Сто років документальної скарбниці

Документальна виставка “Архіви і суспільство” до 100-річчя створення системи архівних установ України діє в Державному архіві Полтавської області.
Виникнення архівів збігається за часом зі створенням перших документальних пам’яток, які треба було зберігати від пожеж, повеней, пошкоджень і крадіжок. Перші сховища рукописних скарбів з’явилися в Середньовіччі, ще в часи Київської Русі. Це демонструють найдавніші експонати виставки – листи й укази XVI–XVIІ століть.
Сучасні архівні установи сформувалися сто років тому.
– У ці дні архівна система України відзначає своєрідний ювілей. Століття тому, за часів Української Народної Республіки, при департаменті мистецтв Генерального секретаріату освіти було створено бібліотечно-архівний відділ. З того часу ми започаткували свою, українську, архівну справу, – наголосила на презентації директор державного архіву Полтавської області Валентина Гудим.
– Ми прагнемо показати, як започатковувалася і вдосконалювалась архівна справа України і Полтавщини, – додав заступник директора держархіву Тарас Пустовіт.
Виставка складається з двох розділів. Експонати першого розповідають про розбудову системи архівних установ України. Чільне місце відведено голові Української Центральної Ради, професору Михайлу Грушевському та його брату, науковцю Олександру Грушевському, які започаткували архівну справу в державі.
Другий розділ присвячений основним етапам розвитку архівної справи на Полтавщині. Насамперед – діяльності Полтавської вченої архівної комісії. Ця громадська інституція була створена 1903 року з ініціативи Полтавського цивільного губернатора та прогресивної місцевої інтелігенції. На стендах – портрети членів комісії, відомих популяризаторів місцевої історії: Івана Павловського, Віктора Василенка, Лева Падалки, Володимира Щепотьєва, Матвія Асгряба, Катерини Скаржинської та інших.
Наступником Полтавської вченої архівної комісії став Центральний історичний архів Полтавщини (нині – Державний архів Полтавської області), створений у серпні 1918 року ухвалою губернського земського зібрання. Тож наступного року сторіччя святкуватиме головна архівна установа області.
Виставка працюватиме до 24 грудня – професійного свята архівістів.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.