Кількість учасників зовнішнього незалежного оцінювання збільшиться

Реєстрація майбутніх учасників зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) знань випускників у поточному навчальному році розпочнеться 6 лютого і триватиме до 19 березня 2018 року. Основна сесія пройде з 22 травня до 13 червня 2018-го.

Обов’язковими предметами залишаються українська мова і література та математика або історія України на вибір. Абітурієнт для вступу до вищих навчальних закладів може вибрати максимум чотири предмети: два обов’язкових (можна вибирати й історію, і математику) і решту з переліку: іспанська, німецька, французька, англійська мови, біологія, географія, фізика, хімія.
Вищі навчальні заклади мають до кінця грудня 2017 року оприлюднити правила вступу і визначитися з предметами ЗНО, сертифікати з яких вимагатимуться.
Про це повідомили журналістам на прес-конференції, присвяченій особливостям проведення державної підсумкової атестації і зовнішнього незалежного оцінювання у 2018 році, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко та директор департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко.
Особливості нинішнього тестування в тому, що ЗНО з української мови і літератури стає обов’язковим не тільки для школярів, а й для учнів професійно-технічних навчальних закладів і студентів ВНЗ 1–2-го рівнів акредитації, тобто технікумів і коледжів, які складатимуть державну підсумкову атестацію (ДПА) – колишні випускні екзамени – у формі ЗНО. Завдяки цьому нововведенню збільшиться кількість учасників ЗНО і наблизиться на Полтавщині до 13 тисяч осіб. Із них: цьогорічних випускників шкіл, ліцеїв і гімназій – 6 600 (у 2017 році було 6 810); випускників минулих років, бажаючих вступати до ВНЗ – близько 1 500; учнів професійних ліцеїв та училищ – 2 000; студентів технікумів і коледжів – 2 700 осіб.
Абітурієнти можуть подавати заяви для вступу на 7 спеціальностей, де передбачені місця державного замовлення. За контрактною формою навчання кількість заяв не обмежується.
Бажаючим стати студентами медичних вузів потрібно подати сертифікати з оцінкою не нижче 150 балів.
– Дякуємо полтавським засобам масової інформації за широке висвітлення тематики ЗНО. Це не вузькогалузева тема, вона торкається тисяч людей: учителів, викладачів, випускників, батьків, – зазначив Олександр Сидоренко. – ЗНО-2017 проведене на Полтавщині організовано, на високому рівні, з урахуванням усіх необхідних вимог. За це подяка всім причетним структурам. Нам вдалося забезпечити рівні умови всім учасникам тестування. За середнім балом ЗНО-2017 Полтавщина на 7-му місці в Україні, це хороший результат. Ці оцінки означають рівень конкурентоспроможності абітурієнтів. Суттєве збільшення кількості учасників вимагає достатнього ресурсного забезпечення. Планується залучити у пункти проведення ЗНО 2300 педагогів, а також співробітників поліції і медпрацівників. У 2018 році робота пунктів ЗНО буде організована традиційно у Полтаві, Кременчуці, Гадячі, Лубнах, Миргороді, Карлівці. Спільно з департаментом освіти вивчаємо можливість створити ще три пункти – у Пирятині, Горішніх Плавнях і Кобеляках. Особливістю цьогорічного ЗНО є те, що впроваджується новий формат завдань з іноземної мови – аудіювання, тобто сприйняття тексту на слух. І нам треба надати абітурієнту технічну можливість двічі прослухати тест, сформулювати й відповісти на запитання по ньому, а це він зможе зробити, лише якщо зрозуміє, про що йдеться в тексті. Тому до складання ЗНО треба готуватися.
Ніхто не має права вказувати абітурієнтам, на які предмети їм реєструватися, підкреслив очільник регіонального центру. Трапляються випадки, коли директори шкіл чи класні керівники, намагаючись отримати кращу статистику для школи, вимагають від учнів: реєструйся, приміром, на географію, а не на біологію. А дитина в майбутньому бачить себе лікарем, ветеринаром чи агрономом, любить біологію. Що обрати – справа учня. Діти і батьки повинні знати, що такий тиск неприпустимий.
– З переліку предметів ЗНО-2018 вилучена російська мова. На ЗНО з російської мови в нинішньому році зареєструвалося 70 бажаючих. Останні роки ні один вищий навчальний заклад України не вимагає сертифікат із цього предмета, тому ми змушені були піти на те, щоб не проводити такий тест, – додав Олександр Сидоренко.
– 3 використанням технології ЗНО будуть проведені вступні випробування для здобуття ступеня магістра із спеціальностей «Право» та «Міжнародне право», – зазначила Олена Харченко. – Для вступників за спеціальностями галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини» вступний іспит з іноземної мови також буде проведений з використанням технології ЗНО.
Абітурієнти можуть подати в приймальні комісії сертифікати 2016, 2017 і 2018 років (за минулі роки – за винятком документа з іноземної мови, оскільки тестування з іноземної мови проводиться по-новому).
Крім того, триває підготовка до сертифікації вчителів на знання предмета. Перші роки вона проводитиметься за бажанням, але ті, хто пройде тестування, автоматично отримає надбавку до зарплати.
Департамент освіти і науки Полтавської ОДА підписав план спільних дій з проведення ЗНО-2018 із Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.