Чергова спроба рейдерського захоплення агрофірми “Оржицька”

Сільська громада, правоохоронці й керівництво агроформування спільними зусиллями відстояли господарство

На родючі українські чорноземи споконвіків зазіхали різноманітні завойовники, за межу сварилися сусіди. На жаль, так є й нині. Лише протягом останніх року-півтора в області зареєстровано понад сотню спроб рейдерського захоплення земель фермерських господарств та агроформувань різних форм власності. Високотехнологічне різновекторне сільгосптовариство, де стабільно вирощують високі врожаї сільськогосподарських культур, розвивають молочне скотарство й свинарство, – СТОВ “Агрофірма “Оржицька” (керівник агроформування – депутат обласної ради Валентин Несен) – є “ласим шматком” для пройдисвітів різного штибу. Саме тому агроформування зазнало не одну спробу рейдерських захоплень, і остання така “акція” трапилася кілька днів тому, в ніч з 4 на 5 листопада.
Суд задовольнив позов
Передісторія зазначеної події, точніше – нападу, така: мешканка Макіївки позичила готівкою 28 мільйонів гривень мешканцю Маріуполя, за якого, нібито, поручилася агрофірма з Оржицького району. Після неповернення боргу агрофірма без відома власника фактично перейшла до рук компанії з Лондона.
Конфлікту передувала спроба рейдерського захоплення підприємства шляхом оформлення фіктивних документів на передачу права власності іншим особам.
4 липня 2017 року Іллічівський районний суд Маріуполя під головуванням судді Юрія Мирошниченка розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом мешканки Макіївки Оксани Корешової до мешканця Маріуполя Миколи Данилова та до СТОВ “Агрофірма “Оржицька” про стягнення боргу за договором позики.
Суд встановив, що 1 квітня 2014 року Оксана Корешова уклала з позивачем договір позики на суму 28 мільйонів гривень. Того ж дня між позивачем та агрофірмою “Оржицька” укладено договір, згідно з яким товариство виступило поручителем. Відповідач зобов’язаний був повернути борг до 1 квітня 2017 року, але не зробив цього. Тому позивач просила стягнути з відповідачів суму боргу в розмірі 28 мільйонів, 23% річних від простроченої суми та 8 тисяч гривень судового збору. Суд вирішив задовольнити позов і зобов’язати відповідачів повернути позивачу кошти…
Події розвивалися, як у детективній історії
Увечері 4 листопада приблизно 150 осіб на 4 автобусах та 5 легковиках приїхали в село Тарасенкове Оржицького району, де захопили ферму, тік та адмінприміщення СТОВ “Агрофірма “Оржицька”. Мешканці Оржицького району самостійно затримали нападників, невдовзі на місце рейдерського захоплення приїхали й правоохоронці.
За інформацією поліції Полтавщини, правоохоронці затримали більше 40 осіб. Ініціатори заворушень намагалися втекти на двох легковиках, проте також були затримані в Оржицькому та Лубенському районах. Затримані доставлені до поліції. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження.
Довідково. Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю “Агрофірма “Оржицька” засноване у 2000 році. У жовтні структура власності СТОВ була такою: Володимир Самойленко (12,6%), Надія Голінько (12,6%), Валентин Несен (13,6%), Ганна Несен (61,2%). У листопаді вона встигла змінитися та виглядає так: Володимир Самойленко (12,6%), Надія Голінько (12,6%), компанія “Берг Трейд ЛТД”, Велика Британія (74,8%). 2 листопада 2017 року Тетяна Рум’янцева змінила Валентина Несена на посаді керівника товариства.

У своєму коментарі Валентин Несен зазначив:
– Про суд та зміни у складі власників я дізнався тільки нещодавно. Агрофірма не виступала поручителем, ніхто з нас не ставив жодних підписів. Звичайно, ми не знали про суд і не направляли туди своїх представників. Усі зміни в складі засновників також сфабриковані. Тепер думаємо, що нам робити далі. До речі, хочу сказати, що рейдерський напад відбили мешканці району. Піднявся майже весь район, тому нападникам довелося розбігатися полями, затримали далеко не всіх. Але я не можу сказати, хто конкретно за цим стоїть, не маю версій.
Поліція відкрила кримінальні провадження
– Інформація про протиправні дії невідомих осіб в Оржицькому районі надійшла до поліції від місцевих жителів. На місце виїхали слідчо-оперативні групи, патрульні наряди та спецпризначенці, – зазначив начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Полтавській області Юрій Сулаєв. – Правоохоронцями затримано більше 40 осіб. Ініціатори заворушень намагалися втекти на двох легковиках, проте також були затримані в Оржицькому та Лубенському районах. Під час втечі один із автомобілів правопорушників травмував поліцейського та пошкодив кілька транспортних засобів місцевих жителів.
За даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за кваліфікуючими ознаками частини 2 статті 206 (протидія законній господарській діяльності) та частиною 2 статті 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.
Наразі всі особи фігурантів поліцією встановлені та допитані. Переважно це молоді чоловіки віком від 19 до 36 років, мешканці Києва, Запоріжжя та Кременчука.
Під час огляду транспортних засобів слідчими виявлено ряд речових доказів, серед яких – кілька предметів, схожих на пістолети. Вилучені речі направлені на експертизу. Після висновків фахівців будуть прийняті відповідні законні процесуальні рішення.
З метою оперативного та якісного розслідування резонансної справи, за дорученням начальника ГУ НП Полтавщини Андрія Замахіна, створена слідча група з найдосвідченіших фахівців обласного управління. Процесуальне керівництво в провадженнях здійснює прокуратура. Наразі слідчі дії тривають. Поліція подала клопотання про накладення арешту на вилучене майно правопорушників. За спробу рейдерського захоплення може загрожувати до 5 років тюрми.
Нотаріус діяла в інтересах британської фірми
Як повідомила перший заступник начальника головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак, на адресу управління у суботу, 4 листопада, надійшла інформація про те, що державним реєстратором – приватним нотаріусом у Дніпропетровській області – було вчинено реєстраційні дії, на підставі яких змінено керівника агрофірми “Оржицька” Валентина Володимировича Несена на Рум’янцеву Тетяну і виведено зі складу співзасновників Несена Валентина Володимировича та Несен Ганну Михайлівну. Нотаріус так вчинила, незважаючи на те, що 26 жовтня рішенням Автозаводського районного суду м. Кременчука було накладено арешт на корпоративні права засновників і внесено заборону на їх відчуження, а також проведення будь-яких реєстраційних дій стосовно агрофірми “Оржицька”. Таким чином нотаріусом було проігноровано цю заборону. Нотаріус діяла в інтересах фірми, юридична адреса засновників якої знаходиться у Великій Британії.
Влада відреагувала
миттєво
Відбулося засідання обласного штабу із захисту представників аграрного бізнесу від рейдерства. За його підсумками надано юридичні рекомендації засновникам і направлено матеріали до правоохоронних органів. Проводяться слідчі дії.
Керівник штабу Роман Товстий подякував громаді, правоохоронним органам, завдяки оперативним чітким діям яких вдалося уникнути непередбачуваного загострення конфлікту.
Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко з приводу спроби рейдерського захоплення звернувся до Прем’єр-міністра України, міністра внутрішніх справ, міністра юстиції і побував у столиці України для подальшого з’ясування ситуації.
* * *
– Знову про рейдерство. Учора (4 листопада. – Авт.) невідомі хотіли насильно захопити СТОВ “Агрофірма “Оржицька” нашого колеги-депутата Валентина Несена. Між мешканцями і рейдерами з сусідньої Дніпропетровщини сталася сутичка. Оперативно спрацювала поліція! Мабуть, це була чи не найуспішніша операція правоохоронців та контролюючих органів! Зрештою цих рейдерів ганяли по Оржицькому та Лубенському районах і в підсумку затримали 40 осіб, – так прокоментував ситуацію на своїй сторінці у Facebook голова обласної ради Олександр Біленький.
* * *
Незважаючи на вихідний день, 5 листопада голова Оржицької районної ради Володимир Козина терміново скликав двадцять першу (позачергову) сесію районної ради сьомого скликання. У її роботі, окрім депутатів районної ради, взяли участь заступник начальника ГУ НП у Полтавській області – начальник слідчого управління Володимир Тимошко, депутати обласної ради Микола Горб, Руслан Ляшко, заступник голови райдержадміністрації Сергій Перетятько, сільські, селищні голови, керівники управлінь, відділів і секторів райдержадміністрації, підприємств, установ, організацій, сільськогосподарських товариств, громадських організацій, політичних партій, представників засобів масової інформації, працівники СТОВ “Агрофірма “Оржицька”.
Сесія райради розглянула питання “Про звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Генерального Прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Полтавської обласної державної адміністрації.
* * *
У вівторок, 7 листопада, за ініціативою фракції Політичної партії “Партія “Відродження”, до складу якої входить і депутат Валентин Несен, відбулося розширене засідання президії обласної ради VII скликання, яке провів перший заступник голови обласної ради Євген Холод. У засіданні взяли участь представники правоохоронних органів. Голова фракції Людмила Овчаренко, начальник управління прокуратури Полтавської області Андрій Жилін, заступник начальника Головного управління Національної поліції у Полтавській області Денис Захарченко, заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий доповіли про суть справи, хронологію й розвиток подій та ситуацію на поточний момент. Правоохоронці зупинилися у тому числі на юридичних питаннях та кримінальному впровадженні у справі. У їхніх виступах та виступах членів президії наголошувалося на тому, що факт спроби рейдерського захоплення, порушення законодавства – незаперечний. Ці дії підпадають під статтю 206 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 10 років. Однак незаперечний і інший факт: нападники апелювали до документів, які були видані державними органами!!! Це спричинено недосконалістю чинного законодавства, зокрема безвідповідальністю і безкарністю приватних нотаріусів. Члени президії, заявивши про свою рішучу позицію, зійшлися на тому, що треба негайно напрацювати такий механізм, який би захистив аграріїв і не допустив би подібного надалі. Було прийнято відповідне звернення президії обласної ради щодо спроби рейдерського захоплення ТОВ “Агрофірма “Оржицька” до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Генерального Прокурора, міністра внутрішніх справ, міністра юстиції.
* * *
Варто також додати, що на захист агрофірми “Оржицька” стали як керівництво області, так і народні депутати України Олег Кулініч та Ігор Мосійчук.
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook так прокоментував спробу рейдерського захоплення на Полтавщині: “Я вже попереджав. Для тих, хто досі не зрозумів. Ми живемо у правовій державі, де всі непорозуміння, у тому числі й у господарських відносинах, вирішуються у суді”.
* * *
P.S. Але ж парадокс даної ситуації полягає в тому, що саме судове рішення стало першопричиною проблеми, а автобуси з рейдерами – тільки наслідком. І ще – серед понад сотні спроб рейдерського заволодіння землею, що трапилися в області протягом останнього року-півтора, значна частина посягань відбувалася саме за результатами судових рішень. Тоді хто, яка структура захистить українського аграрія від рейдерства у правовій державі? Поки що виходить, що вирішення проблем і бід сільгоспвиробників – лише їхня проблема. Що, власне, й продемонструвала громада Оржицького району. Але ж як часто можновладці полюбляють наголошувати на словах “правова держава”! Тоді чому це “право”, як правило, є Законом далеко не для всіх українців?
Як стало відомо, у понеділок, 6 листопада, приватний нотаріус Павловська (місто Дніпро) скасувала свої ж реєстраційні акти щодо керівництва ТОВ “Агрофірма “Оржицька” та її засновників.
При підготовці матеріалу використано інформацію
інтернет-сайтів

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.