Так оживає старовина

Представляючи полтавській інтелігенції гостю із Києва, провідний науковий співробітник літературно-меморіального музею І.П.Котляревського Євгенія Стороха розповіла цікаву історію про те, що колись давно, в минулому столітті, наше місто мало хороші корінні родини. Одна з таких – Осмяловські. Громадський і культурний діяч, актор Олександр Матвійович мав доньку Катерину, яка стала народною артисткою України, зіграла Наталку в 1936 році в першому звуковому українському фільмі легендарного Івана Кавалерідзе “Наталка Полтавка”.
– Перед вами – нащадок цього роду, кандидат хімічних наук, видавець, краєзнавець, дослідниця спадщини нашого відомого краянина Олександра Афанасьєва-Чужбинського, друга молодих літ Тараса Шевченка Олена Крушинська. Ми із захопленням читаємо його спогади про Тараса Григоровича, але мало знаємо про самого Олександра Степановича. Більше про нього знає пані Олена, а відсьогодні дізнаємося і ми.
Власне, Олена Крушинська презентувала здійснене нею перевидання українською мовою двотомника Олександра Афанасьєва-Чужбинського “Нариси Дніпра” і “Нариси Дністра”. У 1856–1860 роках письменник, етнограф, публіцист вирушив у наукову експедицію, а затим видав свої нариси, детально, на скрупульозно перевірених фактах розповів про те, як жили люди в поселеннях вздовж Дніпра і Дністра 150 років тому. Своє краєзнавче, етнографічне дослідження він подав як художній твір у жанрі дорожніх нотаток.
– Він один із тих діячів, яких народила могутня Полтавщина, а потім поглинув Петербург, який Євген Гребінка називав “колонією успішних українців”, – так почала свою надзвичайно цікаву розповідь Олена Крушинська, адже йшлося і про письменника-дослідника та його творчість (не всі знають, наприклад, що О.Афанасьєв-Чужбинський уклав словник української мови), і про його дружбу та подорожі з Тарасом Шевченком, і про зміст нарисів перевиданого двотомника. Вони – то художній твір про те, що відбувалося насправді, наголошує дослідниця, адже в нарисах передано дуже точні факти з авторськими тлумаченнями про природу, побут, торгівлю, пам’ятки прибережних містечок і сіл. Книга Олександра Афанасьєва-Чужбинського “Поездка в Южную Россию” була видана у Петербурзі упродовж 1861–1863 років.
Свою розповідь Олена Крушинська доповнила відеоілюстраціями, а це і віднайдені старі світлини та малюнки, і сучасні краєвиди описаних поселень на Дніпрі і Дністрі в різних географічних куточках України.
Унікальний двотомник побачив світ у Львівському видавництві “Апріорі”, він стане корисним для всіх, хто цікавиться українською старовиною.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.