комбайнери Олександр та Юрій Міняйли, Роман Дашевський, Сергій Каплуновський, Владислав Бовнянко; трактористи Олександр Решітник, Юрій Поставний, Сергій Буцький, Олександр Перетятько. Вони сумлінно готували грунт під посів, сіяли, фрезерували, мульчували поля, орали на зяб.

Головний агроном ТОВ “Востокстройгаз” Дмитро Дяченко вважає, що за цьогорічних погодних умов “підсумок нормальний”. У господарстві найкращого результату досягли у філії №2 (керуючий – Микола Кольвашенко). Передовики серед комбайнерів – Сергій Співак та Ігор Павелко, а найбільше перевіз зерна водій Володимир Пікуль. Під час нашого перебування у цьому господарстві уся техніка теж уже пройшла огляд і була поставлена на зберігання.
Свій вагомий внесок у загальну справу дає і колектив елеватора (виробничий підрозділ “філія №4” – керуючий Іван Тертишний). Тут проводяться очищення, сушка, зберігання і відвантаження зерна споживачам. У 24 новозбудованих силосах може зберігатися 48 тисяч тонн зерна. До елеватора підведена залізнична колія. Все в комплексі дає змогу оперативно реагувати на попит і пропозицію на ринку зернових.
Перебуваючи в підрозділах господарств, ми кожного разу переконувалися, що вагомий результат досягається дружною командою керівників, спеціалістів. Це підтверджувало й спілкування із працівниками лабораторії елеватора, бригадирами тракторних бригад, агрономами, будівельниками, головним економістом ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” Ольгою Граб, яка вже понад двадцять років працює в господарстві.

Але ще важливіше за виробничий результат для керівництва – вирішення потреб людей. Агрооб’єднання веде потужну соціальну політику. Адже, як каже його засновник, депутат обласної ради Юрій Лебедин, – важливі не гроші, важливі люди.
ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” та ТОВ “Востокстройгаз” стали і основними роботодавцями на території сільрад, де проживають власники паїв, і основними та найбільшими наповнювачами місцевих бюджетів. Місцеві мешканці віддають належне землекористувачам. Люди справедливо вважають, що саме завдяки їм не було допущено руйнації, саме завдяки їм було збережено виробничий і трудовий потенціал. До речі, такої високої орендної плати за паї, як у цьому агроформуванні, в області більше ніде немає. За це люди висловлюють щиру вдячність Юрію Лебедину.

Але цим справа не обмежується. В полі зору благодійного фонду “Криниця”, яким опікуються Юрій Лебедин та ТОВ “Востокстройгаз” і ТОВ “Елеватор “Чиста криниця”, широкий спектр соціальних питань. Наприклад, секретар Крутобалківської сільської ради Наталія Куліш каже, що це, зокрема, надання у скрутну годину цільової допомоги працівникам, сім’ям, підтримка об’єктів соціальної сфери. Так, для амбулаторії сімейної медицини свого часу було закуплено автомобіль швидкої допомоги. А тепер він забезпечується пальним, запасними частинами, ремонтується коштом цих благодійників. Ремонтується і сама будівля амбулаторії. Опікуються “Востокстройгаз” та “Елеватор “Чиста криниця” медичними, освітніми закладами й культурним і спортивним життям громад.
Важливою складовою соціальної політики є турбота про майбутнє – молодь та дітей. Наталія Куліш зазначає, що завдяки політиці “Востокстройгазу”, де “дуже гарна і достойна заробітна плата”, кількість молодих сімей і дітей постійно збільшується. Навіть молодь, яка по закінченні школи виїздить у пошуках кращої долі у міста, невдовзі повертається назад, створює сім’ї, купує чи будує оселі, народжує дітей. Серед них є навіть колишні працівники банківської сфери. Нині на території сільради – 90 дітей шкільного віку і понад 65 дошкільнят.
Тож найяскравішою подією року для територіальної громади стало відкриття у Крутій Балці дитячого садочка “Капітошка”. У церемонії відкриття дошкільного закладу взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький, засновник агрооб’єднання “Чиста криниця” Юрій Лебедин. Ця радість цілком зрозуміла, бо подія була давньою мрією односельців. Колись у селі був колгоспний садочок. Розвалився колгосп – не стало й дошкільного закладу. Його не було понад чверть століття. Батькам доводилося возити діточок аж за 15 кілометрів у Драбинівку. Сучасний садочок з усіма зручностями, з їдальнею, спальними та ігровими кімнатами, санвузлами, утепленими за сучасними технологіями стінами та дахом не поступається й кращим міським. Батьками вже подано понад 40 заяв. Важко переоцінити роль благодійного фонду “Криниця” та ТОВ ”Востокстройгаз” у будівництві та оснащенні дошкільного закладу. Крутобалківський сільський голова Валентина Прудко так і сказала: “Без Юрія Яковича Лебедина цього б садочка не було!”

Ми побували ще на одному об’єкті соціального будівництва – реконструкції адміністративного будинку з добудовою у Руденківці. Реконструкція полягає у тому, щоб на другому поверсі будинку за рахунок арочного перекриття зробити велику глядацьку залу. Наскільки це важливо для територіальної громади, зрозуміло з того, що нині у Руденківці закладу культури взагалі немає і ніде зібратися громаді, щоб провести культурно-мистецький захід чи загальні збори. Реконструкція проводиться за кошти засновника агроформування Юрія Лебедина. Враховуючи зниження рівня ґрунтових вод і відсутність води в колодязях, цьогоріч за його ж кошт було прокладено шестикілометровий водогін у село Пологи-Низ.
При усіх значних масштабах соціальної політики тут немає дрібниць. Серед них і колоритна розмальована у народному стилі автобусна зупинка у селі Мар’янівка. У порівнянні з іншими це – невеликий об’єкт, але вкрай потрібний людям.

Декому може здатися дивним, що такі значні капіталовкладення в соціальне будівництво робляться в наші доволі непрості часи. Але, як на нашу думку, нічого дивного немає, бо як керівники, так і рядові працівники саме в цьому вбачають перспективу. Коли головне для керівників – це благо людей, то люди завжди віддячать наполегливою і копіткою працею, адже народ тут справді дуже роботящий і відповідальний. А позитивний результат завжди буде на благо усім – власникам, територіальним громадам і кожному мешканцю.

Віктор КІКОТЬ,
Микола БЕЗНОС (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.