У біді не покинули

Чимало мешканців Котельви, ідучи чи проїжджаючи вулицею Полтавський Шлях, мимоволі зупинялися на Вознесенському мосту, щоб помилуватися двома зграйками красенів лебедів.
Птахи з’явилися на річці несподівано. У першій зграї їх було десятеро: лебедина пара та вісім лебеденят. У другій – семеро красенів. Захоплені котелевці фотографували їх на мобільні телефони, залюбки підгодовували. Дорослі приводили діточок, ніби на екскурсію.
Крилаті гості на підвищену цікавість реагували спокійно – знай собі плавали. А інколи злітали над річкою, радуючи цим видовищем і дорослих, і малих.
Якось увечері під час такого польоту два лебеді випадково зіткнулись з електролініями, що височіють над Вознесенським мостом. Один птах зумів уникнути ураження електричним струмом, а інший, на жаль, – ні. Коли лебідь із висоти шубовснув у річку, неподалік були люди, які почули сильний сплеск води.
До водойми відразу підбігла котелевка Надія Мохонько – жінка якраз поралася на городі. Приспів і її сусід Сергій Пустовіт. Чоловік миттю приніс човен, який мав у своєму господарстві, підплив до лебедя і витяг із води. Разом рятівники намагалися “реанімувати” птаха. Зітхнули з полегшенням, коли зрештою це вдалось.
Наступного дня дружина Сергія, Людмила, зателефонувала до начальника управління Держпродспоживслужби в Котелевському районі Ольги Шевченко й повідомила про прикрий випадок із лебедем. Ольга Петрівна та завідуючий протиепізоотичним відділом районної лікарні ветмедицини Роман Найданов оглянули птаха й визначили, що саме необхідно крилатому пацієнту для одужання.
У Сергія та Людмили Пустовітів лебідь залишався ще протягом п’яти днів. Увесь цей час вони обробляли хворому уражені ділянки рекомендованою ветеринарами маззю, обліпиховою олією, підгодовували. Водночас розуміли, що їхнього піклування недостатньо, що подальше лікування краще проводити під наглядом спеціалістів. Врешті звернулися до райдержадміністрації з проханням про транспортування птаха в Полтаву, до обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Нині врятований красень уже там. Почувається, як запевнюють у центрі, добре.
* * *
Як повідомив директор обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Віталій Бедніна, зараз лебідь живе на зоолого-тваринницькій базі закладу. Він став улюбленцем вихованців та працівників центру. Доглядають за птахом члени гуртка юних зоологів зі своїм керівником Владиславом Березою.
Діти годують лебедя зерном, хлібом, живою рибою. Птах уже зміцнів, може самостійно ходити по вольєру. Він адаптувався до життя у нових умовах, звик до людей, виглядає, коли на подвір’ї з’являються відвідувачі.
“Ми дуже сподіваємося на те, що навесні цей білокрилий красень підніметься у повітря і полетить”, – зазначив Віталій Бедніна.

Анатолій ДЖЕРЕЛЕЙКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.